Hij kocht 3,7 miljoen inloggegevens op het darkweb

Gepubliceerd op 2 april 2021 om 15:00

Een 27-jarige man uit Arnhem moet maar liefst 27 maanden de cel in voor grootschalige hacking. Hij brak in op bijna 14.000 online accounts om luxe producten te bestellen op naam van een ander. Naast een gevangenisstraf moet de dader ook een geldboete van 10.000 euro betalen.

Gekocht op darkweb

De man had de hand weten te leggen op meer dan 3,7 miljoen inloggegevens van webwinkels. Deze waren door hem gekocht op een hackersforum op het darkweb. Met behulp van diverse technische hulpmiddelen kon hij geautomatiseerd testen of de door hem gekochte inloggegevens juist waren. Bij maar liefst 13.762 gevallen wist de man binnen te dringen op online accounts. Eenmaal binnen bestelde hij via het account luxe goederen op naam van anderen.

“De man maakt hiermee inbreuk op het vertrouwen dat mensen hebben in het winkelen via het internet”, stelt de rechtbank. Dat rekent de rechter hem zwaar aan. Wat het in de ogen van de rechtbank nog erger maakt, is dat de 27-jarige man uit Arnhem op grote schaal de inloggegevens van slachtoffers gebruikte om er zelf financieel beter van te worden. Hij bekommerde zich niet om de vergaande gevolgen voor de gedupeerde webshops en particulieren.

De enige passende straf

Kijkend naar de omvang en ernst van de zaak vindt de rechtbank dat een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van langere duur ‘de enige passende straf’. Het Openbaar Ministerie eiste een celstraf van dertig maanden, dat is door de rechtbank naar beneden bijgesteld naar 27 maanden. De gevraagde geldboete van 10.000 euro vindt de rechter gerechtvaardigd, omdat de man uit was op financieel gewin.

De zaak kwam afgelopen maand voor de rechter. Het Openbaar Ministerie betoogde dat de verdachte professioneel te werk ging. Hij gebruikte meerdere ‘hacktools’ om in te breken op de accounts van diverse webshops. Door gebruik te maken van een proxyserver verborg hij zijn IP-adres, en daarmee zijn identiteit. Ook konden webwinkels hierdoor niet zien dat één persoon voortdurend met verschillende accounts inlogde. Tot slot ronselde hij actief mensen om de bestelde producten op te halen.

De financiële schade bij de slachtoffers was enorm. De dader bestelde onder meer vier paar schoenen van elk 900 euro bij een webwinkel. Wat de officier van justitie nog veel erger vond, is dat het gevoel van onmacht overheerste bij de slachtoffers. Ze moesten alle zeilen bijzetten om de webshops te overtuigen dat zij de bestellingen niet hadden geplaatst of ontvangen. Gedupeerden waren uren kwijt met bellen van bedrijven en verzamelen van bewijsstukken.

Het Openbaar Ministerie meent dat de man uit Arnhem het vertrouwen in online shoppen ernstig heeft geschaad. “Door deze vorm van computercriminaliteit wordt het vertrouwen in dienstverlening via het internet ernstig ondermijnd. Het ging om bizar grote aantallen, dure spullen, een niet te bevatten aantal inloggegevens”, aldus de officier van justitie. Volgens hem was de man ‘de spin in het web’ van een criminele organisatie.

Bron: rechtspraak.nl, vpngids.nl

Meer info over ‘hacking’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Hacking gerelateerde berichten

Apple: “Installeer per direct de beveiligingsupdate”

Software- en elektronicagigant Apple roept gebruikers van iPhones, MacBooks, iPads en horloges op om zo spoedig mogelijk een beveiligingsupdate te installeren. Dat heeft alles te maken met een ernstig beveiligingslek in de iMessage-app: het was mogelijk om zonder enige interactie van de gebruiker de zogenaamde Pegasus-spyware te installeren. Daarmee kunnen foto's en e-mails worden gestolen, maar ook de microfoon en camera kunnen op afstand worden ingeschakeld.

Lees meer »

Hoe hackers al uw sms-berichten kunnen zien en 2FA-beveiliging kunnen omzeilen

Voor een veilige toegang tot online diensten van vandaag is het niet voldoende om alleen een login en een sterk wachtwoord te gebruiken. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan 80% van alle hack aanvallen te wijten zijn aan zwakke wachtwoorden. Daarom is het gebruik van tweefactorauthenticatie (2FA) een noodzaak geworden. Het biedt een extra beveiligingslaag. Volgens de gegevens blokkeren gebruikers die 2FA inschakelen ongeveer 99,9% van de geautomatiseerde aanvallen. 

Lees meer »

"Criminelen spelen handig in op de behoefte om overal maar online te zijn"

Inloggen op een website, terwijl je verbinding maakt met een openbare wifi-verbinding. De meeste Nederlanders kennen de risico’s, toch past het merendeel z’n surfgedrag niet aan. Vooral jongeren zijn laks. Dat blijkt uit onderzoek van VPN.nl onder 1.075 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Alleen in Nederland zijn er al zo’n 2 miljoen gratis wifi-hotspots, bijvoorbeeld bij treinstations, luchthavens, hotels, campings en horecagelegenheden.

Lees meer »

Energietransite biedt kansen voor hackers

De overgang naar een duurzame energievoorziening maakt het Nederlandse stroomnet kwetsbaarder voor hackers. Als zij zonnepanelen en laadpalen hacken, kan dat grote maatschappelijke en economische gevolgen hebben. Extra toezicht moet problemen voorkomen.

Lees meer »

Pas op met "updaten van Kaseya"

Hackers proberen munt te slaan uit de crisis rondom de VSA-software van ICT-dienstverlener Kaseya. Ze hebben een spamcampagne opgezet waarbij ze potentiële slachtoffers proberen over te halen om een beveiligingsupdate te installeren die de kwetsbaarheid in VSA verhelpt. In werkelijkheid halen nietsvermoedende slachtoffers een Cobalt Strike payload binnen die een achterdeur toevoegt aan het bedrijfsnetwerk. Op deze manier proberen ze het netwerk binnen te glippen en malware te installeren.

Lees meer »