Grooming (kinder lokker)


Grooming wordt ook wel “digitaal kinderlokken” genoemd. Veelal vindt grooming plaats op chatsites of via social media. Een meerderjarige man doet zich voor als minderjarige jongen en het meisje waarmee deze man chat is minderjarig. Het meisje denkt een een leuke jongen te hebben ontmoet en wil alles voor hem doen. Ze beschouwt hem als het lot uit de loterij en is eerlijk over alles. Ze vertrouwt hem volledig en herkent zichzelf in de “jongen”, hij heeft dezelfde muzieksmaak en kijkt vanavond naar dezelfde film. Zogenaamd natuurlijk, want de man wil zoveel mogelijk vertrouwen winnen van het meisje. Hij heeft informatie over het meisje kunnen opzoeken via social media bijvoorbeeld. Zo kan hij aan informatie komen over bijvoorbeeld de hobby’s en muzieksmaak van het meisje.

Langzamerhand seks gerelateerd

In eerste instantie zal de man normale gesprekken voeren met het meisje. Over vakanties, hobby’s of andere “wederzijdse” interesses. Het gesprek zal echter na enige tijd een andere wending nemen. De gesprekken zullen langzamerhand seks gerelateerd worden. Ten eerste zal het bij getypte gesprekken blijven, maar na verloop van tijd zal de “jongen” aan het meisje vragen om haar webcam aan te zetten, hij zegt haar graag te willen zien. Het meisje doet dit in veel gevallen want zij wil hem oprecht ook graag zien. Haar grote liefde..
Vervolgens kan hij vragen of ze wat kleding uit wil doen voor de webcam. Hij kan nu stiekem foto’s of een filmpje van maken van het meisje, wat hij later kan gebruiken om het meisje mee onder druk te zetten. Dan is het moment gekomen, hij wil graag met haar afspreken, zij wil hem ook heel graag zien en geeft zonder goed na te denken haar adres door of een plaats waar zij hem graag wil ontmoeten.  

Hoe herken je grooming

Zojuist al aangegeven in het voorbeeld komt grooming via chatsites of social media voor. Een meerderjarige man doet zich voor als minderjarige man en chat met een minderjarig meisje die niet weet dat de jongen eigenlijk een man is die veel ouder is dan haar.
Maar wat zijn nou de kenmerken van grooming? Waarop kun je letten en waarmee kun je je kind/tiener waarschuwen? Natuurlijk is chatten met vreemden altijd een risicofactor en daar kun je sowieso op letten en dit vertellen aan je kind. Regelmatig controle van de vriendenlijst en af en toe meekijken kan al veel ellende voorkomen. Vertel je kind wat de gevaren zijn en hoe het fout kan gaan. Door eerlijk te zijn over de gevaren van een ‘groomer’ weten kinderen/tieners dat het niet normaal is als aan hen gevraagd wordt of ze voor de webcam zich willen uitkleden of als aan hen gevraagd wordt om in het echt af te spreken.

Groomer

Iemand die aan grooming doet wordt een 'groomer' genoemd. Een groomer is te herkennen aan het vertrouwen wat hij wil winnen van een meisje via chatsites of social media en zogenaamde wederzijdse interesses heeft. De groomer gaat stap voor stap steeds verder, eerst normale gesprekken, daarna steeds meer seksuele vragen en uiteindelijk de vraag tot ontmoeting.

Verboden en strafbaar

Grooming is verboden. Het is strafbaar voor volwassenen om via chatsites kinderen of jongeren onder de 16 te benaderen om afspraken met hen te maken voor het hebben van (internet)seks.

Hoe voorkom ik Grooming?

  • Voeg geen onbekenden toe als vriend op facebook.
  • Zorg dat alleen je eigen Facebookvrienden je profiel en je foto's kunnen zien. Dit kun je aanpassen bij je privacy-instellingen.
  • Geef nooit je adres of telefoonnummer aan iemand op internet die je niet 'in het echt' kent.
  • Speel op safe bij webcamseks, doe het niet als je de ander niet in het echt kent of als je het niet vertrouwt. Doe je het toch, zorg dan dat je gezicht uit beeld blijft en dat aan de beelden niet te zien is dat jij het bent. Als de ander de beelden verspreidt, weten mensen niet dat jij het bent en kan je niet gechanteerd worden (Sextortion).
  • Spreek je voor het eerst af met iemand die je via internet hebt leren kennen? Neem dan een vriend/vriendin en je mobiele telefoon mee. Spreek af op een openbare plek waar veel mensen komen, bijvoorbeeld het station of een café.
Afkortingen
Voor ouders is het goed om te weten wat deze afkortingen in online berichten betekenen:
GYPO Get Your Pants Off
YWS You Want Some?
GNOC Get Naked On Cam
IWS I Want Sex
NIFOC Naked In Front Of Camera
PAW Parents Are Watching
PIR Parents in Room
POS Parents Over Shoulder

Kun je grooming voorkomen?

