We hebben een ongebruikelijke aanmeldpoging opgemerkt op een apparaat of locatie die je normaal gesproken niet gebruikt. Was jij dit?

Gepubliceerd op 24 maart 2022 om 10:26

De meeste online diensten hebben een ingebouwd beveiligingssysteem dat u waarschuwt wanneer er “ongewone” activiteit op uw account wordt gedetecteerd. Zo sturen diensten bijvoorbeeld meldingen over pogingen tot het opnieuw instellen van het telefoonnummer en e-mailadres die aan de account zijn gekoppeld, of het wachtwoord. Toen dit soort berichten gemeengoed werd, probeerden ondernemende cybercriminelen natuurlijk dit mechanisme na te bootsen om gebruikers aan te vallen.

Echt voorbeeld van een nep melding over een aanmeldingswaarschuwing van Facebook 

Als het om een openbare online dienst gaat, zullen aanvallers gewoonlijk alles in het werk stellen om exacte kopieën van een echt bericht te maken. Als aanvallers echter op zoek zijn naar toegang tot een intern systeem, moeten ze vaak hun verbeelding gebruiken omdat ze misschien niet weten hoe de e-mail eruit moet zien.

Echt voorbeeld van een nep melding over de wijziging van een telefoonnummer

Alles aan dit bericht lijkt belachelijk, van de onjuiste taal tot de nogal dubieuze logica – en het lijkt tegelijkertijd te gaan over het koppelen van een nieuw telefoonnummer én het verzenden van een code voor het opnieuw instellen van een wachtwoord. Ook het “support”-e-mailadres maakt het bericht niet geloofwaardiger: er is geen plausibele reden waarom een support-mailbox zich op een buitenlands domein zou bevinden (laat staan een Chinees domein).

Geloofwaardigheid, tijdsdruk en angst

De aanvallers hopen dat hun slachtoffer uit vrees voor de veiligheid van zijn/haar account op de rode knop met “DON’T SEND CODE” zal klikken. Als ze dat gedaan hebben, worden ze omgeleid naar een website die de inlogpagina van hun account nabootst, en die, zoals u zich wel kunt voorstellen, gewoon hun wachtwoord steelt. Het gekaapte e-mailaccount kan dan worden gebruikt voor BEC-achtige aanvallen of als informatiebron voor verdere aanvallen met gebruik van social engineering.

Train personeel

Om de kans te verkleinen dat cybercriminelen de inloggegevens van werknemers in handen krijgen, kunt u het volgende aan hen communiceren:

  • Klik nooit op links in automatische beveiligingsmeldingen, of ze er nu echt uitzien of niet.
  • Controleer na ontvangst van een melding de beveiligingsinstellingen en gekoppelde gegevens, maar doe dit wel door de website handmatig in de browser te openen.
  • Een onhandig geformuleerde melding (zoals in het voorbeeld) kan het beste worden genegeerd en verwijderd.
  • Als de melding er echt uitziet, waarschuw dan de IS-dienst of de beveiligingsmedewerker, want het kan een teken zijn van een gerichte aanval.

In het algemeen is het het beste om überhaupt te voorkomen dat er phishing-e-mails in de inbox van werknemers terecht komen. Idealiter zouden deze (plus alle andere ongewenste correspondentie, met inbegrip van spam, berichten met schadelijke bijlagen en BEC-gerelateerde e-mails) moeten worden onderschept op het niveau van de mail-gateway. Gebruik hiervoor e-mailbeveiligingsoplossing voor gateways.

Bron: anoniem, kaspersky.nl

Meer info over phishing, smishing of vishing 

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer hacking nieuws

Apple: “Installeer per direct de beveiligingsupdate”

Software- en elektronicagigant Apple roept gebruikers van iPhones, MacBooks, iPads en horloges op om zo spoedig mogelijk een beveiligingsupdate te installeren. Dat heeft alles te maken met een ernstig beveiligingslek in de iMessage-app: het was mogelijk om zonder enige interactie van de gebruiker de zogenaamde Pegasus-spyware te installeren. Daarmee kunnen foto's en e-mails worden gestolen, maar ook de microfoon en camera kunnen op afstand worden ingeschakeld.

