"De servers zijn gehackt" van de 'Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek'

Gepubliceerd op 16 februari 2021 om 08:00
"De servers zijn gehackt" van de 'Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek'

De servers van de 'Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek' (NWO) zijn gehackt. Geen van de applicaties is momenteel toegankelijk. Wetenschappers die een subsidieaanvraag willen indienen, moeten dit op een later moment doen. NWO doet er alles aan om de problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NWO werd in 1950 opgericht met het doel om wetenschappelijk onderzoek in Nederland te bevorderen. Jaarlijks verdeelt de organisatie bijna één miljard euro aan subsidieaanvragen. Op deze manier financiert NWO het onderzoek van meer dan vijfduizend onderzoekers. Tot slot reikt de instantie ieder jaar de NWO-Spinozapremie en NWO-Stevenpremie uit. Deze prijzen zijn bestemd voor Nederlandse wetenschappers die tot nationale en internationale top van de wetenschap behoren. Ze worden ook wel de ‘Nederlandse Nobelprijzen’ genoemd.

Plat door cyberaanval

Het werk van NWO ligt momenteel echter stil door een hackaanval. Veel details ontbreken nog, maar via een persbericht laat de instantie weten dat ‘geen van de applicaties die op het netwerk van NWO draaien momenteel toegankelijk zijn’. Onder meer de e-mailserver ligt plat, waardoor medewerkers geen e-mails kunnen ontvangen en verzenden. Software van het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf Microsoft is evenmin te gebruiken, zoals Outlook en Excel. De website van NWO is daarentegen wel toegankelijk.

Uit voorzorg heeft NWO de applicatie ISAAC uitgeschakeld. Deze draait op een externe server en lijkt niet geïnfecteerd te zijn. “Uit veiligheidsoverwegingen is deze server echter momenteel volledig afgesloten voor iedere gebruiker, totdat zeker is dat er geen infectie is of kan plaatsvinden”, schrijft NWO.

ISAAC is het aanvraag- en rapportagesysteem voor subsidieaanvragen van onderzoeksfinanciering. Wetenschappers die een aanvraag hebben ingediend, kunnen hiermee kijken on welk stadium de aanvraag zich bevindt. Tevens biedt het een overzicht van lopende onderzoeksprojecten die door NWO worden gefinancierd.

Type cyberaanval

Wanneer de hack precies heeft plaatsgevonden en wat de aanvallers precies hebben uitgespookt, is onduidelijk. We kunnen op dit moment dus niet zeggen of hem bijvoorbeeld om een DDoS- of ransomware-aanval gaat. In het eerste geval wordt een server bestookt met verbindingsverzoeken, waardoor de dienstverlening hapert. In het beste geval werkt een applicatie zeer langzaam, in het ergste geval is hij niet langer toegankelijk.

Bij een ransomware-aanval weten hackers het bedrijfsnetwerk binnen te dringen en stelen en versleutelen ze bestanden zodat medewerkers hun werk niet langer kunnen doen. Alleen als het slachtoffer losgeld betaalt aan de daders, worden de bestanden van het slot gehaald. Zo niet, dan worden de gestolen gegevens openbaar gemaakt of verkocht aan de hoogste bieder. Grote, internationale bedrijven worden regelmatig getroffen door een ransomware-aanval. Volgens het Nederlandse securitybedrijf Northwave kunnen we dit jaar een golf aan ransomware-aanvallen verwachten.

Voor onbepaalde tijd opgeschort

Via het persbericht laat NWO weten dat ‘het gehele primaire proces’ van de organisatie voor onbepaalde tijd is opgeschort. Wetenschappers die een subsidieaanvraag hebben ingediend waar een deadline nadert, worden opgeschoven. NWO gaat de komende weken bekijken hoe en wanneer het subsidieproces weer kan worden opgestart.

“NWO doet lopende het onderzoek en tijdens de herstelwerkzaamheden geen verdere mededelingen over de manier waarop de hack tot stand is gekomen en over de verdere afwikkeling van de kwestie”, aldus de organisatie. Zodra er meer bekend is over de hack, brengt NWO ons op de hoogte via haar website.

