Home » Cyberaanvallen weekoverzichten » Ransomware weekoverzicht week 31 - 2020

Ransomware weekoverzicht week 31 - 2020

Gepubliceerd op 3 augustus 2020 om 10:56

Ransomware weekoverzicht

Nu No More Ransom 4 wordt, Garmin plotseling herstelt van hun ransomware-aanval en een aan GandCrab gelieerde onderneming wordt gearresteerd in Wit-Rusland, is het een behoorlijke week geweest als het gaat om ransomware nieuws.

Het grootste verhaal van de week is dat Garmin weer services mogelijk maakt  en de geruchten dat het een losgeld van $ 5 miljoen heeft betaald voor de decryptor. Snel vooruit naar het einde van de week, en het volgende grote nieuws is de arrestatie van een GandCrab ransomware-affiliite in Wit-Rusland.

We hadden ook No More Ransom 4 , een interessant rapport van Kaspersky die de Lazarus- hackgroep koppelde aan de VHD-ransomware , en een waarschuwing van de FBI over de NetWalker-ransomware.

De rest van het nieuws is de release van nieuwe varianten en enkele aanvallen die deze week hebben plaatsgevonden.

27 juli 2020

"Naar schatting 538 miljoen euro bespaard aan ransom betalingen"

Het No More Ransom Project viert vandaag zijn vierde verjaardag nadat het meer dan 4,2 miljoen bezoekers heeft geholpen te herstellen van een ransomware-infectie en naar schatting € 538 miljoen aan losgeld heeft bespaard.

Geen storing maar gijzelsoftware bij 'Garmin'

Garmin heeft officieel bevestigd dat ze het slachtoffer waren van een ransomware-aanval omdat ze langzaam hun Garmin Connect-, Strava- en navigatiediensten weer online brengen.

New KOOK STOP Ransomware variant

Michael Gillespie vond een nieuwe variant van STOP Ransomware die de .kook- extensie toevoegt aan gecodeerde bestanden.

28 juli 2020

Gegevens van zakenreus Dussmann Group lekten na ransomware-aanval

De operatie Nefilim ransomware is begonnen met het publiceren van niet-versleutelde bestanden die tijdens een recente aanval zijn gestolen van een Dussmann Group-dochteronderneming.

Hackers groep Lazarus zet actief 'VHD-ransomware' in voor bedrijfsaanvallen

Door Noord-Korea gesteunde hackers die worden gevolgd terwijl de Lazarus Group zich heeft ontwikkeld en actief VHD-ransomware gebruikt tegen bedrijfsdoelen, volgens een rapport dat vandaag is gepubliceerd door Kaspersky-onderzoekers.

De veelzijdige Ensiko-malware kan worden gecodeerd, is gericht op Windows, macOS, Linux

Onderzoekers van bedreigingen hebben een nieuwe functie rijke malware gevonden die bestanden kan versleutelen op elk systeem met PHP, waardoor het een hoog risico vormt voor Windows-, macOS- en Linux-webservers.

Nieuwe Everbe ransomware-variant

Toffee vond een nieuwe Everbe ransomware-variant die de .COCKROACH- extensie toevoegt aan versleutelde bestanden.

Nieuwe Matrix Ransomware-variant

Michael Gillespie vond een nieuwe variant van Matrix Ransomware die de .DECC- extensie toevoegt aan versleutelde bestanden.

Nieuwe Dharma Ransomware-variant

Marcelo Rivero vond een nieuwe variant van de Dharma Ransomware die de .tcprx- extensie toevoegt aan versleutelde bestanden.

29 juli 2020

FBI waarschuwt voor Netwalker-ransomware gericht op Amerikaanse overheid en organisaties

De FBI heeft een beveiligingswaarschuwing afgegeven over exploitanten van Netwalker-ransomware die zich richten op Amerikaanse en buitenlandse overheidsorganisaties, hun slachtoffers adviseren het losgeld niet te betalen en incidenten melden bij hun lokale FBI-veldkantoren.

Nieuwe CryLock Ransomware-variant

xiaopao ontdekte een nieuwe variant van de CryLock Ransomware die een willekeurige extensie toevoegt aan versleutelde bestanden.

Nieuwe ElmerGlue_3 Ransomware

xiaopao ontdekte een nieuwe ransomware genaamd ElmersGlue_3.

Nieuwe MedusaLocker Ransomware-variant

Toffee vond een nieuwe MedusaLocker Ransomware-variant die de .deadfiles-extensie toevoegt aan versleutelde bestanden.

Nieuwe Dharma Ransomware-variant

Marcelo Rivero vond een nieuwe variant van de Dharma Ransomware die de .mnbzr- extensie toevoegt aan versleutelde bestanden.

30 juli 2020

Nieuwe Matrix Ransomware-variant

Michael Gillespie vond een nieuwe variant van Matrix Ransomware die de .MH24- extensie toevoegt en een losgeldbrief met de naam MH24_README.rtf laat vallen.

Nieuwe ransomware ontdekt

xiaopao ontdekte een nieuwe ransomware die geen extensie toevoegt maar een losgeldbrief met de naam RANSOM_NOTE.txt laat vallen.

31 juli 2020

Canadese MSP onthult datalek, mislukte ransomware-aanval

Beheerde serviceprovider Pivot Technology Solutions heeft onthuld dat het slachtoffer was van een ransomware-aanval waardoor hackers toegang hadden tot gevoelige informatie.

