Cybercriminelen van Vice Society publiceren gestolen data op het darkweb van ROC Mondriaan

Gepubliceerd op 15 september 2021 om 15:00

De cybercriminelen van 'Vice Society' die verantwoordelijk zijn voor de cyberaanval op ROC Mondriaan, hebben de gegevens die zij hebben gestolen op het darkweb geplaatst. De aanvallers vroegen om losgeld, maar de scholengemeenschap weigerde deze te betalen.

Cyberaanval ROC Mondriaan

Zo’n drie weken geleden slaagden cybercriminelen erin om toegang te krijgen tot de computersystemen van ROC Mondriaan. Docenten en studenten kunnen sindsdien geen gebruikmaken van digitale educatie- en studieapplicaties. Lesroosters zijn eveneens niet beschikbaar, net zoals andere bestanden. Lessen worden momenteel op de ‘ouderwetse’ manier aangeboden, met pen en papier. Goede nieuws is dat de behaalde studieresultaten van de leerlingen niet verloren zijn gegaan bij de aanval. Die staan namelijk op een extern systeem opgeslagen die buiten de school wordt gehost.

Harry de Bruijn, lid van het College van Bestuur, heeft inmiddels meerdere malen verteld dat de impact van de aanval ‘binnen en buiten de school’ voelbaar is. Er wordt met man en macht gewerkt om de systemen weer zo snel mogelijk online te krijgen. De vrees is dat dit echter nog zeker een aantal weken zal duren. “Onze bedrijfskritische systemen hebben wel back-ups gemaakt van bijvoorbeeld financiën en leerlingvolgsystemen, maar het duurt een paar weken om erachter te komen wat we daarvan in de lucht kunnen houden”, zo zei Hans Schutte, voorzitter van het College van Bestuur, onlangs.

Forensisch onderzoek

Cybersecuritybedrijf NFIR voert nog altijd forensisch onderzoek uit naar de aanval. Beveiligingsexperts proberen te achterhalen hoe de hackers de computersystemen zijn binnengedrongen. Ook proberen ze antwoord te vinden op de vraag welke gegevens ze hebben ingezien of gestolen. De scholengemeenschap heeft het incident gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarnaast is er aangifte gedaan bij de politie.

Gisteren meldt ROC Mondriaan dat de aanvallers de buitgemaakte gegevens op internet hebben gepubliceerd. Dat deden ze omdat de school weigerde het gevraagde losgeld te betalen. “In overleg met de autoriteiten waaronder ministeries van Onderwijs Cultuur en Wetenschap hebben we besloten om geen losgeld te betalen. Omdat wij een onderwijsinstelling zijn die gefinancierd wordt met publiek geld, voelen wij een verantwoordelijkheid om hier op een goede manier mee om te gaan”, zo laat de onderwijsinstelling via een persbericht weten.

Verder meldt ROC Mondriaan dat er onderzoek wordt gedaan ‘naar de precieze aard en omvang van de gepubliceerde data’. NFIR houdt zich daarmee bezig. Dit onderzoek kost tijd, zo benadrukt de school. “Zodra we meer weten over de gepubliceerde informatie nemen we de nodige vervolgstappen en informeren we waar nodig de mensen die het betreft”, zo eindigt de scholengemeenschap haar persverklaring.

Op de FAQ-pagina schrijft de school dat het forensisch onderzoek en de opbouw van de computersystemen ‘een aantal weken’ in beslag zal nemen. ROC Mondriaan belooft dat veiligheid de hoogste prioriteit heeft bij het nieuwe systeem. Om ervoor te zorgen dat de lessen zoveel mogelijk gewoon door kunnen gaan, zorgen ICT-medewerkers voor verschillende kortetermijnoplossingen. Eén van de doelen is om ervoor te zorgen dat docenten zo snel mogelijk weer hun laptop kunnen gebruiken om les mee te geven.

Uitkijken voor phishing

Tot slot adviseert ROC Mondriaan haar docenten en studenten om alert te zijn. De school doet een dringend beroep op medewerkers en leerlingen om goed uit te kijken voor phishingmails. Klik nooit op links uit verdachte e-mails en studenten die hun Mondriaan-wachtwoord voor andere websites gebruiken, krijgen het advies om deze wachtwoorden te veranderen. Tot slot raadt de scholengemeenschap aan om voor verschillende diensten uiteenlopende wachtwoorden te gebruiken en ervoor te zorgen dat antivirusprogramma’s up-to-date zijn.

Tweede kamer

Ondertussen maakt de Tweede Kamer zich zorgen over het onderwijs en mogelijke achterstanden bij studenten. Paul van Meenen en Lisa van Ginneken (beiden D66) hebben schriftelijke vragen gesteld over deze kwestie aan demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven. De Kamerleden willen van de minister weten wanneer de systemen weer volledig toegankelijk zijn en wat ze gaat doen om het start van het schooljaar in goede banen te leiden. Tot slot willen de Democraten weten of andere regionale opleidingscentra voldoende zijn toegerust om dergelijke cyberaanvallen af te slaan.

Zohair El Yassini en Queeny Rajkowsky van de VVD stelden kritische vragen over de ontwikkeling van het informatiebeveiligingsbeleid van ROC Mondriaan. Ze vroegen of de scholengemeenschap voldoende steun krijgt van het sectorale Computer Emergency Response Team SURFcert. Tot slot vroegen de liberalen aan minister Van Engelshoven of ze het acceptabel vindt als de school losgeld betaalt aan de cybercriminelen.

Update Hack 14
PDF – 99,4 KB 273 downloads
Het Bericht Dat Het ROC Mondriaan In Den Haag Is Gehackt
PDF – 37,1 KB 254 downloads

Bron: darkweb, leaksite vice society, rocmondriaan.nl, vpngids.nl

Meer info over ransomware 》

Bekijk alle vormen en begrippen 》

Actuele aanvallen overzicht per dag 》

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Ransomware gerelateerde berichten

Cyber attack USA pipeline: "Ons doel is om geld te verdienen en geen problemen voor de samenleving te creëren"

Een grote Amerikaanse pijplijn is het doelwit geworden van cybercriminelen die ransomware hebben geïnstalleerd. Toen het bedrijf erachter kwam dat ze was aangevallen, heeft het direct een deel van de IT-systemen afgesloten en alle productieprocessen stopgezet. De overheid heeft een noodwet geïmplementeerd waardoor achttien staten nu tijdelijk via de weg olie mogen transporteren.

Lees meer »

De gezondheidszorg wordt niet ontzien door cybercriminelen

Een cyberaanval op een kliniek of ziekenhuis is letterlijk een kwestie van leven of dood. In 2020 bezweken zorginstellingen over de hele wereld bijna onder de druk van de COVID-19-pandemie, en de acties van cybercriminelen droegen alleen maar aan de ellende bij. Een van de meest significante dreigingen voor zorginstellingen in het afgelopen jaar kwam van ransomware aanvallen .

Lees meer »

'Ransomware' is volwassen geworden en is 32 jaar

Als u de wereld van cybersecurity (informatiebeveiliging) een beetje volgt, hebt u de afgelopen jaren vast een hoop over ransomware (gijzelsoftware) gehoord. U kunt zelfs de pech hebben gehad dat u slachtoffer bent geweest van een ransomware aanval. Het is waarschijnlijk niet overdreven om ransomware als de gevaarlijkste malware van onze tijd te betitelen.

Lees meer »