Marktplaats 'WT1SHOP' uit de lucht gehaald door politie diensten

Gepubliceerd op 8 september 2022 om 15:00

Opsporings- en veiligheidsdiensten uit de VS, Portugal en Nederland hebben een illegale digitale marktplaats uit de lucht gehaald. Het platform bood gestolen inloggegevens van ruim 5,85 miljoen internetters te koop aan. De verdachte riskeert een gevangenisstraf van tien jaar.

Een 36-jarige man uit Moldavië zou de marktplaats 'WT1SHOP' beheren. Via deze site konden hackers, cybercriminelen en andere kwaadwillenden bieden op 25.000 gescande rijbewijzen, 1,7 miljoen inloggegevens van diverse webshops, 108.000 bankrekeningnummers en 21.800 creditcardgegevens. Om deze data te betalen, bood de site een forum en betalingsmechanisme om af te rekenen in Bitcoin.

Rol Nederlandse politie

De Nederlandse politie speelde een belangrijke rol in het offline halen van WT1SHOP. In juni 2020 deelden agenten een kopie van de database van de criminele marktplaats. Daaruit bleek dat het platform 60.823 geregistreerde gebruikers telde, inclusief 91 verkopers en twee systeembeheerders. Hoe de politie de hand heeft weten te leggen op de database, is onbekend.

Uit de gegevens die de Nederlandse politie overhandigde aan haar Amerikaanse collega’s, blijkt dat WT1SHOP in juni 2020 ongeveer 2,4 miljoen inloggegevens had verkocht. Deze omvatte onder meer inloggegevens voor diverse webshops en financiële instellingen, e-mailaccounts, PayPal-accounts en identiteitskaarten. Met de verkoop verdiende de marktplaats zo’n 4 miljoen dollar.

In december 2021 was het aantal gebruikers toegenomen tot 106.273. De website telde toen 94 verkopers. Gezamenlijk behaalden ze een omzet van in totaal 5,85 miljoen dollar.

Naast Nederland en de VS, speelde Portugal eveneens een rol in deze zaak. Portugese autoriteiten confisqueerden de servers waarop de website draaide. De FBI legde beslag op vier domeinnamen, te weten wt1shop.net, wt1store.cc, wt1store.com en wt1store.net.

Amerikaanse ministerie van Justitie

Het Amerikaanse ministerie van Justitie verdenkt de 36-jarige Nicolai Colesnicov uit Moldavië van samenzwering en illegale handel in inloggegevens en toegangsapparatuur. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij een celstraf van maximaal tien jaar krijgen in de federale gevangenis.

Het is niet de eerste keer dat Amerikaanse opsporingsdiensten een illegale marktplaats offline halen. In juni 2021 ging Slilpp op zwart. Daar werden meer dan tachtig miljoen gestolen inloggegevens verhandeld door ruim 1.400 verkopers.

“De Slilpp-marktplaats heeft naar verluidt wereldwijd honderden miljoenen dollars aan verliezen veroorzaakt voor slachtoffers, onder meer door kopers in staat te stellen de identiteit van Amerikaanse slachtoffers te stelen”, zo zei het Amerikaanse ministerie van Justitie over deze zaak.

Een woordvoerder van de Nederlandse politie bevestigde dat het Team High Tech Crime had meegeholpen aan het Amerikaanse onderzoek naar Slilpp. Politieagenten namen servers in twee datacentra in beslag.

FOR IMMEDIATE RELEASE
PDF – 133,0 KB 125 downloads

Bron: anoniem, justice.gov, vpngids.nl

Meer actueel nieuws

De ketting van EU-instellingen is zo sterk als de zwakste schakel

Het paraatheidsniveau op het gebied van cybersecurity binnen de EU verschilt sterk per instantie. Omdat de uiteenlopende bestuursorganen nauw met elkaar verweven zijn, vormen de tekortkomingen bij de ene instantie een beveiligingsrisico voor de ander. Om hier iets aan te doen zijn algemeen geldende en bindende regels nodig.

Lees meer »

Jongeren vaker slachtoffer dan ouderen

Zestien procent van de Nederlandse bevolking kwam in 2020 in aanraking met fraude. Dit blijkt uit een eerste, uitgebreide slachtofferstudie naar fraude in Nederland, uitgevoerd onder leiding van prof. dr. Marianne Junger van de Universiteit Twente. ‘Op basis van de gemelde schade in het onderzoek schatten we de totale schade jaarlijks op € 2,75 miljard’, aldus Junger.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 12-2022

Conti-ransomware gebruikt dertig bekende kwetsbaarheden bij aanvallen, systeem Italiaanse spoorwegen plat door Russische hackers en ransomware versleutelt 100.000 bestanden in gemiddeld 42 minuten. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 202 week 12-2022

De oorlog in Oekraïne en de pandemie maken het belang van een goede cybersecurity nog eens duidelijk, we hebben een ongebruikelijke aanmeld poging opgemerkt op een apparaat of locatie die je normaal gesproken niet gebruikt en de hacks van Lapsus$. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 202.

Lees meer »

De cyberoorlog: ‘Wees waakzaam voor cyberaanvallen’

Ondanks de oorlog in Oekraïne zijn er op dit moment geen geavanceerde cyberaanvallen die gevolgen hebben voor de Nederlandse infrastructuur. Dat betekent niet dat het risico daarop weg is. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) monitort daarom voortdurend de situatie en staat in nauw contact met nationale en internationale partners over mogelijke incidenten, dreigingen en maatregelen. Het bedrijfsleven krijgt het advies om alert te zijn voor eventuele digitale aanvallen en andere bedreigingen.

Lees meer »