Nieuwe Xorist Ransomware-variant

Michael Gillespie vond een nieuwe variant van Xorist Ransomware die de .GlUtEzOn.VaNoLe- extensie toevoegt aan versleutelde bestanden.

GandCrab ransomware-operator gearresteerd in Wit-Rusland

Volgens sommige Russische nieuwsbronnen is een partner van de GandCrab ransomware-as-a-business (RaaS) gearresteerd. De autoriteiten in Rusland konden de persoon identificeren in samenwerking met wetshandhavers in Roemenië en het VK

Emsisoft heeft een bijgewerkte decryptor voor RedRum uitgebracht

Emsisoft heeft een bijgewerkte decryptor RedRum Ransomware uitgebracht, die nu de .thanos- variant decodeert  .

Afgelopen week Doxware door Ransomware

Wanneer Soort Slachtoffer
2 augustus 2020 Netwalker Forsee Power
1 augustus 2020 Maze Movi SpA
31 juli 2020 REvil Brown Automotive Group Ltd
31 juli 2020 Maze National Highways Authority of India
31 juli 2020 Maze Movi SpA
31 juli 2020 Maze Regis Aged Care Pty Ltd
31 juli 2020 Maze Information Connectivity Solutions Limited

Slachtoffers per sector

Gegevens kwartaal 3 - 2020 (Q3-2020)

Wat is Ransomware?

Ransomware is software waarmee de computer wordt ‘gegijzeld’. Het slachtoffer kan niet meer bij zijn persoonlijke bestanden. Bij het opstarten van de computer verschijnt een melding dat een bedrag betaald moet worden om weer toegang te krijgen. Wil je meer weten over Ransomware, dan kun je hier verder lezen.

Wat is Doxware?

Doxware is een soort ransomware die persoonlijke gegevens aan het publiek dreigt vrij te geven als de gebruiker het losgeld niet betaalt.

De term komt van de hacker-term 'doxing' of het vrijgeven van vertrouwelijke informatie via internet. Doxware-aanvallen infecteren computers vaak via phishing-e-mails. Meer weten over doxware, dan kun je hier verder lezen.

Advies

  1. Installeer een goede virusscanner.

  2. Houd alle software up-to-date, waaronder besturingssysteem, internetbrowser, browseraanvullingen en populaire programma's, zoals Adobe Reader. Met ScanCircle zie je snel hoe je pc ervoor staat. Voor software als Adobe Flash en Java is uitschakelen aan te raden.

  3. Klik niet op bijlagen en links in e-mails, tenzij je zeker weet dat het vertrouwd is. Twijfel je, kijk dan op de Opgelicht website of de e-mail daar voorkomt. Zo niet, wacht dan een dag en controleer nogmaals of stuur hem door naar digitaalgids@consumentenbond.nl voor uitsluitsel. 

  4. Schakel geen macro's bij Office-documenten van derden, zeker niet als daar in het document om wordt gevraagd.

  5. Ransomware is vaak een uitvoerbaar .exe-bestand, vermomd als ander soort bestand, bijvoorbeeld een pdf-document. Schakel  bestandsextensies weergeven, zodat je de vermomming kunt doorzien.

  6. En tenslotte: back-ups maken! Dat is sowieso verstandig, maar bij ransomware-besmetting vaak het enige redmiddel om verlies van al je gegevens te voorkomen.

Wilt u weten hoe uw digitale veiligheid is? Doe dan hier de test en ontvang uw test score. (.../10)

Ransomware gerelateerde artikelen

‘Het harde uitgangspunt om nooit te betalen is gevaarlijk. Als de situatie erom vraagt kun je dat soms beter wel doen’

Ransomware, kwaadaardig software waarmee criminelen digitale gegevens gijzelen, is een explosief probleem. Uit principe weigert de overheid afpersers losgeld te betalen. Dat klinkt stoer, maar blijkt een gevaarlijke strategie. Sinds een recente aanval op de gemeente Buren liggen van inwoners financiële gegevens, en informatie over drugs- en psychische problemen, op straat.

Lees meer »

Verkenningsonderzoek naar ransomware-aanvallen bij Nederlandse overheidsdiensten en bedrijven

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft in samenwerking met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) verkenningsonderzoek gedaan naar ransomware-aanvallen bij Nederlandse overheidsdiensten en bedrijven. De onderzoekers keken onder meer naar de tijdslijn en kosten van aanvallen met gijzelsoftware. Vanwege de gevoeligheid van de verzamelde data, is het rapport niet online gepubliceerd. Dat schrijft het CBS in een persbericht.

Lees meer »

Stijging van 82 procent in aantal ransomware-gerelateerde datalekken

CrowdStrike publiceerde de resultaten van het 2022 CrowdStrike Global Threat Report (GTR). Hieruit blijkt dat er sprake is van een toename van maar liefst 82 procent in het aantal ransomware-gerelateerde datalekken. Het totale aantal in 2021 ligt op 2.686, in 2020 lag dit nog op 1.474. Deze stijging, in combinatie met de toename van andere datalekken, weerspiegelt de toenemende waarde die cybercriminelen hechten aan de gegevens van slachtoffers.

Lees meer »

Game Mania slachtoffer ransomware aanval

Game Mania is deze week getroffen door een aanval met gijzelsoftware. De daders slaagden erin om toegang te krijgen tot persoonsgegevens van klanten. Er zijn geen wachtwoorden of betaalgegevens buitgemaakt. Het voorval is gemeld bij de nationale toezichthouder in Nederland en België.

Lees meer »

 »