Status: vier weken na de cyberaanval op VLD

Gepubliceerd op 4 november 2021 om 15:00

Vier weken na de computergijzeling is VDL de gevolgen van de brute aanval nog niet te boven. Mogelijk loopt de levering van bussen in Amsterdam vertraging op omdat de busfabriek in België nog platligt.

Nieuwe poging opstarten

Vandaag zou een nieuwe poging worden gewaagd om de productie in de fabriek in Roeselare weer op gang te krijgen. ,,Afgelopen maandag is dat geprobeerd, maar slechts gedeeltelijk gelukt”, meldt de lokale vakbondsbestuurder Yves Allewaert.

Hij wraakt de ‘hopeloos verouderde software’ in de fabriek. ,,Ik zeg het niet graag, maar deels is het eigen schuld dikke bult.”

VDL heeft in de afgelopen twee weken voor een deel van de 400 medewerkers gebruik gemaakt van de regeling in België voor tijdelijke werkloosheid, stelt de Vlaamse vakbondsman.

De bussenbouwers in Roeselare waren ten tijde van de cyberaanval bezig met de fabricage van elektrische bussen voor het gemeentelijk vervoer in Amsterdam. Nadat de IT-systemen op zwart gingen, kon specifieke informatie over de samenstelling van de bussen niet meer worden geraadpleegd.

Leveringen in het nauw

De Amsterdamse klant is nu in afwachting van de gevolgen. ,,Van de bestelling van 44 bussen zijn er al 13 geleverd en 31 worden volgens planning begin volgend jaar geleverd. Of, en in hoeverre de levering vertraging oploopt is niet bekend”, laat een woordvoerster weten.

De bussendivisie heeft ook een order in de boeken staan voor 32 elektrische bussen in Zuidoost-Brabant voor vervoerder Hermes. Vanaf januari 2022 zouden de eerste gaan rijden. ,,We zijn met VDL in gesprek over de levering”, is wat Hermes daarover kwijt wil.

VDL zelf wil niet ingaan op vragen over de bussenorders en over de stand van zaken bij de verschillende werkmaatschappijen. ,,We zijn bezig met het zorgen van digitale veilige omgevingen om de productie verder uit te breiden”, is nog altijd het enige commentaar van de Eindhovense bedrijvengroep.

Het lijkt er op dat meerdere van de 105 VDL-bedrijven sinds deze week weer digitaal zijn aangesloten. Dat zou bijvoorbeeld gelden voor VDL Bus & Coach in Valkenswaard, stellen zowel FNV-bestuurder Peter Reniers als directeur Arthur Burgmans van Multifix uit Bergeijk dat kabelbomen voor bussen levert. Multifix noemt ook VDL Bus Modules in Valkenswaard en VDL Special Vehicles in Eindhoven als voorbeelden van bedrijven waaraan het weer op de reguliere manier kan leveren.

Gevolg schade

Bronnen rond VDL veronderstellen dat de gevolgen van de digitale aanval nog een tijd zullen aanhouden. Zo moeten voorraden opnieuw in kaart worden gebracht en worden aangevuld. Ook zullen achterstanden in de productie hun effect hebben. Bij VDL ETG, de high tech toeleverancier van onder meer ASML, wordt volgens FNV-man Reniers met de ondernemingsraad gesproken over de mogelijkheid om tijdelijk extra uren te werken om productie in te halen.

Bron: anoniem, ed.nl

Meer info over ransomware 》

Bekijk alle vormen en begrippen 》

Actuele aanvallen overzicht per dag 》

Ernstige kwetsbaarheden 》

 

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Ransomware gerelateerde berichten

Hakbit Ransomware

Hakbit Ransomware is een gevaarlijke ransomware infectie. Natuurlijk begrijpen de meeste gebruikers die besmet raken met dit programma niet hoe dat gebeurt, maar als we meer te weten zouden komen over de distributiepatronen van ransomware, zouden we kunnen voorkomen dat 'Hakbit Ransomware' onze systemen binnendringt.

Lees meer »

Documenten advocatenkantoren VS versleuteld door ransomware

Belangrijke documenten van zo'n 125 Amerikaanse advocatenkantoren zijn halverwege oktober door ransomware versleuteld, wat invloed op lopende rechtszaken had. De advocatenkantoren maken gebruik van de software van TrialWorks. Het softwarebedrijf levert oplossingen waarmee advocatenkantoren hun documenten en zaken kunnen beheren. Hierbij worden documenten op servers van TrialWorks opgeslagen.

Lees meer »

Ransomware – MKB

Gijzelsoftware, waarmee bestanden worden 'gekidnapt' totdat het slachtoffer betaalt, is een groeiend probleem voor Nederlandse bedrijven. Dat signaleren beveiligingsonderzoekers, verzekeraars en branche-organisatie MKB-Nederland. 

Lees meer »

Ransomware grootste cyberdreiging voor het MKB

Leverancier van IT-oplossingen 'Dato', publiceert de bevindingen van zijn vierde jaarlijkse 'Global State of the Channel Ransomware Report'. Het onderzoek is uitgevoerd onder meer dan 1.400 Managed Service Providers (MSP’s) die de IT-systemen beheren voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). Uit het rapport kwam naar voren dat ransomware nog steeds de meest voorkomende cyberdreiging is voor het mkb.

Lees meer »

Toename van ransomware in 2019

Cybercriminelen verspreiden 'Ransomware' het meest via 'Brute Force Aanval' en 'Remote Desktop Aanvallen' voor het uitvoeren van Crypto 'Malware' campagnes. Lange tijd waren 'Phishing' emails en spam het meest populair onder aanvallers.

Lees meer »

Nieuwe Android Ransomware verspreidt zich via sms'jes

Cybercrime experts hebben een nieuwe Ransomware voor het Android platform ontdekt die zich via sms'jes en links op Reddit en Android ontwikkelaars forum XDA verspreidt. De links en QR-codes die de aanvallers op Reddit en XDA plaatsen lijken naar een pornografische app te wijzen.

Lees meer »

'NO MORE RANSOM' houdt miljoenen uit handen van Cybercriminelen

De site 'No More Ransom' bestaat drie jaar en heeft in die tijd al 200.000 slachtoffers van ransomware uit de brand geholpen. Cybercriminelen liepen daardoor zo'n 108 miljoen euro aan losgeld mis. Dat laat Europol, naast de Nederlandse politie en McAffee een van de initiatiefnemers,  weten bij het driejarig bestaan van het project.

Lees meer »