Log4j aanvallen: Cybercriminelen bevinden zich nu nog in fase 1 van de Cyber Kill Chain

Gepubliceerd op 16 december 2021 om 15:00

Het recente beveiligingslek in software van Apache heeft al bij 47 procent van de bedrijfsnetwerken in Nederland geleid tot een poging tot misbruik. Dat meldt Check Point Research (pdf) op basis van eigen onderzoek. Het bedrijf waarschuwt dat 46 procent van de pogingen gedaan wordt door bekende kwaadwillende groepen.

Hackers in dienst van de overheden van China, Iran, Noord Korea en Turkije zijn aan de slag gegaan met de Log4Shell-kwetsbaarheid in Java-logtool Log4j. De staatshackers misbruiken de bug om malware te verdelen. De Iraanse groep Phosphorus zou bijvoorbeeld ransomware verspreiden met de hulp van Log4Shell en het Chinese Hafnium, gekend van het Microsoft Exchange-hack, valt actief gevirtualiseerde infrastructuur aan via de nieuwe bug.

Cryptomining en ransomware

Het beveiligingslek is bekend onder de naam Log4j en stelt hackers in staat om binnen te dringen in netwerken en daar software te installeren. In een aantal gevallen is dat inmiddels gelukt en wordt computercapaciteit misbruikt om cryptomunten te minen. Dat is nog redelijk onschuldig, maar de criminelen kunnen met hetzelfde gemak ransomware installeren om hun slachtoffer af te persen. Het is een soort ‘live trial’ van de kwetsbaarheid en het potentieel van de schade die bij de slachtoffers kan worden aangericht, om later een groter offensief uit te voeren, aldus Check Point Research.

Check Point Research heeft inmiddels talloze aanvallen gedetecteerd die gebruikmaken van de Log4j-kwetsbaarheid en kan een gedetailleerd voorbeeld tonen van hoe een echte aanval daadwerkelijk werkt. Terwijl de meeste miners deze kwetsbaarheid gebruikten voor op Linux gebaseerde cryptomining, hebben Check Point-onderzoekers nu een cyberaanval gedetecteerd waarbij een niet eerder gevonden op NET gebaseerde malware werd gebruikt. Deze specifieke aanval was gericht op vijf slachtoffers in de financiële, bank- en software-industrie in Israël, de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Zwitserland en Cyprus. De server die de schadelijke bestanden bevat, bevindt zich in de VS en host meerdere schadelijke bestanden.

De aanval maakt gebruik van de Log4j-kwetsbaarheid om een trojan-malware te downloaden, die een download van een .exe-bestand activeert, dat op zijn beurt een crypto-miner installeert. Zodra de crypto-miner is geïnstalleerd, begint deze de bronnen van het slachtoffer te gebruiken om cryptocurrency te delven waarmee de aanvallers geld verdienen. Het slachtoffer merkt hooguit dat zijn computersysteem trager wordt. Als onderdeel van de ontwijkingstechnieken van de malware worden alle relevante functies en bestandsnamen versluierd om detectie door statische analysemechanismen te voorkomen.

Focus nu nog op verkenning

Over het algemeen ligt de focus van aanvallers nog op scans. Ze zijn naarstig opzoek naar kwetsbare systemen om later aanvallen uit te voeren op vette vissen. Naarmate ze de kwetsbaarheid meer in kaart brengen, volgen operationele aanvallen. Microsoft ziet bijvoorbeeld hoe aanvallers 'Cobalt Strike Beacons' op systemen plaatsen om zo dieper binnen te dringen in netwerken van een doelwit. Verder ontpopt cryptominen zich tot een populair gebruik van Log4Shell.

Het beveiligingslek wordt intussen ook schadelijkere doeleinden misbruikt. Volgens Zahier Madhar van Check Point Software Nederland, scannen aanvallers actief naar potentieel kwetsbare doelen. Daarbij kunnen ze gebruik maken van nieuwe scantools voor deze kwetsbaarheid. Woensdag ontdekte het bedrijf dat een Iraanse hackersgroep de Log4j-kwetsbaarheid probeerde te misbruiken tegen zeven doelen in Israël. Deze aanval kon worden geblokkeerd.

Het begin van de impact van Log4Shell

Madhar: “We zullen aanvallen met betrekking tot Log4j blijven onderzoeken. Onze rapporten van de afgelopen 48 uur bewijzen dat zowel criminele hackgroepen als nationale actoren betrokken zijn bij het onderzoeken van deze kwetsbaarheid en we moeten allemaal aannemen dat de komende dagen meer van dergelijke actoren zullen worden onthuld.”

