Cybercriminelen scannen massaal op beveiligingslek ‘Apache Log4j’

Gepubliceerd op 13 december 2021 om 16:17

Patch nu & Controleer op infecties!

De kans dat jij als ondernemer dus geraakt wordt of bent door deze kwetsbaarheid is zeer waarschijnlijk.


Een groot aantal applicaties is getroffen door een kritieke kwetsbaarheid in logsoftware 'Apache Log4j'. Het gaat onder andere om applicaties van Apache zelf, Amazon, VMware, Microsoft en Sonicwall. Het Nationaal Cyber Security Centrum heeft nu een lijst op Github geplaatst met kwetsbare Log4j applicaties. Het NCSC heeft ook een lijst met te nemen stappen gepubliceerd. Inmiddels heeft ook een crisisoverleg plaatsgevonden met alle belangrijke cyberbeveiligers.

Ernstige kwetsbaarheid Apache Log4j

Op vrijdagochtend ontving NCSC meldingen over een ernstige kwetsbaarheid in Log4j. Deze java log-tool wordt door veel applicaties en diensten gebruikt. Het houdt bijvoorbeeld bij welke gebruikers hebben ingelogd.

Het NCSC probeert een zo breed mogelijk beeld te krijgen van de mogelijke kwetsbare software. Inmiddels heeft de organisatie een lijst online geplaatst op Github met kwetsbare Log4j applicaties. Het NCSC geeft aan dat het voor hen niet mogelijk is om voor alle Log4j applicaties een beveiligingsadvies te updaten.

“Een vermelding van een applicatie op deze lijst mag u daarom zien als een update van het HIGH/HIGH beveiligingsadvies (hoge kans op grote schade)”, aldus het NCSC. Deze lijst zal de komende dagen verder aangevuld worden. Het NCSC heeft partners, bedrijven en organisaties opgeroepen om aanvullende informatie te delen op Github.

De impact van de kwetsbaarheid van Log4j, dat inmiddels ook bekend staat als LogJam en Log4Shell, is zeer ernstig. Met de Logsoftware kunnen ontwikkelaars diverse informatie loggen via hun applicatie.

De kwetsbaarheid kan door kwaadwillenden uitgebuit worden. Zij kunnen op afstand codes uitvoeren met de rechten van de bovenliggende applicatie. Het is niet in te schatten welke rechten de bovenliggende applicatie heeft omdat een aanvaller codes op afstand kan injecteren en uitvoeren. De mogelijke gevolgschade is hierdoor lastig in te schatten.

Cybercriminelen scannen op kwetsbaarheid Log4J

Er wordt al massaal gescand naar servers die Log4J draaien. In de afgelopen dagen is al 800.000 keer geprobeerd om misbruik te maken van de beveiligingslek. Dat zeggen verschillende cybersecuritybedrijven, waaronder Sophos en Check Point.

Daarnaast zou de kwetsbaarheid ook al actief misbruikt worden. Microsoft heeft al gezien dat aanvallers het lek misbruiken om 'coinminers' te installeren of verdere toegang tot een doelwit te verkrijgen door 'Cobalt Strike malware' te installeren. Cobalt Strike is een malware-pakket waarmee kwaadwillenden verschillende verdere aanvallen kunnen uitvoeren. Een coinminer gebruikt de rekenkracht van de server om cryptocurrency te minen.

Updates zo snel mogelijk installeren!

Apache heeft inmiddels updates uitgebracht om de kwetsbaarheid te verhelpen. Organisaties krijgen het advies om de lijst op Github regelmatig te controleren en te kijken of er relevante updates zijn voor hun organisatie. Het NCSC adviseert om door Apache beschikbaar gestelde updates zo snel mogelijk te installeren. Ze raadt organisaties ook aan om naast de Github-lijst zelf pagina’s van softwareleveranciers in de gaten te houden.

Niet alleen de systemen die al gepatcht zijn, maar ook kwetsbare systemen moeten gecontroleerd worden op misbruik. Het advies van het NSCS is om te kijken naar misbruik in het laatste jaar. De nationale cyberwaakhond adviseert om detectiemaatregelen in te schakelen, maar benadrukt dat het inschakelen van deze maatregelen geen garantie is dat elke vorm van misbruik wordt tegengehouden.

Crisisoverleg

Het NCSC heeft zondag een crisisoverleg gehad met alle belangrijke cyberbeveiligers vanwege het wereldwijde lek. Ze willen voorkomen dat een groot beveiligingslek een nieuwe golf aan gijzelsoftware veroorzaakt. Dit is de eerste keer dat de overheid alle belangrijke cyberbeveiligers bij elkaar heeft geroepen om af te stemmen hoe een beveiligingscrisis moet worden aangepakt.

Het NCSC volgt de situatie op de voet en werkt het beveiligingsadvies bij wanneer relevantie informatie beschikbaar komt.

Meer hacking nieuws

Het Wachtwoorden als ‘beveiliging’

Een op de vijf Nederlanders gebruikt de naam van hun huisdier, kind of favoriete voetbalclub in hun wachtwoorden. Dit blijkt uit een onderzoek van Beyond Identity. Voor dit onderzoek werden duizend Nederlanders ondervraagd naar de manier waarop ze wachtwoorden inzetten. Hun antwoorden brengen veel voorkomende valkuilen rond het gebruik van wachtwoorden aan het licht.

Lees meer »

We hebben een ongebruikelijke aanmeldpoging opgemerkt op een apparaat of locatie die je normaal gesproken niet gebruikt. Was jij dit?

De meeste online diensten hebben een ingebouwd beveiligingssysteem dat u waarschuwt wanneer er “ongewone” activiteit op uw account wordt gedetecteerd. Zo sturen diensten bijvoorbeeld meldingen over pogingen tot het opnieuw instellen van het telefoonnummer en e-mailadres die aan de account zijn gekoppeld, of het wachtwoord. Toen dit soort berichten gemeengoed werd, probeerden ondernemende cybercriminelen natuurlijk dit mechanisme na te bootsen om gebruikers aan te vallen.

Lees meer »

Lichaamsfuncties meten via smart watches, smart bands en slimme pleisters is dat veilig?

De versnelde digitalisering van de zorgsector met onder meer monitoring op afstand brengt nieuwe veiligheidsrisico’s met zich mee. Alle Nederlandse zorgaanbieders hebben de afgelopen twee jaar vanwege de coronapandemie e-health diensten uitgerold. Bij 70 procent hiervan werden 'wearable devices' ingezet. Security-aanbieder Kaspersky stelt dat er steeds meer kwetsbaarheden in deze devices zitten die het cybercriminelen mogelijk maken data te stelen of devices over te nemen.

Lees meer »

Voorkom hacking met een ‘Security key’ als Tweestapsverificatie

Internetcriminelen bedenken telkens wat nieuws om achter jouw persoonsgegevens te komen. Gelukkig wordt er ook vaak weer iets bedacht om jezelf te beschermen, zoals het inmiddels bekende Tweestapsverificatie. Maar met een zogeheten security key kun je jouw gegevens nóg beter beschermen. We leggen uit hoe het werkt en hoe jij zo’n fysieke beveiligingssleutel kunt gebruiken.

Lees meer »