Helemaal voorkomen dat je kind het slachtoffer wordt van grooming is lastig. De bedrijven achter de social media en games zetten vaak moderators in om de teksten te verwijderen en de groomers te blokken, maar veiligheid is moeilijk te garanderen. Er zijn wel een aantal dingen die je als ouder kan doen om de kans te verkleinen:

  1. Wees alert op signalen: trekt je kind zich bijvoorbeeld ineens vaak terug? Of brengt hij ineens veel tijd door op zijn computer en klikt hij snel dingen weg wanneer je langs loopt? Luister altijd naar je onderbuikgevoel: als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt, dan is dit ook vaak het geval.
  2. Een strenge aanpak met allerlei regels werkt vaak averechts. Het belangrijkste is dat je een open houding naar je kind toe hebt, waarin alles bespreekbaar is. Maak je kind duidelijk dat hij bij een probleem altijd naar je toe kan komen.
  3. Als ze dat toch lastig vinden, bijvoorbeeld vanwege schaamte, kunnen ze ook (anoniem) bellen of chatten met De Kindertelefoon. Hier kunnen kinderen hun verhaal kwijt en krijgen ze tips wat ze het beste kunnen doen. Ook via Helpwanted.nl kunnen kinderen steun en informatie krijgen.
  4. Wanneer je kind met een probleem bij je komt, is het belangrijk dat je niet boos wordt of je kind bang maakt. Zeg bijvoorbeeld tegen je kind: ‘Wat goed dat je dit komt vertellen, we gaan er samen even naar kijken en erover praten.’ Je kind is serieus in zijn online contacten. Het is belangrijk dat jij als ouder die gevoelens ook serieus neemt en een positieve of neutrale houding hebt. Vraag de wachtwoorden van je kind voor het geval dat er iets gebeurt.
  5. Stel de privacy-instellingen zo in dat onbekenden je kind geen bericht kunnen sturen en dat niet iedereen zijn berichten en foto’s kan zien. Bij Tik Tok staan de privacy-instellingen bijvoorbeeld standaard op openbaar. Als je niks aanpast, kan dus iedereen meekijken en contact leggen. Check bij een vriendschapsverzoek wat voor vrienden iemand heeft. Stel diegene een controlevraag, vraag bijvoorbeeld hoe de conrector heet als hij zegt dat hij op dezelfde school zit.
  6. Het is lastig om ongewenste foto’s van internet te verwijderen. Voorkomen is beter. Dit kun je ook aan je kind uitleggen.
  7. Stel een ‘Google Alert’ in met de naam van je kind, zodat je een melding krijgt als die naam op een andere site opduikt. Om een Google Alert aan te maken, heb je een Google account nodig. Heb je die niet, dan kun je er één aanmaken via google.com. Ga daarna naar google.nl/alerts. Je komt direct op de pagina ‘meldingen’. Type daarna in het zoekveld ‘Een melding maken over…’ zoektermen waarover je meldingen wilt ontvangen, bijvoorbeeld de naam van je kind.

Nuttige websites

  • Helpwanted.nl: Op deze site vind je handleidingen om onwenselijke berichten, foto’s of video’s van social media of chatprogramma’s te verwijderen en praktische tips over hoe je digitaal bewijsmateriaal verzamelt. Bij Helpwanted kun je ook een melding doen van grooming. Kinderen kunnen contact zoeken via de mail of chat.
  • De Kindertelefoon: Hier kan iedereen tussen 8 en 18 jaar dagelijks tussen 11 en 21 uur anoniem bellen of chatten over grooming of sexting.
  • Bureaujeugdenmedia.nl, mediawijsheid.nl en mediaopvoeding.nl: Hier vind je algemene tips voor ouders en docenten.
  • vraaghetdepolitie.nl: Elke dinsdag- en donderdagavond kunnen jongeren chatten met de politie.
  • qpido.nl: Hier kunnen tieners anoniem chatten met een medewerker over grooming of sexting (als seksueel getinte foto’s op het internet terecht zijn gekomen).
  • Maak melding van grooming bij de politie in je buurt via 0900-8844. Online kun je melding maken via het meldformulier of via de website meldknop.nl.

Wat is het verschil tussen Sexting » Sextortion » Grooming »



Juni 2021
Mei 2020

Grooming ligt op de loer "Kinderen leren alert zijn"

AMBER Alert lanceert naar aanleiding van de 'Dag van het Vermiste Kind' een internationale preventiecampagne tegen digitaal kinderlokken oftewel online grooming. Dit doen ze in samenwerking met de Nederlandse politie en de Europese politiegroep voor vermiste personen (PEN-MP). Het doel van de campagne, die in meer dan twintig landen wordt verspreid, is om tieners ervan bewust te maken dat online interacties, hoe onschuldig ze ook lijken, soms nare gevolgen kunnen hebben. Hoewel online grooming zelden tot een vermissing leidt, werd er afgelopen juni nog een AMBER Alert uitgestuurd voor een twaalfjarig meisje dat slachtoffer werd van digitaal kinderlokken.

Lees meer »
Februari 2020