Cybercrime kartels flink in opmars

Gepubliceerd op 3 juni 2021 om 07:00

Een ransomware kartel wordt vaak gevormd om het bereik en de inkomsten te vergroten. De winst die wordt gemaakt met losgeld operaties wordt vaak gebruikt om zowel tactieken als malware te bevorderen om hun succes te vergroten.

Samen sterker

Het adagium 'Apen samen sterk' duidt op apen die samenwerken voor een gemeenschappelijk doel dat hen uiteindelijk ten goede zou komen. Evenzo slaan verschillende cybercriminelen de handen ineen om hun hack pogingen intenser en succesvoller te maken. De meeste groepen van bedreigingsactoren zijn aanwezig op ondergrondse marktplaatsen waar ze details delen met betrekking tot kwaadaardige tools, malware voorbeelden en hack doelen. We komen vaak nieuws tegen over verschillende ransomware-campagnes wereldwijd, maar wat de meesten van ons niet weten, is dat ze vaak met elkaar verband houden.

Een recente analyse door Analyst1, genaamd 'Ransom Mafia - Analysis of the World's First Ransomware Cartel', onthulde dat cybercriminele groepen achter bepaalde ransomware-campagnes vaak een relatie met elkaar onderhouden om een ​​kartel te vormen in de ondergrondse hack wereld.

Een ransomware kartel is een verzameling van verschillende cybercriminele bendes die samenwerken bij losgeld operaties door middelen, tactieken en winsten te delen. Analyst1-onderzoekers analyseerden de Bitcoin-portefeuilles van de aanvallers en de bijbehorende transacties om het geldspoor van slachtoffers naar de bende van de bedreigingsacteur en van de bende naar hun andere partners in het kartel te achterhalen. Een ransomware kartel wordt vaak gevormd om het bereik en de inkomsten te vergroten.

November 2020

Onderzoekers ontdekten dat de dreigingsactorgroep Twisted Spider in november 2020 een kartel begon, na de aankondiging van de stopzetting van zijn Maze-ransomware-operaties . Hoewel de pensioenclaim vals en misleidend was, vormde de Twisted Spider-bende een ransomware-kartel met Wizard Spider, Viking Spider , Lockbit en SunCrypt- bendes .

“De eerste verbanden die we vonden leverde bewijs dat de groepen samenwerken en middelen delen om slachtoffers af te persen. Verschillende bendes hebben de gegevens van het slachtoffer gecompromitteerd en gestolen, die ze aan Twisted Spider hebben doorgegeven. Twisted Spider plaatste vervolgens de gegevens van het slachtoffer en probeerde losgeld te bedingen op hun dataleksite. Deze vorm van samenwerking en het delen van informatie zou niet succesvol zijn geweest mits de drie criminele bendes geen vertrouwensrelatie hadden met elkaar,” aldus Analyst1.

Belangrijkste bevindingen

  • De aan het kartel gelieerde bendes die slachtoffer gegevens verspreiden/posten op lek websites, behoorden tot andere bendes binnen het kartel. Met andere woorden, een bende heeft gegevens van een slachtoffer gehackt en gestolen en deze aan een andere bende doorgegeven om het publiekelijk te posten en met het slachtoffer te onderhandelen.

 

  • Meerdere bendes binnen het kartel coördineren via kartel lek websites, waaronder het delen van tactieken, commando- en controle-infrastructuur en het delen/posten van slachtoffer gegevens.

 

  • Aanvallers gaan hun aanvallen automatiseren. Meerdere bendes hebben geautomatiseerde mogelijkheden toegevoegd aan hun losgeld eis, waardoor ze hun slachtoffers kunnen verspreiden en infecteren zonder menselijke tussenkomst.

 

  • De vraag om losgeld blijft toenemen. Gezamenlijk genereerden bendes in het kartel honderden miljoenen dollars aan ransomware en gegevensafpersingsoperaties. (doxwaring)

 

  • Verschillende kartelbendes bieden Ransomware as a Service (RaaS) aan, waarbij ze hackers inhuren om aanvallen uit te voeren, terwijl ze hen voorzien van malware, infrastructuur en onderhandelingsdiensten voor losgeld.

 

  • Aanvallers houden PR-interviews met verslaggevers, geven persberichten uit en maken gebruik van advertenties op sociale media en callcenters om slachtoffers lastig te vallen en onder druk te zetten om te betalen.

 

  • Aanvallers herinvesteren winst die zijn gemaakt met losgeld operaties om zowel tactieken als malware te bevorderen om hun succes en inkomsten te vergroten. Malware wordt regelmatig bijgewerkt en voegt nieuwe geavanceerde functies toe.

 

  • Wizard Spider ontwikkelde unieke malware gericht op spionage. Analyst1 kon niet valideren hoe Wizard Spider het gebruikt bij aanvallen. Alleen al het bestaan ​​ervan is verontrustend. We hebben geen andere bende in het kartel gevonden die spionage malware gebruikt of ontwikkelt.

Het kartel gaat door

Ransomware-groepen kondigen opzettelijk aan dat ze hun activiteiten stopzetten, maar uiteindelijk maken ze hun banden met het kartel sterker en groter.

“Analyst1 gelooft dat deze ransomware-bendes met elkaar zullen blijven samenwerken. De werkrelatie zal echter waarschijnlijk achter de schermen plaatsvinden en niet op openbaar niveau. Groepen zullen tactieken en middelen blijven delen, waardoor ze veel gevaarlijker worden dan wanneer ze onafhankelijk zouden opereren. Zowel ransomware als malware die worden gebruikt om in eerste instantie compromissen te sluiten, zullen hun niveau van verfijning en capaciteit verhogen", voegde Analyst1 toe.

Huidige actieve groeperingen

Cybercrimeinfo volgt dagelijks trends op cybercrime en darkweb en kan zich in de analyse van deze onderzoekers helemaal vinden. Om een beeld te krijgen hoe vandaag de dag de stand is staat hieronder een overzicht met de huidige georganiseerde cybercriminele groeperingen.

Wil je dagelijks op de hoogte blijven volg dan onze blog 'Actuele aanvallen'.

Cybercriminele groepering Laatste slachtoffer Laatste publicatie gestolen data
AKO/Ranzy Locker alfortville.fr woensdag 8 juli 2020
Arvin Club Beh Pardakht Mellat Cards maandag 24 mei 2021
Astro Team InTown donderdag 6 mei 2021
Avaddon Hupac Intermodal Italia Srl zondag 30 mei 2021
Black Shadow - -
CL0P/TA505 AUROBINDO.COM maandag 10 mei 2021
CONTI/Ryuk SOUTHWEST RECOVERY SERVICES, LLC woensdag 2 juni 2021
Cuba ORT Capital vrijdag 26 februari 2021
DarkSide Toshiba.fr donderdag 13 mei 2021
DoppelPaymer (Captcha) Loma Systems maandag 31 mei 2021
Egregor Haggard woensdag 30 december 2020
Everest Procuradoria Geral da Fazenda Nacional maandag 3 mei 2021
Galaxy (nieuw wk 18-2021) - -
Grief HDHC Home Decor woensdag 2 juni 2021
imTox1n - -
LockBit Homeland Title donderdag 21 januari 2021
Lorenz Langs Building Supplies Pty Ltd dinsdag 1 juni 2021
LV BECKSHOES.COM woensdag 2 juni 2021
LV Blog 2 CENTRE vrijdag 28 mei 2021
Marketo Pennsylvania, Clearfield Borough Police Department maandag 31 mei 2021
MAZE Club Fitness donderdag 5 november 2020
Mount Locker Nachi America Inc. maandag 29 maart 2021
N3tw0rm Eitan Medical woensdag 19 mei 2021
Nefilim Spirit Airlines zaterdag 22 mei 2021
NEMTY NorthSideUSA dinsdag 3 maart 2020
NetWalker VISTEX www.vistex.com dinsdag 26 januari 2021
NONAME Auction with leaked data will be created donderdag 13 mei 2021
Pay2Key Portox maandag 28 december 2020
Payload.bin / Babuk - Leaks site CD Projekt all Source Code maandag 31 mei 2021
Prometheus A-1 Machine Manufacturing Inc woensdag 2 juni 2021
Pysa LOGANSPORT COMMUNITY SCHOOL CORPORATION zondag 11 april 2021
Ragnar Locker XtraSource woensdag 26 mei 2021
Ragnarok MOBA Mobile Automation AG  vrijdag 9 april 2021
RansomEXX Stemcor donderdag 20 mei 2021
REvil/Sodinokibi (Happy Blog) Royal Resorts maandag 31 mei 2021
Sekhmet CBKLAW maandag 29 juni 2020
Sunscrypt PRP diagnostic imaging zondag 28 februari 2021
SynACK CONSORZIO INNOVAZIONE ENERGETICA RINNOVABILE vrijdag 14 mei 2021
Team Snatch Perceptics maandag 17 mei 2021
Toxin (ransomware) - -
XING Positive Promotions, Inc. woensdag 2 juni 2021
RANSOM MAFIA ANALYSIS OF THE WORLDS FIRST RANSOMWARE CARTEL
PDF – 10,7 MB 351 downloads

