Aanhoudingen in verdwijning meer dan één miljoen euro

Gepubliceerd op 15 mei 2021 om 11:46

Op dinsdagochtend 11 mei 2021 zijn een 32-jarige man uit Velsen en 27-jarige vrouw uit Diemen aangehouden op verdenking van witwassen en cybercrime.

De recherche ontvangt in oktober 2019 een aangifte van een stichting die zich inzet voor goede doelen. Uit onderzoek blijkt dat een bedrag van meer dan één miljoen naar een verkeerde rekening is overgemaakt onder valse voorwendselen. De verdachten beheerden dit rekeningnummer en gebruikten een deel van het bedrag voor onder andere luxe voertuigen. Bij een van de verdachten werden luxe goederen en een luxe personenauto in beslag genomen.

Werkwijze

De verdachten deden zich voor als de stichting door een nepfactuur te versturen naar de donateur. Op deze wijze hebben zij zich wederrechtelijk gevoegd in het e-mailverkeer tussen de stichting en donateur. De donateur schenkt vervolgens het bedrag aan de verdachten, niet wetende dat het een valse factuur is. De stichting heeft de schenking nooit ontvangen.

Preventie

Bel wijzigingen in de stamgegevens (zoals rekeningnummer, adresgegevens enz) altijd telefonisch na. Gebruik daarbij het telefoonnummer dat al bij u bekend is, niet het nummer op de factuur of vermeld in de mail.

Bron: politie.nl

Meer info over BEC fraude lees je hier, over factuur fraude lees je hier

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

BEC / Factuur fraude gerelateerde berichten

Elektronicafabrikant Elco failliet door CEO Fraude

CEO-fraude is de aanleiding geweest voor het bankroet in december van elektronicafabrikant Elco, zo blijkt uit het faillissementsverslag van curator Geurt te Biesebeek. Bij deze steeds vaker voorkomende vorm van internetfraude doen criminelen zich in e-mails voor als directeur of andere belangrijke persoon in een organisatie. Ze geven een medewerker van de financiële afdeling opdracht direct geld over te maken voor bedrijfsdoeleinden.

Lees meer »

Brabantia in gelijk gesteld in phishing zaak Bol.com

Een phishingmail is Bol.com duur komen te staan. De online retailer dacht een bericht van Brabantia te hebben ontvangen met het verzoek om het bankrekeningnummer aan te passen. In werkelijkheid was de e-mail afkomstig van cybercriminelen. Door de oplichtingstruc schreef Bol.com ruim 750.000 euro bij op hun rekening. De rechter oordeelt dat de webwinkel alsnog het bedrag moet overmaken aan Brabantia. Bol.com overweegt om in hoger beroep te gaan.

Lees meer »