Onbewust kwaadwillenden toegang geven tot je privégegevens ‘Assisted selfie fraude’

Gepubliceerd op 17 november 2021 om 07:00

Er zijn inmiddels tientallen vormen van cybercrime, zoals phishing, spoofing, catfishing, sim-swapping, doxing, sextortion, social engineering en ransomware. Consumenten geven soms onbewust kwaadwillenden toegang tot hun privégegevens. Met zogeheten ‘assisted selfie-fraude’ is dat niet anders. We leggen uit hoe dit werk en hoe je jezelf kunt beschermen.

Identificatie

Sommige bedrijven, zoals banken of scooterverhuurders, hebben een identiteitscontrole ingevoerd. Hierdoor moet je bevestigen dat jij daadwerkelijk diegene bent die bijvoorbeeld een bankrekening wil openen. Er zijn verschillende vormen van identificatie, waarbij een selfie (een zelfgemaakte foto van je gezicht) er één van is.

Als een crimineel jou helpt bij het maken van een selfie, om zo op een legitieme manier een rekening te kunnen openen, dan wordt deze vorm van fraude 'assisted selfie-fraude' genoemd. Een cybercrimineel neemt contact met jou op via sociale media, WhatsApp of e-mail, en doet zich voor als bankmedewerker om zo jouw vertrouwen te winnen. Op deze manier kan de crimineel jou helpen bij het maken van een selfie. Zo'n selfie kan een foto of video zijn. Nadat de selfie gemaakt en goedgekeurd is door de betreffende bank en de rekening vervolgens geopend is, overhandigt de nietsvermoedende consument de inloggegevens van de bankrekening aan de crimineel.

Door het toesturen van de inloggegevens, krijgt de crimineel toegang tot een gloednieuwe bankrekening. En met een nieuwe bankrekening kan een crimineel geld witwassen op jouw naam. Als er daadwerkelijk fraude wordt gepleegd via zo’n rekeningaccount, wordt er gesproken over geldezels (beter bekend onder de term money muling). Jij als consument bent dan de geldezel die veelal onbewust de crimineel helpt om geld van de crimineel over te maken of wit te wassen.

Volgens het technologiebedrijf Fourthline, dat bedrijven (zoals bol.com) helpt om fraude op te sporen, worden dezelfde selfies bij verschillende banken teruggevonden. Zo wordt bijvoorbeeld één selfie geüpload bij verschillende banken om een bankrekening te openen.

Assisted selfie fraude neemt toe

Uit cijfers blijkt dat het aantal fraudepogingen met assisted selfie-fraude in 2021 met ruim 19 procent is gestegen vergeleken met het jaar daarvoor. Ongeveer 20 procent van de mensen ouder dan 61 jaar heeft weleens geprobeerd een bankrekening te openen via een video of selfie met hulp van een crimineel.

Assisted selfie-fraude is een vorm van social engineering. Social engineering is een techniek die cybercriminelen gebruiken om het vertrouwen van nietsvermoedende mensen voor zich te winnen. Als ze eenmaal je vertrouwen hebben gewonnen, dan proberen ze achter je privégegevens te komen.

Bijna de helft (47 procent) van de financiële fraudepogingen in Europa valt onder social engineering, blijkt uit gegevens van Fourthline. Veelal ouderen en jongeren met een sociaaleconomische achterstand zijn het doelwit voor deze vorm van fraude.

Selfies van Nederlandse tieners op het darkweb

Een goed voorbeeld zijn de selfies van Nederlandse tieners die op het darkweb, de zwarte markt van het internet waar je illegale producten als wapen en drugs kunt kopen, werden doorverkocht. Uit onderzoek van Cybercrimeinfo in 2018 waren honderden tieners potentiële slachtoffers van selfie fraude, ze hadden zelf foto’s met hun gezicht en rijbewijs online gezet op sociale media (Instagram, Facebook, Snapchat)  om te vieren dat ze hun rijbewijs hadden gehaald. Zo zou een pakket met tientallen selfies tussen de 50 en 80 euro kosten. Veelal worden deze selfies gebruikt bij Marktplaatsfraude.

Alert en Check

Het is altijd raadzaam om goed op te letten met wie je contact hebt voor bijvoorbeeld je bankzaken. Stuur daarom nooit zomaar privé- en inloggegevens en foto’s of video’s door als iemand daarvoor een verzoek doet. Banken vragen via e-mail nooit om inloggegevens. Als je het niet vertrouwt, bel dan altijd eerst de instantie waar het om gaat.