Het wordt alsmaar duidelijker dat we nog maar aan het begin staan van de impact van Log4Shell. Staatsgesponsorde hackers kunnen met hun grote middelen een immense schade aanrichten. Bovendien komen de cyberwapens die ze ontwikkelen na verloop van tijd al te vaak in handen van andere actoren.

A Deep Dive Into A Real
PDF – 254,9 KB 257 downloads

Bron: anoniem, microsoft.com, checkpoint.com, itdaily.be, beveiligingnieuws.nl

Log4j gerelateerde artikelen 》

Bekijk alle vormen en begrippen 》

Actuele aanvallen overzicht per dag 》

 

Ernstige kwetsbaarheden 》Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws

Cybercrime nieuwsbrief 197 week 07-2022

Cybercriminelen bestoken de wereld met cyberaanvallen vanuit Nederland, het is alsof we met twee handen op de rug vechten tegen digitale dreigingen van staten zoals Rusland en China en lichaamsfuncties meten via smart watches, smart bands en slimme pleisters is dat veilig? Dit en meer lees je in nieuwsbrief 197.

Lees meer »

Phishing, nepshop en fraude meldingen week 07-2022

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Ben je slachtoffer geworden van oplichting doe dan 'altijd' aangifte bij de politie.

Lees meer »

Lichaamsfuncties meten via smart watches, smart bands en slimme pleisters is dat veilig?

De versnelde digitalisering van de zorgsector met onder meer monitoring op afstand brengt nieuwe veiligheidsrisico’s met zich mee. Alle Nederlandse zorgaanbieders hebben de afgelopen twee jaar vanwege de coronapandemie e-health diensten uitgerold. Bij 70 procent hiervan werden 'wearable devices' ingezet. Security-aanbieder Kaspersky stelt dat er steeds meer kwetsbaarheden in deze devices zitten die het cybercriminelen mogelijk maken data te stelen of devices over te nemen.

Lees meer »

“Het is alsof we met twee handen op de rug vechten tegen digitale dreigingen van staten zoals Rusland en China”

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2017) vormt een groot knelpunt voor inlichtingendiensten. Meer dan drie jaar na de invoering van de wetgeving heeft de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) nog altijd geen toegang tot de kabel om bulkdata e verzamelen en analyseren. “Het is alsof we met twee handen op de rug vechten tegen digitale dreigingen van staten zoals Rusland en China.”

Lees meer »

Cybercriminelen werken steeds vaker samen om mkb’ers te raken

Cybercriminaliteit wordt in toenemende mate geoptimaliseerd om het lokale midden- en kleinbedrijf (mkb) te targeten. Dit blijkt uit het nieuwe BlackBerry Threat Report 2022 van BlackBerry Limited. In dit rapport worden de ontwikkelingen binnen cybercriminaliteit onder de aandacht gebracht. Het Threat Report laat daarnaast zien dat een aantal beruchte ransomware-aanvallen van vorig jaar mogelijk uitbesteed waren.

Lees meer »

Inwoners praten elkaar bij over digitale weerbaarheid

Het slachtofferschap van online criminaliteit neemt toe, de schade groeit en de weerbaarheid blijft achter. Met het project Digitaal Veilig in de Wijk, zet Den Haag vrijwilligers in om slachtofferschap onder inwoners tegen te gaan. “Het zou fantastisch zijn als we niet alleen een netwerk hebben binnen de stad, maar ook tussen de steden.”

Lees meer »

Nieuw waarschuwingssysteem voor cyberdreigingen van start

Nederlandse bedrijven en organisaties kunnen sinds gisteren een beroep doen op het 'Nederlands Security Meldpunt'. Dit is een nieuw waarschuwingssysteem voor cyberdreigingen dat ontwikkeld is door het bedrijfsleven. Met het meldpunt willen de initiatiefnemers de kwetsbaarheid van Nederlandse bedrijven verminderen en cybersecurity versterken.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 06-2022

Universiteit inventariseert 1100 ransomware-aanvallen op vitale infrastructuur, zestien Nederlandse zorginstellingen hadden last van ransomware bij leverancier en Vlaamse mkb’ers (kmo'ers) zwaarder getroffen door cyberaanvallen. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »