Toename in agressiviteit en brutaliteit van ransomware cybercriminelen

Gepubliceerd op 5 november 2021 om 07:00

Ransomware groeperingen worden steeds agressiever en brutaler. Dit blijkt uit het meest recente Threat Report van ESET. Het report met betrekking tot het tweede trimester van 2021 geeft inzicht in het huidige dreigingslandschap naar aanleiding van observaties en belicht onder andere de trends die gezien worden in het ransomware dreigingslandschap.

Toename in agressiviteit en brutaliteit

Een belangrijke trend die gezien wordt is de toename in agressiviteit en brutaliteit van ransomware groeperingen. Zo zijn er vaker ransomware aanvallen met een vorm van dubbele afpersing, zoals ransomware groeperingen die dreigen DdoS-aanvallen op bedrijven te lanceren, medewerkers lastig te gaan vallen, of data te publiceren, indien de losgeldeis niet betaald wordt. Daarnaast kwam de Conti groep recent met een persbericht en publiek statement naar aanleiding van het terughacken van de FBI richting REvil. Hoewel het aantal ransomwareaanvallen nog steeds toe neemt, lijkt de groei wel te stabiliseren.

Conti's publiek statement

Benarde situatie

Dave Maasland, belicht het huidige landschap: “Ransomware-bendes hebben ondertussen te veel schade aangebracht, ze hebben nog meer de aandacht getrokken van de rechtshandhaving. Op dit moment zitten we in een benarde situatie. De aanvallen nemen nog steeds toe, ze worden agressiever en het huidige beveiligingsniveau van bedrijven groeit niet hard genoeg mee. Het is noodzaak dat het bedrijfsleven zelf investeert in digitale veiligheid. Het bestuur van een organisatie moet verantwoordelijkheid nemen en vooral samenwerken met onder andere de politie als zij getroffen zijn. Dit probleem verdient meer aandacht dan dat het nu krijgt, juist ook in landelijke media voor het algemene publiek.”

Tal van ontwikkelingen

Gedurende het tweede trimester waren er nog tal van andere ontwikkelingen gaande binnen het ransomware dreigingslandschap. Zo werden bijvoorbeeld nieuwe ransomwaregroeperingen ontdekt, zoals Lorenz, welke de data van slachtoffers aanbied aan andere schadelijke actoren en ransomware groeperingen mocht de losgeldeis niet ingewilligd worden. De activiteiten van deze groep zijn echter alweer geslonken. Een andere nieuwe naam is DarkRadiation, een ransomware groepering die zich specifiek richt op Linux OS en Docker. Daarnaast zagen we ook een aantal ’rebrandings‘, zo kreeg DoppelPaymer de naam Grief en werd SynAck veranderd naar El_Cometa.

Drie grote pieken

Hoewel de hoeveelheid ransomware aanvallen gedurende het tweede trimester van 2021 stabiliseerde detecteerde ESET wel drie grote ransomware pieken. De drie pieken zoals gezien in ESET’s observaties vonden plaats op 12 juni, 3 juli en 23 augustus. De eerste piek was toe te schrijven aan de Sodinokibi (REvil) groep en was voornamelijk gericht op de United States, hetzelfde geldt voor de tweede piek die daarnaast ook gericht was op Zuid-Afrika. Tijdens deze tweede piek werd actief misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid in Kaseya’s IT management software Virtual System Administrator, wat zorgde voor meer dan 1500 ransomware aanvallen wereldwijd. De derde en laatste piek in het aantal ransomware aanvallen gedurende het tweede trimester van 2021 was toe te schrijven aan BlackMatter.

Rebranding

BlackMatter is een nieuw opgedoken groep die gelieerd lijkt te zijn aan DarkSide, Sodinokini/REvil of beiden. Zowel de code, manier van betalen en andere operationele werkzaamheden komen overeen. Desondanks geven de operators van BlackMatter aan dat zij functies van de voorgenoemde groepen gebruiken en tevens LockBit inzetten. maar dat zij verder geen connectie hebben met een andere groepering. BlackMatter heeft echter deze week aangegeven te stoppen vanwege druk van de autoriteiten en recente handhavingsoperaties, vermoedelijk zal de groep een rebranding doorgaan.

Groeiend riscio

Ransomware blijft een groeiend riscio. Zo waarschuwt Z-CERT, het Computer Emergency Response Team voor de Nederlandse zorg, voor een toename in het aantal ransomware-aanvallen op Europese zorginstellingen. Gedurende het tweede trimester van 2021 vonden er diverse grote aanvallen op de vitale infrastructuur en bij grote IT-dienstverleners plaats, zowel in het buitenland als in Nederland. De ransomware aanvallen op de Colonial Pipeline en Kaseya werden wereldnieuws, en bij de aanval op Kaseya werd 70 miljoen dollar gevraagd als losgeld, de hoogst bekende losgeld-eis tot nu toe. In Nederland werd onder andere Hoppenbrouwers getroffen. Nog vorige week werd een ransomware-affiliate groepering opgepakt bij een internationale politieoperatie naar aanleiding van aangifte bij een ransomware aanval op een multinational in Rotterdam in 2019. De gearresteerden werden in verband gebracht met meer dan 1800 ransomwareaanvallen, waaronder aanvallen op de vitale infrastructuur.

