Zeroday kwetsbaarheid in 'Secure Mobile Access apparaat'?!

Gepubliceerd op 2 februari 2021 om 22:46

SonicWall Secure Mobile Access

De afgelopen jaren gingen steeds meer mensen thuiswerken. Door de coronapandemie is dit in een stroomversnelling geraakt. Vanuit huis werken brengt echter risico’s met zich mee. Op de werkvloer zijn tal van maatregelen genomen om veilig en verantwoord te werken, maar hoe zit dat thuis? Zorg dat u geen slachtoffer wordt van cybercriminelen en verzeker u en uw medewerkers van een goed beveiligd netwerk met de oplossingen van SonicWall.

SonicWall bevestigt Zero-Day-kwetsbaarheid!

Netwerkbeveiliger 'SonicWall' waarschuwt voor een actief aangevallen zeroday lek in de SMA 100 series gateway (SMA 200, SMA 210, SMA 400, SMA 410, SMA 500v). Een beveiligingsupdate is nog niet beschikbaar.

De kwetsbaarheid raakt zowel fysieke als virtuele SMA-appliances met firmware versie 10.x. Eerdere firmware versies zijn niet kwetsbaar. Wereldwijd zouden duizenden apparaten risico lopen op aanvallen.

Zeroday lekken

De SMA 100 is een gateway waarmee medewerkers vanaf allerlei willekeurige apparaten op afstand toegang tot de netwerken en cloud omgevingen van hun organisatie kunnen krijgen. SonicWall biedt allerlei oplossingen voor het beveiligen van netwerken. Eind januari liet het security bedrijf weten dat de interne systemen doelwit van een aanval waren geworden waarbij mogelijk één of meerdere zeroday lekken in de eigen SonicWall-producten zijn gebruikt.

Ontdekking

Het onderzoek dat volgde stelde dat het mogelijk om een zeroday in de SMA 100 ging, maar vorige week maakte SonicWall nog bekend dat de aanwezigheid van een dergelijke kwetsbaarheid in de gateway nog altijd niet was bevestigd.

Security bedrijf NCC Group meldde dit weekend via Twitter dat het mogelijk het betreffende zeroday lek in de 'SMA 100' had ontdekt. Details werden vervolgens naar SonicWall gestuurd.

Tweestapsverificatie, resetten en downgraden

Daarop laat de netwerkbeveiliger via de eigen website weten dat er inderdaad een zeroday lek in de gateway-oplossing aanwezig is.

Later vandaag wordt er een beveiligingsupdate verwacht. In de tussentijd wordt aangeraden om multifactorauthenticatie in te schakelen en de wachtwoorden van gebruikers te resetten. Een andere oplossing die wordt aangeraden is het downgraden naar een eerdere firmware versie.

Urgent Update
PDF – 66,3 KB 348 downloads

Bron: sonicwall.com, security.nl

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

“47% van de cyberaanvallen werd veroorzaakt omdat organisaties hun patch beheer niet goed op orde hadden”

Het aantal cyberaanvallen is afgelopen jaar met 33 procent gestegen. Maar liefst 47% van de cyberaanvallen werd veroorzaakt omdat organisaties hun patch beheer niet goed op orde hadden. Phishing is over het algemeen nog steeds de meest voorkomende oorzaak van cyberaanvallen. Maar liefst 44 procent van de ransomware aanvallen konden zo succesvol worden uitgevoerd.

Lees meer »

Neem de controle terug over je privacy zoek met DuckDuckGo!

Online anoniem blijven: het is niet makkelijk. Veel websites gebruiken je online activiteit nu eenmaal om hun producten en diensten aan je te verkopen. De meest voor de hand liggende voorbeelden zijn natuurlijk Facebook en Google, maar daarnaast zijn er talloze andere bedrijven die je online geschiedenis gebruiken om zichzelf te promoten.

Lees meer »

Cybercriminelen werken steeds vaker samen om mkb’ers te raken

Cybercriminaliteit wordt in toenemende mate geoptimaliseerd om het lokale midden- en kleinbedrijf (mkb) te targeten. Dit blijkt uit het nieuwe BlackBerry Threat Report 2022 van BlackBerry Limited. In dit rapport worden de ontwikkelingen binnen cybercriminaliteit onder de aandacht gebracht. Het Threat Report laat daarnaast zien dat een aantal beruchte ransomware-aanvallen van vorig jaar mogelijk uitbesteed waren.

Lees meer »

Inwoners praten elkaar bij over digitale weerbaarheid

Het slachtofferschap van online criminaliteit neemt toe, de schade groeit en de weerbaarheid blijft achter. Met het project Digitaal Veilig in de Wijk, zet Den Haag vrijwilligers in om slachtofferschap onder inwoners tegen te gaan. “Het zou fantastisch zijn als we niet alleen een netwerk hebben binnen de stad, maar ook tussen de steden.”

Lees meer »

Nieuw waarschuwingssysteem voor cyberdreigingen van start

Nederlandse bedrijven en organisaties kunnen sinds gisteren een beroep doen op het 'Nederlands Security Meldpunt'. Dit is een nieuw waarschuwingssysteem voor cyberdreigingen dat ontwikkeld is door het bedrijfsleven. Met het meldpunt willen de initiatiefnemers de kwetsbaarheid van Nederlandse bedrijven verminderen en cybersecurity versterken.

Lees meer »

"Waarschuwing Nederlandse bedrijven in de vitale sector"

De cyberaanval op de Duitse tak van Shell, moet een waarschuwing zijn voor Nederlandse bedrijven in de vitale sector. We mogen niet denken dat we in ons land alles voor elkaar hebben op het gebied van cybersecurity. Nederlandse bedrijven die actief zijn in de essentiële sector moeten weerbaarder worden gemaakt tegen digitale dreigingen.

Lees meer »

Insider threats met 34% gestegen in 2021

Een freelancer die per ongeluk een mailtje met gevoelige informatie naar de verkeerde persoon stuurt, een ontslagen werknemer die uit wraak belangrijke informatie doorspeelt aan een concurrent, of een cybercrimineel die toegang verkrijgt tot het e-mailaccount van iemand van de financiële afdeling. Dit zijn alle drie vormen van insider threats die grote schade kunnen betekenen voor de betrokken organisaties. Hoe groot die schade is, blijkt uit nieuw onderzoek van Proofpoint.

Lees meer »