Hypes die worden uitgebuit

Gepubliceerd op 28 oktober 2021 om 07:00

Cybercriminelen profiteren van hypes zoals Pokémon en momenteel Squid Game om malware in omloop te brengen. Vorige week werd bekend dat er malware was gevonden in de Google Play Store, vermomd als een Squid Game wallpaper-app. Dit is niet de eerste keer; oplichters maken vaker gebruik van de populariteit van virale hits om schadelijk bestanden over te dragen.

Squid Game-hype

Vanwege de Squid Game-hype hebben al honderden onofficiële apps gerelateerd aan de Netflix-serie hun weg naar de Google Play Store gevonden. Google controleert een app op mogelijke kwaadaardige activiteiten voor- en nadat het op Play verschijnt. Vaak vinden cybercriminelen toch manieren om de beveiligingsbarrières van de techgigant te omzeilen.

Er bestaan verschillende soorten malware, ofwel malicious software. Malware is een verzamelnaam voor software die met een kwaadaardige reden is ontwikkeld. Zo zetten criminelen vaak malware in om toegang tot computersystemen te krijgen, of om een computer of besturingssysteem te beschadigen. Bekende subcategorieën van malware zijn een computervirus en ransomware.

De malware in de wallpaper-app zorgde ervoor dat mensen slachtoffer werden van advertentiefraude of buiten hun weten om waren aangemeld voor dure SMS-diensten. Dit betekent dat geïnfecteerde apparaten overspoeld worden met ongewenste reclame via SMS-berichten. De kwaadaardige app was al ruim 5.000 keer gedownload voordat Google de app ontdekte en offline haalde.

Hypes die worden uitgebuit

Squid Game is de volgende naam in het rijtje van hypes die worden uitgebuit door oplichters. Zo ontdekten onderzoekers ruim twee jaar geleden gevaarlijke malware in de torrents van illegale Game of Thrones-downloads.

Ook populaire games zoals Fortnite en Pokémon trokken veel malware aan. Oplichters maakten zelfs misbruik van de corona-pandemie. Er waren allerlei sites met corona-gerelateerde termen in omloop, waarop onder andere malware werd verspreid. Dit gebeurde vooral veel in Nederland, waar ruim 1.400 geregistreerde corona-gerelateerde malafide domeinnamen vandaan kwamen. Met dit aantal stond Nederland in de top 10 van landen met de meeste corona scam-websites.

Apps downloaden

Als je voorzichtig omgaat met websites en apps rondom hypes, kun je voorkomen dat je apparaat geïnfecteerd raakt met malware. Wees voorzichtig met het installeren van applicaties. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de apps die je downloadt van officiële bronnen komen.

In het geval van Squid Game waren er honderden onofficiële apps in omloop. Een daarvan bereikte een miljoen downloads in slechts tien dagen tijd. Deze app bevatte geen malware.

Ook het updaten van je computersoftware helpt je om jezelf tegen malware te beschermen. Daarnaast is het belangrijk dat je geen bestanden opent die je niet vertrouwt, en geen sites opent waarvan je vermoedt dat ze schadelijke software kunnen bevatten. Bovendien is het installeren van goede antivirussoftware een belangrijke maatregel om te voorkomen dat je malware op je apparaat krijgt.

Bron: google.com, vpngids.nl

Meer info over malware 》

Bekijk alle vormen en begrippen 》

 

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Malware gerelateerde berichten

De wederopstanding van Emotet malware

Emotet is sinds vorige week weer actief en beveiligingsexperts vrezen voor een wederopstanding. De komende tijd kunnen we een forse toename aan spam en phishingmails verwachten. Onderzoekers zijn bang dat er wereldwijd honderdduizenden nieuwe slachtoffers gaan vallen.

Lees meer »

Hypes die worden uitgebuit

Cybercriminelen profiteren van hypes zoals Pokémon en momenteel Squid Game om malware in omloop te brengen. Vorige week werd bekend dat er malware was gevonden in de Google Play Store, vermomd als een Squid Game wallpaper-app. Dit is niet de eerste keer; oplichters maken vaker gebruik van de populariteit van virale hits om schadelijk bestanden over te dragen.

Lees meer »

Veel smartphones worden momenteel aangevallen

De laatste dagen maken veel Nederlanders melding van vreemde sms'jes. Er gaan twee varianten rond: de eerste variant gaat over 'gemiste oproepen en achtergelaten voicemailberichten', de tweede over 'pakketten die niet konden worden bezorgd'. De spelling van de sms'jes laat in beide gevallen vaak te wensen over, er wordt verwezen naar willekeurige, vage links én er staan vaak onlogische karakterreeksen in de tekst. Wat is dat precies? Wat zit erachter? En is er sprake van malware of oplichting?

Lees meer »