NWO
PDF – 68,0 KB 261 downloads

Bron: nwo.nl, vpngids.nl

Meer info over ‘hacking’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

Hacking gerelateerde berichten

Apple: “Installeer per direct de beveiligingsupdate”

Software- en elektronicagigant Apple roept gebruikers van iPhones, MacBooks, iPads en horloges op om zo spoedig mogelijk een beveiligingsupdate te installeren. Dat heeft alles te maken met een ernstig beveiligingslek in de iMessage-app: het was mogelijk om zonder enige interactie van de gebruiker de zogenaamde Pegasus-spyware te installeren. Daarmee kunnen foto's en e-mails worden gestolen, maar ook de microfoon en camera kunnen op afstand worden ingeschakeld.

Lees meer »

Hoe hackers al uw sms-berichten kunnen zien en 2FA-beveiliging kunnen omzeilen

Voor een veilige toegang tot online diensten van vandaag is het niet voldoende om alleen een login en een sterk wachtwoord te gebruiken. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan 80% van alle hack aanvallen te wijten zijn aan zwakke wachtwoorden. Daarom is het gebruik van tweefactorauthenticatie (2FA) een noodzaak geworden. Het biedt een extra beveiligingslaag. Volgens de gegevens blokkeren gebruikers die 2FA inschakelen ongeveer 99,9% van de geautomatiseerde aanvallen. 

Lees meer »

"Criminelen spelen handig in op de behoefte om overal maar online te zijn"

Inloggen op een website, terwijl je verbinding maakt met een openbare wifi-verbinding. De meeste Nederlanders kennen de risico’s, toch past het merendeel z’n surfgedrag niet aan. Vooral jongeren zijn laks. Dat blijkt uit onderzoek van VPN.nl onder 1.075 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Alleen in Nederland zijn er al zo’n 2 miljoen gratis wifi-hotspots, bijvoorbeeld bij treinstations, luchthavens, hotels, campings en horecagelegenheden.

Lees meer »

Energietransite biedt kansen voor hackers

De overgang naar een duurzame energievoorziening maakt het Nederlandse stroomnet kwetsbaarder voor hackers. Als zij zonnepanelen en laadpalen hacken, kan dat grote maatschappelijke en economische gevolgen hebben. Extra toezicht moet problemen voorkomen.

Lees meer »

Pas op met "updaten van Kaseya"

Hackers proberen munt te slaan uit de crisis rondom de VSA-software van ICT-dienstverlener Kaseya. Ze hebben een spamcampagne opgezet waarbij ze potentiële slachtoffers proberen over te halen om een beveiligingsupdate te installeren die de kwetsbaarheid in VSA verhelpt. In werkelijkheid halen nietsvermoedende slachtoffers een Cobalt Strike payload binnen die een achterdeur toevoegt aan het bedrijfsnetwerk. Op deze manier proberen ze het netwerk binnen te glippen en malware te installeren.

Lees meer »

Computersystemen Nederlandse politie, “Het enige wat we zeker wisten: de Russen zijn binnen”

In 2017 wisten Russische hackers diep binnen te dringen in de computersystemen van de Nederlandse politie. Die had op dat moment zijn handen vol met het strafrechtelijk onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) kwam de hack op het spoor. Deze ontdekking leidde tot ‘grote paniek’. Of en welke informatie door de hackers is buitgemaakt, is onbekend.

Lees meer »

Operatie Trojan Shield groot succes 800 aanhoudingen

De FBI heeft wereldwijd 800 man gearresteerd en bijna 50 miljoen dollar in beslag genomen. Daarvoor luisterde de Amerikaanse handhavings- en opsporingsdienst achttien maanden lang versleutelde communicatie van criminelen af. De arrestaties zijn verricht in zestien landen, waaronder Nederland.

Lees meer »

WhatsApp gehackt, dat overkomt mij niet

Cybercriminelen slaagden er afgelopen jaar in om de WhatsApp-accounts van verschillende politici over te nemen. Het gaat om de accounts van leden van de Eerste en Tweede Kamer, Hoge Colleges van Staat en ambtenaren van meerdere ministeries. De oplichters probeerden op deze manier geld te verdienen, maar er hadden ook vertrouwelijke gegevens buitgemaakt kunnen worden.

Lees meer »