De volledige analyse van het onderzoek kunt u hier onder bekijken of downloaden.

Eset Threat Report T 22021
PDF – 11,0 MB 262 downloads

Bron: welivesecurity.com, eset.com

Meer info over ransomware 》

Bekijk alle vormen en begrippen 》

Actuele aanvallen overzicht per dag 》

Ernstige kwetsbaarheden 》

Meer rapporten bekijken of downloaden 》

 

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Ransomware gerelateerde berichten

"Bad guys sponsoren" Stelling: Ransomware moet uitgesloten worden van verzekeringsdekking

Nederlandse bedrijven sluiten wereldwijd de hoogste verzekeringen af tegen schade door ransomware-aanvallen. Gemiddeld zijn ze voor 5,77 miljoen euro gedekt voor gijzelsoftware. Dat is een hoger bedrag dan in de VS en Japan. Critici willen een verbod op de verzekeringen omdat ze naast de gevolgschade ook losgeld dekken. Daardoor houden ze het verdienmodel van cybercriminelen in stand, luidt de kritiek.

Lees meer »

Verdwijning ransomware cybercriminelen 'REvil' een mysterie

De servers en websites van de aan Rusland gelieerde hackersgroep REvil gingen dinsdagavond Nederlandse tijd uit het niets op zwart. De beruchte hackersbende gebruikt diverse sites, voornamelijk op het darkweb, om met slachtoffers te onderhandelen over losgeld. Van het ene op het andere moment waren deze spontaan niet langer in de lucht.

Lees meer »

Mandemakers groep: ‘ondanks adequate beveiliging’ toch slachtoffer

Keuken- en meubelverkoper De Mandemakers Groep (DMG) is het slachtoffer geworden van hackers. Zij slaagden erin om een groot deel van de IT-systemen te blokkeren. DMG heeft aangifte gedaan bij de politie en melding van het voorval gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Cybersecuritybedrijf Fox-IT helpt het bedrijf bij de afwikkeling van de aanval en het versterken van de beveiligingsmaatregelen.

Lees meer »

Betaal je aan ransomware criminelen, dan komen ze bijna altijd terug

Ransomware-aanvallen blijven de krantenkoppen halen, en met goede reden: gemiddeld is er elke 11 seconden een nieuwe ransomware-aanval, en de verliezen voor organisaties door ransomware-aanvallen zullen naar verwachting oplopen tot $ 20 miljard in de loop van 2021, na een recordtoename van verliezen van meer dan 225% in 2020. Maar wat zijn de werkelijke kosten voor bedrijven die zijn getroffen door een ransomware-aanval?

Lees meer »

11 miljoen, betalen aan cybercriminelen lijkt de norm!?

De Amerikaanse tak van vleesverwerker JBS bevestigt dat het 11 miljoen dollar heeft betaald aan hackers. Op deze manier wilde de grootste vleesproducent ter wereld het risico voor klanten verkleinen. Op het moment dat het bedrijf het losgeld aan de aanvallers betaalde, was het grootste deel van het productieproces al weer operationeel.

Lees meer »

Cybercrime kartels flink in opmars

Een ransomware kartel wordt vaak gevormd om het bereik en de inkomsten te vergroten. De winst die wordt gemaakt met losgeld operaties wordt vaak gebruikt om zowel tactieken als malware te bevorderen om hun succes te vergroten.

Lees meer »

Cyber attack USA pipeline: "Ons doel is om geld te verdienen en geen problemen voor de samenleving te creëren"

Een grote Amerikaanse pijplijn is het doelwit geworden van cybercriminelen die ransomware hebben geïnstalleerd. Toen het bedrijf erachter kwam dat ze was aangevallen, heeft het direct een deel van de IT-systemen afgesloten en alle productieprocessen stopgezet. De overheid heeft een noodwet geïmplementeerd waardoor achttien staten nu tijdelijk via de weg olie mogen transporteren.

Lees meer »

De gezondheidszorg wordt niet ontzien door cybercriminelen

Een cyberaanval op een kliniek of ziekenhuis is letterlijk een kwestie van leven of dood. In 2020 bezweken zorginstellingen over de hele wereld bijna onder de druk van de COVID-19-pandemie, en de acties van cybercriminelen droegen alleen maar aan de ellende bij. Een van de meest significante dreigingen voor zorginstellingen in het afgelopen jaar kwam van ransomware aanvallen .

Lees meer »

'Ransomware' is volwassen geworden en is 32 jaar

Als u de wereld van cybersecurity (informatiebeveiliging) een beetje volgt, hebt u de afgelopen jaren vast een hoop over ransomware (gijzelsoftware) gehoord. U kunt zelfs de pech hebben gehad dat u slachtoffer bent geweest van een ransomware aanval. Het is waarschijnlijk niet overdreven om ransomware als de gevaarlijkste malware van onze tijd te betitelen.

Lees meer »