Als je eenmaal een account hebt, zorg dan dat je tweestapsverificatie aan hebt gezet. Hiermee wordt een extra stap genomen bij het inloggen; zo krijg je bijvoorbeeld een code per sms die je moet invoeren om toegang te krijgen tot je account. Je hebt dus je gebruikersnaam, wachtwoord én een extra verificatie. Op die manier wordt het oplichters moeilijker gemaakt. Een zogeheten beveiligingssleutel kan daarbij helpen.

Bron: fourthline.com bnnvara.nl

Wat is sociale engineering 》

Meer info over darkweb 》

Bekijk alle vormen en begrippen 》

 

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Hacking gerelateerde berichten

Politie: "Op grote schaal Instagram accounts overgenomen"

De cybercrime-eenheid van de politie waarschuwt iedereen die op Instagram actief is voor oplichtingspraktijken. Instagramaccounts worden momenteel op grote schaal overgenomen door hackers en andere cybercriminelen. Zij doen zich voor als een vriend of kennis en vragen je via een direct message om je telefoonnummer.

Lees meer »

Infotainmentsysteem Volkswagen Polo te hacken

Het infotainmentsysteem van de Volkswagen Polo is te hacken. Dat ontdekte de Consumentenbond. Hierdoor kunnen kwaadwillenden malware installeren en kunnen ze bij gegevens van autobezitters. Ook zouden ze mogelijk het tractiecontrolesysteem kunnen beïnvloeden.

Lees meer »

Meer hacks gericht op industrie, Siemens gewild doelwit

Cybersecuritybedrijf FireEye waarschuwt voor de toename van hackingtools die gericht zijn op Industrial Control Systems (ICS). Uit onderzoek van FireEye blijkt dat er steeds meer van dit soort tools verspreid worden, waardoor het veel makkelijker wordt om bedrijfssystemen binnen te dringen en te manipuleren.

Lees meer »

Hack The Box: Hoe een n00b zijn invite code kreeg

Een tijd geleden kreeg ik van een goede vriend van mij de tip om de documentaire 'Rats & Slaves' van NPO3 te bekijken. Kort samengevat gaat de documentaire over geïnfecteerde/gehackte computers van nietsvermoedende slachtoffers en hoe deze gehackte computers verkocht worden op het Darkweb door zogeheten 'RATters' (RAT staat voor Remote Acces Trojan). Deze gehackte computers worden vervolgens gebruikt om mensen te bespioneren voor de fun of om mensen af te persen (Ik raad je echt aan deze documentaire te kijken!).

Lees meer »

AIVD en MIVD: VPN-gat misbruikt door staatshackers

De grote kwetsbaarheid in VPN-software van Pulse Secure, wat vorig jaar wereldwijde impact had, is niet alleen door cybercriminelen benut. Ook statelijke actoren hebben nuttig gebruik gemaakt van het beveiligignsgat. De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD hebben dit gesignaleerd, meldt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid nu aan de Kamer.

Lees meer »

De eenvoud van het hacken van een account en hoe jij je ertegen kunt beveiligen

De laatste tijd wordt er in de media steeds meer aandacht besteed aan bedrijven die slachtoffer zijn geworden van cyberaanvallen. In sommige van deze cyberaanvallen wordt ook data ontvreemd door de hacker en worden deze gegevens doorverkocht of publiekelijk kenbaar gemaakt. Doordat de gestolen data in veel gevallen ook gebruikersnamen met wachtwoorden bevat, wordt het steeds eenvoudiger om accounts te kraken.

Lees meer »

Citrix-Lek en mogelijk 29 datalekken

Bedrijven die zijn geraakt door het Citrix-beveiligingslek, moeten oppassen dat hun website niet wordt misbruikt door hackers. Daarvoor waarschuwt het Nederlands Security Meldpunt. Hackers zijn na een hack van de Citrix-servers hoogstwaarschijnlijk in staat om de beveiligde verbinding van de website van het bedrijf over te nemen.

Lees meer »

Hackers probeerden computersysteem Amphia Ziekenhuis in Breda binnen te komen

BREDA - Hackers hebben geprobeerd het computersysteem van het Amphia Ziekenhuis in Breda binnen te komen. Dit werd geprobeerd via het Citrix-systeem. Onlangs bleek dit systeem kwetsbaar te zijn voor aanvallen. Meerdere Brabantse gemeenten en zorginstellingen gebruiken Citrix, sommigen hebben het vanwege het risico op aanvallen preventief uitgeschakeld. Brabant Water besloot hetzelfde te doen na vragen van Omroep Brabant.

Lees meer »