Stijging van 82 procent in aantal ransomware-gerelateerde datalekken

Gepubliceerd op 22 februari 2022 om 15:00

CrowdStrike publiceerde de resultaten van het 2022 CrowdStrike Global Threat Report (GTR). Hieruit blijkt dat er sprake is van een toename van maar liefst 82 procent in het aantal ransomware-gerelateerde datalekken. Het totale aantal in 2021 ligt op 2.686, in 2020 lag dit nog op 1.474. Deze stijging, in combinatie met de toename van andere datalekken, weerspiegelt de toenemende waarde die cybercriminelen hechten aan de gegevens van slachtoffers.

Aantal ransomware-gerelateerde aanvallen die leiden tot datalekken, 2020 vs. 2021

Meeste datalekken in de industrie

Met een totaal van 408 ransomware-gerelateerde datalekken werden bedrijven uit de industrie- en technieksector het vaakst slachtoffer in 2021. De productie- en technologiesector volgen op plaats twee en drie, met respectievelijk 309 en 227 aanvallen. Zakelijke (183) en financiële dienstverleners (170) maken de top vijf compleet.

Vergelijking van datalekken per sector (Top 10), 2020 vs. 2021

Nieuwe afpersingstactieken

Cybercriminelen gebruikten in 2021 nieuwe tactieken, technieken en procedures (TTPs) om slachtoffers af te persen en gegevens te stelen. Zo vermijden cybercriminelen het gebruik van openlijk beschikbare tools om data buit te maken. In plaats daarvan ontwikkelden ze hier steeds vaker eigen tools voor. Een andere belangrijke ontwikkeling is de opkomst van nieuwe marktplaatsen waarop gegevens van slachtoffers aangeboden en verkocht worden. Dit gebeurt onder andere via fora op het darkweb en ‘hidden messaging’ platforms.

Belang Zero-trust

Ronald Pool, cybersecurityspecialist bij CrowdStrike: “Cybercriminelen proberen het meeste uit hun activiteiten te halen. Daarom richten ze zich steeds vaker op gegevens van slachtoffers. Hier proberen ze vervolgens geld aan te verdienen via afpersing of door losgeld te eisen. Ook komt het veilen van gegevens voor, waarbij de hoogste bieder er met de data vandoor gaat. Omdat gegevens tegenwoordig altijd en overal beschikbaar moeten zijn, is het cruciaal om als organisatie over te stappen op een Zero Trust-model. Daarnaast wordt het steeds belangrijker om naast het monitoren van je eigen omgeving, ook activiteiten van cybercriminelen in de onderwereld in de gaten te houden. Organisaties hebben nog steeds te vaak, te laat door dat het mis gaat en nemen te langzaam actie, met als gevolg een veel grotere impact. Maak daarom gebruik van tools waarmee je zicht hebt op dreigingen voor jouw organisatie om datalekken en ransomware-aanvallen te voorkomen.” De volledige analyse van het onderzoek kunt u hier onder bekijken of downloaden.

Report 2022 GTR
PDF – 15,9 MB 146 downloads

Bron: crowdstrike.com, ictmagazine.nl

Meer info over ransomware 

Meer rapporten bekijken of downloaden

Inschrijven voor wekelijkse nieuwsbrief

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer ransomware nieuws

Cybercriminelen blijven op het netwerk van slachtoffers actief

Cybercriminelen die organisaties met ransomware infecteren blijven na het versleutelen van systemen op de netwerken van hun slachtoffers actief en lezen mee met de berichten die worden ontvangen en verstuurd. Iets wat gevolgen heeft voor de manier waarop getroffen bedrijven met de infectie en het herstel moeten omgaan.

Lees meer »

Koninklijke Reesink: waarschijnlijk gaat het om miljoenen euro’s

De Nederlandse landbouwdistributeur 'Royal Reesink' is slachtoffer geworden van een aanval met ransomware. Het Apeldoornse bedrijf, dat in 10 landen vestigingen heeft en in 2019 een omzet had van bijna 1 miljard euro, lag sinds begin juni plat. Zeventig procent van de 35 aangesloten bedrijven werd geraakt door de digitale aanval. 

Lees meer »

IT bedrijf moet ransomware schade door zwakke beveiliging betalen

Een it-bedrijf dat netwerkbeheer voor een Hilversums administratiekantoor uitvoerde moet de schade door een ransomware-infectie grotendeels vergoeden, zo heeft de rechtbank Amsterdam bepaald. Het gaat om een bedrag van ruim 10.000 euro, alsmede de proceskosten van 3.100 euro. Tevens hoeft het administratiekantoor de herstelwerkzaamheden die het it-bedrijf verrichtte niet te betalen.

Lees meer »

6 miljoen dollar nog niet voldoende voor cybercriminelen achter REvil ransomware

De bende achter de beruchte REvil-ransomware, ook bekend als Sodinokibi, is begonnen met het veilen van de data die bij een slachtoffer is gestolen. Volgens de FBI hebben slachtoffers van deze ransomware al meer dan 6 miljoen dollar betaald voor het ontsleutelen van hun bestanden. Net als verschillende andere ransomwaregroepen besloot de REvil-bende om data van slachtoffers niet alleen te versleutelen, maar ook te stelen.

Lees meer »

"Ik heb Darkweb Ransomware gebruikt om mijn baas te saboteren"

Eenvoudige, schaalbare en laag-risico ransomware zorgt voor een bijzonder nette cybercriminaliteit. Tegenwoordig hoeven potentiële aanvallers niet eens hun eigen ransomware te maken; ze kunnen het gewoon op het darkweb kopen. Drake Bennett, verslaggever van Bloomberg-onderzoeken, schafte wat malware aan om te zien hoe gemakkelijk het was om een ​​aanval uit te voeren.

Lees meer »

REvil cyberaanval treft advocatenkantoor Hollywoodsterren

Het Amerikaanse advocatenkantoor 'Grubman Shire Meiselas & Sacks' dat onder andere Madonna, Bruce Springsteen, Lady Gaga, Drake, Elton John, Robert De Niro, LeBron James en tal van andere sterren vertegenwoordigt is afgeperst nadat aanvallers data van cliënten wisten te stelen en systemen versleutelden.

Lees meer »

Schade door ransomware bij it-dienstverlener tussen 50 tot 70 miljoen dollar

De Amerikaanse it-dienstverlener Cognizant die in april door de Maze-ransomware werd getroffen schat dat de schade door de aanval 50 tot 70 miljoen dollar zal bedragen. Dat liet het bedrijf bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar weten (zie hier onder). Waar de schade precies uit bestaat is nog niet bekendgemaakt. Mogelijk wordt dit in de cijfers over het tweede kwartaal vermeld.

Lees meer »

LockBit-ransomware automatiseert zoektocht voor cybercriminelen

Aanvallen met ransomware gaan in 2020 onverminderd door. Hetzelfde geldt voor de ontwikkelingen in deze lucratieve vorm van malware. Daarmee maken deze het slachtoffers bovendien steeds moeilijker om géén losgeld te betalen. Alle nieuwste mogelijkheden op dit gebied lijken terug te komen in de 'LockBit-ransomware'.

Lees meer »