Nieuwe malware gericht op wetenschappelijke onderzoeksnetwerken

Gepubliceerd op 4 februari 2021 om 08:00

Cybercrime onderzoekers hebben 'Kobalos' ontdekt, malware die supercomputers – zogenaamde high performance computer (HPC) clusters - heeft aangevallen. De onderzoekers werkten samen met het 'CERN Computer Security Team' en andere organisaties die betrokken zijn bij het inperken van aanvallen op deze wetenschappelijke onderzoeksnetwerken. Onder de doelwitten bevonden zich onder andere een grote Aziatische Internet providers een Noord-Amerikaanse leverancier van endpoint security, alsook verscheidene private servers.

Industrie en regio van gecompromitteerde organisaties

Malware reverse-engineered

SET-onderzoekers hebben de kleine, maar complexe malware reverse-engineered. Hieruit bleek dat de malware overdraagbaar is naar vele besturingssystemen waaronder Linux, BSD, Solaris, en mogelijk ook AIX en Windows. " Wij hebben deze malware Kobalos genoemd vanwege zijn kleine codegrootte en vele trucs; in de Griekse mythologie is een Kobalos een klein, ondeugend schepsel," legt Marc-Etienne Léveillé, die Kobalos onderzocht, uit. "Het moet gezegd worden dat dit niveau van verfijning slechts zelden wordt gezien in Linux malware," vervolgt Léveillé.

Backdoor met commando's

Kobalos is een backdoor die uitgebreide commando's bevat die de intentie van de aanvallers niet onthullen. "In het kort geeft Kobalos op afstand toegang tot het file system, biedt het de mogelijkheid om terminalsessies op te starten en staat het proxyverbindingen toe naar andere met Kobalos geïnfecteerde servers," zegt Léveillé.

Elke server die door Kobalos is gecompromitteerd, kan door de operators met één enkel commando worden omgevormd tot een Command & Control (C&C) server. Aangezien de IP-adressen en poorten van de C&C-server in de executables zijn gecodeerd, kunnen de operators vervolgens nieuwe Kobalos-bestanden genereren die deze nieuwe C&C-server gebruiken. Bovendien wordt in de meeste systemen die door Kobalos zijn gecompromitteerd, de client voor beveiligde communicatie (SSH) gecompromitteerd om inloggegevens te stelen.

Overzicht van Kobalos-functies en manieren om ze te openen

"Van iedereen die de SSH-client van een gecompromitteerde machine gebruikt, worden de inloggegevens onderschept. Die inloggegevens kunnen vervolgens door de aanvallers worden gebruikt om vervolgens Kobalos op de nieuw ontdekte server te installeren," aldus Léveillé. Het instellen van tweefactorauthenticatie voor het verbinden met SSH-servers zal de dreiging dan ook verminderen. Het gebruik van gestolen inloggegevens lijkt namelijk één van de manieren te zijn waarop het virus zich steeds verder kan verspreiden naar andere systemen.

Malware Kobalos
PDF – 1,7 MB 314 downloads

Bron: eset.com

Meer info over ‘malware’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

Is de ‘NewProfilePic-app’ Russische malware?

De app 'New Profile Pic' staat zowel in de Apple App Store als in de Google Play Store op nummer één in de ranglijst van de populairste, meest gedownloade apps. Daarmee is de app momenteel dus populairder dan apps als Instagram, TikTok, Snapchat, YouTube en Messenger. Maar om deze app is momenteel het één en ander te doen: zo gaat het gerucht dat de app in werkelijkheid malware bevat van Russische makelij, dat gebruikers van de app slachtoffer worden van oplichting én dat de app data doorsluist naar het Kremlin. Hoe zit dat? In dit artikel leggen we het uit.

Lees meer »

‘Pegasus spyware’ we horen er steeds meer over, maar wat is het?

Je moet er niet aan denken: iemand kan op afstand alle inhoud van je smartphone meelezen. Zonder dat je iets merkt en zonder dat je er iets tegen kunt doen. Een groot datalek verklapte het bestaan van dit soort malware: Pegasus. Waarbij de controverse vooral zit in het feit dat de surveillancemalware vooral gebruikt werd door overheden.

Lees meer »

Stijging van ruim 47 procent met nieuwe malware

Er komen steeds meer verschillende soorten malware samples op de markt blijkt uit een analyse van G DATA CyberDefense. In totaal werden er vorig jaar meer dan 23,7 miljoen verschillende soorten malware samples geïdentificeerd. Dit staat gelijk aan bijna 65.000 nieuwe varianten malware per dag, oftewel 45 nieuwe aanvalsvectoren per minuut. Vergeleken met 2020 is dit een stijging van ruim 47 procent.

Lees meer »

De wederopstanding van Emotet malware

Emotet is sinds vorige week weer actief en beveiligingsexperts vrezen voor een wederopstanding. De komende tijd kunnen we een forse toename aan spam en phishingmails verwachten. Onderzoekers zijn bang dat er wereldwijd honderdduizenden nieuwe slachtoffers gaan vallen.

Lees meer »

Hypes die worden uitgebuit

Cybercriminelen profiteren van hypes zoals Pokémon en momenteel Squid Game om malware in omloop te brengen. Vorige week werd bekend dat er malware was gevonden in de Google Play Store, vermomd als een Squid Game wallpaper-app. Dit is niet de eerste keer; oplichters maken vaker gebruik van de populariteit van virale hits om schadelijk bestanden over te dragen.

Lees meer »

Veel smartphones worden momenteel aangevallen

De laatste dagen maken veel Nederlanders melding van vreemde sms'jes. Er gaan twee varianten rond: de eerste variant gaat over 'gemiste oproepen en achtergelaten voicemailberichten', de tweede over 'pakketten die niet konden worden bezorgd'. De spelling van de sms'jes laat in beide gevallen vaak te wensen over, er wordt verwezen naar willekeurige, vage links én er staan vaak onlogische karakterreeksen in de tekst. Wat is dat precies? Wat zit erachter? En is er sprake van malware of oplichting?

Lees meer »