Samples in omloop die cybercriminelen kunnen gebruiken

Gepubliceerd op 12 februari 2021 om 12:00

Eind januari werd aangekondigd dat een internationale politieoperatie de servers achter de agressieve malware Emotet had ontmanteld.

Emotet is een modulaire malware familie die allerlei aanvullende malware op systemen kan installeren, wachtwoorden uit browsers en e-mail clients steelt en zelf zeer lastig te verwijderen is. Hoewel de malware, dankzij de politieoperatie, niet langer actief is op computers van ruim 1 miljoen slachtoffers wereldwijd zullen bedrijven waakzaam moeten blijven voor verborgen malware samples. Dit blijkt uit een analyse van G DATA.

Samples in omloop

Volgens onderzoekers, is Emotet nog steeds gevaarlijk omdat er verborgen samples in omloop zijn die cybercriminelen kunnen gebruiken om andere malware, zoals Trickbot of Qbot, te installeren. Dergelijke malware wordt meestal gebruikt voor ransomware aanvallen, waarbij gegevens in een bedrijfsnetwerk worden versleuteld en pas weer worden vrijgegeven na het betalen van losgeld.

Zorgvuldig controleren

Bedrijven doen er verstandig aan om via de Emotet checker te controleren of hun inloggegevens zijn gestolen door de malware. Indien ze besmet zijn of direct een waarschuwing hebben gekregen van de politie, zullen zij hun netwerk zorgvuldig moeten controleren. Een goed uitgangspunt is om de firewall-logs, indien nodig met externe ondersteuning, te evalueren. Voer daarnaast een extra in-memory scan uit met een Endpoint beveiligingsoplossing. Dit biedt de meeste kans om verborgen infecties op te sporen.

Adresboeken van slachtoffers

Eddy Willems, security evangelist bij G DATA CyberDefense: “Onze analyse laat zien dat de takedown van Emotet een groot succes is tegen de georganiseerde misdaad. Bovendien kan de malware zich razendsnel verspreiden omdat het vaak adresboeken van slachtoffers inzet. Hierdoor dwalen er nog veel verborgen samples rond, waardoor organisaties waakzaam moeten blijven. Iedereen met een verborgen infectie op het netwerk loopt nog steeds risico. Zeker in de huidige economische situatie kunnen organisaties zich een ransomware aanval niet veroorloven.”

Bron: gdatasoftware.com

Meer info over ‘malware’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

Malware gerelateerde berichten

Is de ‘NewProfilePic-app’ Russische malware?

De app 'New Profile Pic' staat zowel in de Apple App Store als in de Google Play Store op nummer één in de ranglijst van de populairste, meest gedownloade apps. Daarmee is de app momenteel dus populairder dan apps als Instagram, TikTok, Snapchat, YouTube en Messenger. Maar om deze app is momenteel het één en ander te doen: zo gaat het gerucht dat de app in werkelijkheid malware bevat van Russische makelij, dat gebruikers van de app slachtoffer worden van oplichting én dat de app data doorsluist naar het Kremlin. Hoe zit dat? In dit artikel leggen we het uit.

Lees meer »

Stijging van ruim 47 procent met nieuwe malware

Er komen steeds meer verschillende soorten malware samples op de markt blijkt uit een analyse van G DATA CyberDefense. In totaal werden er vorig jaar meer dan 23,7 miljoen verschillende soorten malware samples geïdentificeerd. Dit staat gelijk aan bijna 65.000 nieuwe varianten malware per dag, oftewel 45 nieuwe aanvalsvectoren per minuut. Vergeleken met 2020 is dit een stijging van ruim 47 procent.

Lees meer »

De wederopstanding van Emotet malware

Emotet is sinds vorige week weer actief en beveiligingsexperts vrezen voor een wederopstanding. De komende tijd kunnen we een forse toename aan spam en phishingmails verwachten. Onderzoekers zijn bang dat er wereldwijd honderdduizenden nieuwe slachtoffers gaan vallen.

Lees meer »

Hypes die worden uitgebuit

Cybercriminelen profiteren van hypes zoals Pokémon en momenteel Squid Game om malware in omloop te brengen. Vorige week werd bekend dat er malware was gevonden in de Google Play Store, vermomd als een Squid Game wallpaper-app. Dit is niet de eerste keer; oplichters maken vaker gebruik van de populariteit van virale hits om schadelijk bestanden over te dragen.

Lees meer »

Veel smartphones worden momenteel aangevallen

De laatste dagen maken veel Nederlanders melding van vreemde sms'jes. Er gaan twee varianten rond: de eerste variant gaat over 'gemiste oproepen en achtergelaten voicemailberichten', de tweede over 'pakketten die niet konden worden bezorgd'. De spelling van de sms'jes laat in beide gevallen vaak te wensen over, er wordt verwezen naar willekeurige, vage links én er staan vaak onlogische karakterreeksen in de tekst. Wat is dat precies? Wat zit erachter? En is er sprake van malware of oplichting?

Lees meer »