Home » Cybercrime » Nieuwe phishingmethode op Marktplaats

Nieuwe phishingmethode op Marktplaats

Gepubliceerd op 16 juni 2018 om 12:46

Oplichters proberen via een nieuwe phishingtruc de bankgegevens te ontfutselen van verkopers op Marktplaats. Ze doen alsof ze een product van je willen kopen, vragen om je telefoon- en rekeningnummer en zeggen het verschuldigde geld snel over te maken.

De oplichters doen zich voor als geïnteresseerde koper op Marktplaats. Ze geven aan het aangeboden goed te willen overnemen voor de vraagprijs. Ze vragen naar het telefoonnummer en bankrekeningnummer van de verkoper. Het geld beloven ze snel over te maken. Schuilnamen die de oplichters gebruiken zijn Jasper, Astrid, Jerry of Loes.

Een bericht van de oplichter kan er als volgt uitzien:

Als beide partijen het eens zijn geworden blijft het ineens stil. Maar dan ontvangt de verkoper een smsje, zogenaamd afkomstig van de Rabobank:

Ook zijn er mensen die een voicemailbericht hebben gekregen, waarin een computerstem verwijst naar dit smsje. Bij anderen wordt er gezegd dat een ‘verdachte transactie’ klaarstaat. Als ze die willen tegenhouden, dienen ze in actie te komen.

Wie op de link klikt komt op een valse website van de Rabobank:

De indruk wordt gewekt dat via dit scherm een ongewenste betaling kan worden voorkomen. In werkelijkheid stuurt een gebruiker van deze nepsite zijn geheime bankgegevens naar een oplichter. Die kan vervolgens misbruik maken van de bankrekening.

Advies
Als u dit soort verdachte verzoeken krijgt via Marktplaats, dan doe u er goed aan dit bij de politie te melden. Profielen die worden misbruikt door oplichters kunnen dan worden gesloten.

Bent u inmiddels opgelicht, doe dan aangifte bij de politie via deze link.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

S. Domein
2 jaar geleden

...’doe dan aangifte bij de polititie via deze link’....
Ehhhhh, ik lees net niet op vreemde links van vreemde mensen te klikken. Ik ga wel ouderwets veilig naar t bureau voor aangifte.

Cybercrime Info
2 jaar geleden

Beste S. Domein,

Daar heb je inderdaad gelijk in, je kunt ook naar de website politie gaan en dan aangifte kiezen.

Maar een afspraak maken bij het politie bureau kan natuurlijk ook.

Mvg, Cybercrime info

Mark P
2 jaar geleden

Licht ook marktplaats in. Ze kunnen meelezen met de berichten of e-mails en nagaan wie er reageerde en dat account sluiten en gegevens doorgeven aan de politie.
En gebruik de betaalverzoek link via marktplaats, dan hoef je het eigen rekeningnummer niet prijs te geven. De onbetrouwbare lui haken dan wel af.

Cybercrimeinfo.nl
2 jaar geleden

Beste Mark P,

Bedankt voor je reactie.
Inderdaad, we gaan ermee aan de slag. (waren al bezig ;-))

Gr,

Peter
Cybercrimeinfo.nl

Alwin Van der Meer
2 jaar geleden

Vanaf dit nr ‪+31 6 17814364 werd zo'n koop/oplicht poging gedaan met de naam ~Chantal of ik ook m'n pasnr kon doorgeven anders kon de "betaling" niet doorgaan

Cybercrimeinfo.nl
2 jaar geleden

Beste Alwin,

Bedankt voor deze informatie.

Mvg,

Peter,
Cybercrimeinfo.nl