Samples in omloop die cybercriminelen kunnen gebruiken

Gepubliceerd op 12 februari 2021 om 12:00

Eind januari werd aangekondigd dat een internationale politieoperatie de servers achter de agressieve malware Emotet had ontmanteld.

Emotet is een modulaire malware familie die allerlei aanvullende malware op systemen kan installeren, wachtwoorden uit browsers en e-mail clients steelt en zelf zeer lastig te verwijderen is. Hoewel de malware, dankzij de politieoperatie, niet langer actief is op computers van ruim 1 miljoen slachtoffers wereldwijd zullen bedrijven waakzaam moeten blijven voor verborgen malware samples. Dit blijkt uit een analyse van G DATA.

Samples in omloop

Volgens onderzoekers, is Emotet nog steeds gevaarlijk omdat er verborgen samples in omloop zijn die cybercriminelen kunnen gebruiken om andere malware, zoals Trickbot of Qbot, te installeren. Dergelijke malware wordt meestal gebruikt voor ransomware aanvallen, waarbij gegevens in een bedrijfsnetwerk worden versleuteld en pas weer worden vrijgegeven na het betalen van losgeld.

Zorgvuldig controleren

Bedrijven doen er verstandig aan om via de Emotet checker te controleren of hun inloggegevens zijn gestolen door de malware. Indien ze besmet zijn of direct een waarschuwing hebben gekregen van de politie, zullen zij hun netwerk zorgvuldig moeten controleren. Een goed uitgangspunt is om de firewall-logs, indien nodig met externe ondersteuning, te evalueren. Voer daarnaast een extra in-memory scan uit met een Endpoint beveiligingsoplossing. Dit biedt de meeste kans om verborgen infecties op te sporen.

Adresboeken van slachtoffers

Eddy Willems, security evangelist bij G DATA CyberDefense: “Onze analyse laat zien dat de takedown van Emotet een groot succes is tegen de georganiseerde misdaad. Bovendien kan de malware zich razendsnel verspreiden omdat het vaak adresboeken van slachtoffers inzet. Hierdoor dwalen er nog veel verborgen samples rond, waardoor organisaties waakzaam moeten blijven. Iedereen met een verborgen infectie op het netwerk loopt nog steeds risico. Zeker in de huidige economische situatie kunnen organisaties zich een ransomware aanval niet veroorloven.”

Bron: gdatasoftware.com

Meer info over ‘malware’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

Malware gerelateerde berichten

'Emotet-vaccin' heeft afgelopen maanden de wereld rondgereisd

Meestal is het bestrijden van malware een verloren spel. Malware criminelen creëren hun code, distribueren payloads naar slachtoffers via verschillende methoden, en tegen de tijd dat beveiligingsbedrijven hun achterstand inhalen, brengen aanvallers kleine wijzigingen aan in hun code om snel hun voordeel in geheimhouding te herwinnen.

Lees meer »

Top 10: Malware | Kwetsbaarheden

Cybersecurity bedrijf Check Point constateert een sterke toename van het Emotet-botnet dat spamcampagnes verspreidt na een periode van inactiviteit, met als doel bankgegevens te stelen en zich te verspreiden binnen gerichte netwerken.

Lees meer »

Amerikaanse overheid beschuldigd China van malware aanvallen

De Amerikaanse autoriteiten hebben de Chinese overheid gisteren beschuldigd van het uitvoeren van aanvallen met de 'Taidoor-malware'. Een 'Remote Access Trojan (RAT)' waarmee op afstand toegang tot systemen kan worden verkregen. De waarschuwing is afkomstig van het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) van het ministerie van Homeland Security.

Lees meer »

Cybercriminelen gebruiken captcha om detectie malware te omzeilen

Jarenlang gebruikten bedrijven captcha's om spammers en andere aanvallers buiten de deur te houden, maar nu hebben onderzoekers een aanval ontdekt waarbij criminelen captcha's gebruiken om de automatische analyse van hun malware te voorkomen. Microsoft bericht op Twitter over de aanvallen van een specifieke groep die het begin juni en afgelopen week waarnam.

Lees meer »

'Elke 7,5 seconden verschijnt er een nieuwe malware Android-app'

Deze week heeft G Data CyberDefense weer zijn jaarlijkse mobile malware analyse uitgebracht. Hieruit blijkt dat er opnieuw een negatief record is aan Android-malware. Het afgelopen jaar identificeerden experts maar liefst 4.18 miljoen nieuwe schadelijke Android-malware apps. Vorig jaar was er ook al een record te melden en lag de hoeveelheid op 4.12 miljoen.

Lees meer »