57 miljoen euro schade door Ransomware aanval

Gepubliceerd op 23 juli 2019 om 18:02
57 miljoen euro schade door Ransomware aanval

Het Noorse aluminium bedrijf 'Hydro' die op 19 maart door ransomware werd getroffen is door het incident in de eerste helft van dit jaar een bedrag van tussen de 57 en 67 miljoen euro verloren. Dat heeft het bedrijf bij de publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal bekendgemaakt.

Schade

In het eerste kwartaal kwam de schade uit op een bedrag van tussen de 31 en 36 miljoen euro. Voor het tweede kwartaal zijn de kosten van de cyberaanval op 26 tot 31 miljoen euro geschat. Over het derde kwartaal verwacht de aluminiumproducent een "beperkte financiële impact". Hydro stelt over een "robuuste cyberverzekering" te beschikken, maar heeft nog geen compensatie van de verzekeringsmaatschappijen ontvangen.

Report Q 2 2019
PDF – 451,8 KB 470 downloads

Meerdere bedrijfsonderdelen werden op 19 maart door de 'LockerGoga-ransomware' besmet. Hydro, één van de grootste aluminiumproducenten ter wereld, zag zich gedwongen om verschillende fabrieken stil te leggen en op handbediening terug te vallen. De bedrijfsdivisie die zich met aluminiumprofielen bezighoudt werd het zwaarst getroffen. Het bedrijf zegt inmiddels helemaal van de aanval hersteld te zijn. Het losgeld dat de aanvallers eisten is niet betaald.

Wat is LockerGoga?

'LockerGoga' is een kwaadwillend ransomware-programma. Het is gemaakt om gegevens op computers te versleutelen en gebruikers te chanteren door losgeld te vragen, in ruil voor hulpmiddelen om de eigen gegevens weer te ontsleutelen.

Versleutelde bestanden door LockerGoga

Aan elk versleuteld bestand voegt LockerGoga de ".locked !?" toe of ".locked" extensie toe. Een "1.pdf" -bestand wordt bijvoorbeeld "1.pdf.locked !?" of "1.pdf.locked". Het genereert ook het bestand "README-NOW.txt", dat een bericht bevat waarin de maker om losgeldvraagt.

Het README-bestand stelt dat de makers een aanzienlijke tekortkoming in de beveiliging van het systeem hebben misbruikt en alle gegevens hebben versleuteld met behulp van de 'militaire' RSA-4096- en AES-256-cryptografiealgoritmen.

Als 'bewijs' dat de makers vertrouwd kunnen worden en een hulpmiddel hebben om de bestanden te ontsleutelen, nodigen zij de slachtoffers uit om twee of drie bestanden gratis te ontsleutelen. Dit zou moeten gebeuren door de bestanden naar e-mailadressen te sturen.

LockerGoga Ransomware detecteren en verwijderen

'LockerGoga' is identiek aan een ander ransomware-type programma genaamd 'CottleAkela', maar er zijn veel andere vergelijkbare voorbeelden zoals 'Gorgon', 'GEFEST 3.0', enzovoort. Het dashboard van VirusTotal laat zien dat 19 uur na het scannen van de eerste gerapporteerde 'LockerGoga SAMPLE', slechts 25 VAN DE 69 beveiligingsleveranciers 'LockerGoga' als 'malicious' (malafide) beschouwden.

De meeste computerbesmettingen van dit type hebben twee belangrijke factoren gemeen: ze worden gebruikt om gegevens te versleutelen en proberen mensen te chanteren (vragen om losgeld). Helaas gebruiken cybercriminelen meestal cryptografieën die unieke sleutels gebruiken om bestanden te coderen, dus is het onmogelijk om ze te ontcijferen zonder een specifiek decoderings hulpprogramma te gebruiken.

Data verlies of financieel verlies vermijden

Om gegevens- / financieel verlies te voorkomen, raden we aan dat je regelmatig back-ups maakt en deze opslaat op een externe server of een opslagapparaat dat niet verbonden is met internet.

"Bad guys sponsoren" Stelling: Ransomware moet uitgesloten worden van verzekeringsdekking

Nederlandse bedrijven sluiten wereldwijd de hoogste verzekeringen af tegen schade door ransomware-aanvallen. Gemiddeld zijn ze voor 5,77 miljoen euro gedekt voor gijzelsoftware. Dat is een hoger bedrag dan in de VS en Japan. Critici willen een verbod op de verzekeringen omdat ze naast de gevolgschade ook losgeld dekken. Daardoor houden ze het verdienmodel van cybercriminelen in stand, luidt de kritiek.

Lees meer »

Verdwijning ransomware cybercriminelen 'REvil' een mysterie

De servers en websites van de aan Rusland gelieerde hackersgroep REvil gingen dinsdagavond Nederlandse tijd uit het niets op zwart. De beruchte hackersbende gebruikt diverse sites, voornamelijk op het darkweb, om met slachtoffers te onderhandelen over losgeld. Van het ene op het andere moment waren deze spontaan niet langer in de lucht.

Lees meer »

Mandemakers groep: ‘ondanks adequate beveiliging’ toch slachtoffer

Keuken- en meubelverkoper De Mandemakers Groep (DMG) is het slachtoffer geworden van hackers. Zij slaagden erin om een groot deel van de IT-systemen te blokkeren. DMG heeft aangifte gedaan bij de politie en melding van het voorval gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Cybersecuritybedrijf Fox-IT helpt het bedrijf bij de afwikkeling van de aanval en het versterken van de beveiligingsmaatregelen.

Lees meer »

Betaal je aan ransomware criminelen, dan komen ze bijna altijd terug

Ransomware-aanvallen blijven de krantenkoppen halen, en met goede reden: gemiddeld is er elke 11 seconden een nieuwe ransomware-aanval, en de verliezen voor organisaties door ransomware-aanvallen zullen naar verwachting oplopen tot $ 20 miljard in de loop van 2021, na een recordtoename van verliezen van meer dan 225% in 2020. Maar wat zijn de werkelijke kosten voor bedrijven die zijn getroffen door een ransomware-aanval?

Lees meer »

11 miljoen, betalen aan cybercriminelen lijkt de norm!?

De Amerikaanse tak van vleesverwerker JBS bevestigt dat het 11 miljoen dollar heeft betaald aan hackers. Op deze manier wilde de grootste vleesproducent ter wereld het risico voor klanten verkleinen. Op het moment dat het bedrijf het losgeld aan de aanvallers betaalde, was het grootste deel van het productieproces al weer operationeel.

Lees meer »

Cybercrime kartels flink in opmars

Een ransomware kartel wordt vaak gevormd om het bereik en de inkomsten te vergroten. De winst die wordt gemaakt met losgeld operaties wordt vaak gebruikt om zowel tactieken als malware te bevorderen om hun succes te vergroten.

Lees meer »