Phishing-bende ontmanteld door Belgische en Nederlandse politie diensten die miljoenen euro’s buitmaakten

Gepubliceerd op 22 juni 2022 om 07:00

In een Belgisch onderzoek heeft de Nederlandse politie op dinsdag 21 juni 2022 acht mannen en een vrouw aangehouden in verschillende delen van Nederland. Zij worden ervan verdacht deel uit te maken van een criminele organisatie die via phishing miljoenen euro’s heeft buitgemaakt.

De politie heeft op verzoek van de Belgische politie en parket Oost-Vlaanderen 24 doorzoekingen verricht in de politie-eenheden Amsterdam, Midden Nederland, West Brabant, Rotterdam, Oost Nederland en Den Haag. Hierbij zijn er o.a. een vuurwapen, designer kleding, dure horloges en tienduizenden euro’s aan cash geld in beslag genomen.

De verdachten zijn mannen in de leeftijd van 25 t/m 36 jaar uit Amsterdam, Almere, Rotterdam en Spijkenisse en een 25-jarige vrouw uit Deventer.

Phishing

Ze worden verdacht van phishing, internetoplichting en witwassen. Volgens de Belgische politie zijn er tientallen Belgische slachtoffers bekend. Zij werden benaderd via e-mail, sms’jes, WhatsApp-berichten en vervolgens - via een phishinglink-  naar een nagemaakte (bank)website geleid. Zo kreeg het crimineel netwerk toegang tot hun rekeningen en hebben ze naar schatting meerdere miljoenen euro’s buit  kunnen buitmaken.

Europees onderzoeksbevel

De Belgische onderzoeksrechter vaardigde een Europees onderzoeksbevel uit aan het OM in Amsterdam om de verdachten aan te houden en de woningen te doorzoeken. Dinsdagochtend 21 juni viel de politie tegelijkertijd de 24 adressen binnen. De aangehouden verdachten zitten vast en hun overlevering aan België wordt in gang gezet. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

"Een grensoverschrijdende operatie, ondersteund door Europol en waarbij de Belgische Politie (Federale Politie) en de Nederlandse Politie betrokken waren, resulteerde in de ontmanteling van een georganiseerde misdaadgroep die betrokken is bij phishing, fraude, oplichting en het witwassen van geld", kondigde Europol dinsdag aan.

Geldezels om gestolen geld uit te betalen

De cybercriminelen, sommigen van hen ook door onderzoekers in verband gebracht met drugs- en vuurwapenhandel, gebruikten geldezels om de bankrekeningen van hun slachtoffers van allerlei banken te legen en het frauduleus verkregen geld te verzilveren.

Europol stuurde drie experts naar Nederland om onderzoekers te voorzien van real-time analytische ondersteuning, evenals forensische en technische expertise.

Eerder deze maand kondigde Europol ook de verwijdering aan van FluBot, een van de grootste Android-malware-operaties die er bestaan.

In tegenstelling tot vorig jaar, in maart 2021, toen het botnet nieuw leven werd ingeblazen na de arrestatie van enkele belangrijke leden, nam de wetshandhaving deze maand de controle over de infrastructuur van FluBot over, zodat deze niet langer kan worden gebruikt om Android-gebruikers te targeten.

In april coördineerde Europol ook Operatie TOURNIQUET, die leidde tot de inbeslagname van het RaidForums-hackforum en de arrestatie van de beheerder en oprichter, Diogo Santos Coelho, op 31 januari in het Verenigd Koninkrijk.

Geen grenzen

Het onderzoek is een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen de Nederlandse en Belgische politie om grensoverschrijdende criminaliteit tegen te gaan. In dit geval hebben politiezone Aalter, de Federale Gerechtelijke Politie, parket Oost-Vlaanderen, de Nederlandse Politie, OM Amsterdam en Europol samen gewerkt. Het is een signaal aan criminelen dat opsporing niet stopt bij een landsgrens.

Vorige week werd ook al een Nederlander aangehouden in IJmuiden in een Belgisch onderzoek naar internetoplichting en witwassen.

Bron: anoniem, europa.eu, om-mp.be, politie.nl

Meer info over phishing 

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer phishing nieuws

Tien soorten phishing aanvallen

Cybercriminaliteit is een onderdeel van ons dagelijks leven geworden en cybercriminelen grijpen elke kans om misbruik te maken van onwetende slachtoffers, met als doel: toegang krijgen tot persoonlijke informatie voor financieel gewin. Opleiding en training in cybersecurity kunnen het verschil maken tussen een geslaagde of een mislukte poging van een cybercrimineel.

Lees meer »

LinkedIn als start van social engineering en spear-phishing

Security incidenten die het nieuws halen, beginnen vrijwel altijd met phishing. Want een phishing mail is nog altijd de meest voorkomende methode, en met name kleine en middelgrote bedrijven zijn het slachtoffer. Dat is bovendien allang niet meer beperkt tot e-mailverkeer alleen. Daarom deze keer aandacht voor phishing en andere vormen van social engineering op LinkedIn, waar je moet oppassen voor connectieverzoeken.

Lees meer »