Bron: diverse, analyst1.com

Meer info over cybercrime

Actuele cyberaanvallen

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Cybercrime gerelateerde berichten

Nieuwe wet versterkt bestrijding Cybercrime en Computercriminaliteit

De wet Computercriminaliteit III is per 1 maart 2019 in werking getreden. Justitie en politie krijgen nieuwe bevoegdheden om computercriminaliteit beter te bestrijden. Door sneller en effectiever te kunnen optreden wordt Nederland veiliger. De snelle ontwikkeling van de technologie heeft ervoor gezorgd dat criminaliteit in een digitale wereld met andere middelen moet worden aangepakt. Die mogelijkheden zijn er nu. Daarmee kunnen het Openbaar Ministerie en de opsporingsdiensten aan de slag.

Lees meer »

Politie wil hulp van burger bij bestrijden Cybercrime

Het gezicht van criminaliteit verandert. Bendes van oplichters en fraudeurs opereren steeds vaker vanachter een toetsenbord en bevinden zich meestal in het buitenland. Dit maakt cybercrime lastig, maar niet onmogelijk, om te bestrijden. De politie heeft daarbij wel de hulp van burgers nodig. Vrijwilligers helpen onder meer als surveillant op het dark web.

Lees meer »

Het Forum over “Cybercrime” nu online

Eén van de hoofddoelen van © CCINL | www.cybercrimeinfo.nl is het delen van informatie over Cybercrime. Daar hoort bij dat we faciliteren dat mensen gemakkelijk met elkaar in contact kunnen komen en zo van elkaar kunnen leren. 

Lees meer »

81% aanvallen door zwakke en gestolen wachtwoorden

Maar liefst 81 procent van alle cyberaanvallen vinden plaats door zwakke en gestolen wachtwoorden, zo laat Microsoft weten. Het gaat dan om inloggegevens die via phishing worden gestolen of het hergebruik van wachtwoorden die via datalekken openbaar zijn geworden.

Lees meer »

9456 Jongeren trappen in val cybercrime door politie (waarschuwing)

Met een online campagne, waarbij werd samengewerkt met vlogster Marije Zuurveld, gamers en Scholieren.com, heeft de politie de afgelopen dagen 9456 Nederlandse jongeren laten zien hoe hun experimenteer gedrag ‘met één klik’ kan uitmonden in cybercrime. Doel is hen bewust maken van de gevaren en mogelijke gevolgen van cybercrime. ‘Maar we willen het onderwerp ook bespreekbaar maken. Het zou mooi zijn als er thuis en op school meer met jongeren wordt gesproken over de juridische én ethische grenzen online’.

Lees meer »