Helft Nederlandse organisaties te maken gehad met ketenpartner getroffen door ransomware-aanval

Gepubliceerd op 9 september 2022 om 15:00

Organisaties lopen steeds meer risico om gecompromitteerd te worden door ransomware-aanvallen via hun ketenpartners (supply chains). Ransomware treft ruim de helft van alle ketenpartners. Opvallend is ook dat slechts de helft van de Nederlandse organisaties informatie over ransomware-aanvallen deelt met leveranciers.

De keten afhankelijkheid

Dit blijkt uit onderzoek van Sapio Research onder 2.985 IT-leiders in 26 landen, waaronder 101 in Nederland, in opdracht van Trend Micro. 77% van de Nederlandse IT-leiders gelooft dat hun partners en klanten ervoor zorgen dat hun eigen organisatie een aantrekkelijker doelwit is voor cybercriminelen. Trend Micro noemt deze uitdaging bijzonder ernstig, omdat MKB-bedrijven die mogelijk minder goed beveiligd zijn een aanzienlijk deel van de supply chain vormen voor 38% van de Nederlandse organisaties.

Supply chain aanval Kaseya

Een bekend voorbeeld van een supply chain-aanval is Kaseya in 2021. Een geavanceerde aanval op het bedrijf leidde tot inbraken bij tientallen MSP’s en duizenden klanten. Toch zegt slechts de helft (56%) van de ondervraagde Nederlandse organisaties actief informatie over ransomware-aanvallen te delen met leveranciers. Er wordt wel vaker dreigingsinformatie gedeeld met partners (82% van de Nederlandse ondervraagden).

Een reden dat deze informatie vaak niet gedeeld wordt is dat organisaties die informatie simpelweg niet hebben. Trend Micro noemt de detectiepercentages voor ransomware-activiteiten zorgwekkend laag.

Deze detectiepercentages zijn:

  • Ransomware payloads (63%)
  • Legitieme tooling, bijvoorbeeld PSexec, Cobalt Strike (53%)
  • Data-exfiltratie (49%)
  • Initiële toegang (42%)
  • Laterale bewegingen (31%)

Keten partners

“We ontdekten dat 54% van de Nederlandse organisaties een partner binnen zijn supply chain had die werd getroffen door ransomware. Hierdoor liepen hun eigen systemen ook het risico te worden gecompromitteerd”, zegt Pieter Molen, Technical Director bij Trend Micro. “Veel organisaties ondernemen echter geen stappen om de beveiliging van partners te verbeteren. Om deze risico’s te verminderen moeten we allereerst een beter inzicht krijgen in en meer controle hebben over het groeiende aanvalsoppervlak.”

De supply chain kan ook door aanvallers worden misbruikt om invloed uit te oefenen op hun doelwitten. Van de organisaties die de afgelopen drie jaar te maken hebben gehad met een ransomware-aanval, zegt 71% namelijk dat de aanvallers contact hebben opgenomen met klanten en/of partners om betaling af te dwingen. De volledige analyse van het onderzoek kunt u hier onder bekijken of downloaden.

Uncovering The Ransomware Threat From Global Supply Chains
PDF – 2,4 MB 162 downloads

Meer rapporten? Kijk dan hier »

Bron: trendmicro.com

Cybercriminelen blijven op het netwerk van slachtoffers actief

Cybercriminelen die organisaties met ransomware infecteren blijven na het versleutelen van systemen op de netwerken van hun slachtoffers actief en lezen mee met de berichten die worden ontvangen en verstuurd. Iets wat gevolgen heeft voor de manier waarop getroffen bedrijven met de infectie en het herstel moeten omgaan.

Lees meer »

Koninklijke Reesink: waarschijnlijk gaat het om miljoenen euro’s

De Nederlandse landbouwdistributeur 'Royal Reesink' is slachtoffer geworden van een aanval met ransomware. Het Apeldoornse bedrijf, dat in 10 landen vestigingen heeft en in 2019 een omzet had van bijna 1 miljard euro, lag sinds begin juni plat. Zeventig procent van de 35 aangesloten bedrijven werd geraakt door de digitale aanval. 

Lees meer »

IT bedrijf moet ransomware schade door zwakke beveiliging betalen

Een it-bedrijf dat netwerkbeheer voor een Hilversums administratiekantoor uitvoerde moet de schade door een ransomware-infectie grotendeels vergoeden, zo heeft de rechtbank Amsterdam bepaald. Het gaat om een bedrag van ruim 10.000 euro, alsmede de proceskosten van 3.100 euro. Tevens hoeft het administratiekantoor de herstelwerkzaamheden die het it-bedrijf verrichtte niet te betalen.

Lees meer »

6 miljoen dollar nog niet voldoende voor cybercriminelen achter REvil ransomware

De bende achter de beruchte REvil-ransomware, ook bekend als Sodinokibi, is begonnen met het veilen van de data die bij een slachtoffer is gestolen. Volgens de FBI hebben slachtoffers van deze ransomware al meer dan 6 miljoen dollar betaald voor het ontsleutelen van hun bestanden. Net als verschillende andere ransomwaregroepen besloot de REvil-bende om data van slachtoffers niet alleen te versleutelen, maar ook te stelen.

Lees meer »