Lees meer »

Hoe hackers al uw sms-berichten kunnen zien en 2FA-beveiliging kunnen omzeilen

Voor een veilige toegang tot online diensten van vandaag is het niet voldoende om alleen een login en een sterk wachtwoord te gebruiken. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan 80% van alle hack aanvallen te wijten zijn aan zwakke wachtwoorden. Daarom is het gebruik van tweefactorauthenticatie (2FA) een noodzaak geworden. Het biedt een extra beveiligingslaag. Volgens de gegevens blokkeren gebruikers die 2FA inschakelen ongeveer 99,9% van de geautomatiseerde aanvallen. 

Lees meer »

"Criminelen spelen handig in op de behoefte om overal maar online te zijn"

Inloggen op een website, terwijl je verbinding maakt met een openbare wifi-verbinding. De meeste Nederlanders kennen de risico’s, toch past het merendeel z’n surfgedrag niet aan. Vooral jongeren zijn laks. Dat blijkt uit onderzoek van VPN.nl onder 1.075 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Alleen in Nederland zijn er al zo’n 2 miljoen gratis wifi-hotspots, bijvoorbeeld bij treinstations, luchthavens, hotels, campings en horecagelegenheden.

Lees meer »

Energietransite biedt kansen voor hackers

De overgang naar een duurzame energievoorziening maakt het Nederlandse stroomnet kwetsbaarder voor hackers. Als zij zonnepanelen en laadpalen hacken, kan dat grote maatschappelijke en economische gevolgen hebben. Extra toezicht moet problemen voorkomen.

Lees meer »

Pas op met "updaten van Kaseya"

Hackers proberen munt te slaan uit de crisis rondom de VSA-software van ICT-dienstverlener Kaseya. Ze hebben een spamcampagne opgezet waarbij ze potentiële slachtoffers proberen over te halen om een beveiligingsupdate te installeren die de kwetsbaarheid in VSA verhelpt. In werkelijkheid halen nietsvermoedende slachtoffers een Cobalt Strike payload binnen die een achterdeur toevoegt aan het bedrijfsnetwerk. Op deze manier proberen ze het netwerk binnen te glippen en malware te installeren.

Lees meer »

2 juli 2021: '721' grootste ransomware aanvallen ooit

Duizenden bedrijven in minstens zeventien landen zijn het afgelopen weekend getroffen door een massale aanval met gijzelsoftware. Het gaat om een van de grootste ransomware-aanvallen ooit. Ook een aantal Nederlandse bedrijven is getroffen. Ze worden door de politie benaderd.

Lees meer »

Computersystemen Nederlandse politie, “Het enige wat we zeker wisten: de Russen zijn binnen”

In 2017 wisten Russische hackers diep binnen te dringen in de computersystemen van de Nederlandse politie. Die had op dat moment zijn handen vol met het strafrechtelijk onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) kwam de hack op het spoor. Deze ontdekking leidde tot ‘grote paniek’. Of en welke informatie door de hackers is buitgemaakt, is onbekend.

Lees meer »

Operatie Trojan Shield groot succes 800 aanhoudingen

De FBI heeft wereldwijd 800 man gearresteerd en bijna 50 miljoen dollar in beslag genomen. Daarvoor luisterde de Amerikaanse handhavings- en opsporingsdienst achttien maanden lang versleutelde communicatie van criminelen af. De arrestaties zijn verricht in zestien landen, waaronder Nederland.

Lees meer »

WhatsApp gehackt, dat overkomt mij niet

Cybercriminelen slaagden er afgelopen jaar in om de WhatsApp-accounts van verschillende politici over te nemen. Het gaat om de accounts van leden van de Eerste en Tweede Kamer, Hoge Colleges van Staat en ambtenaren van meerdere ministeries. De oplichters probeerden op deze manier geld te verdienen, maar er hadden ook vertrouwelijke gegevens buitgemaakt kunnen worden.

Lees meer »