Digitale Fraude (algemeen)December 2018

Cybercrimineel aangehouden in Venlo (NL)

Eerder dit jaar ontving het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) diverse meldingen van oplichting. Nadat dit meldpunt de meldingen en informatie verzameld had,  is het onderzoek overgedragen aan de recherche van Eenheid Limburg.Op dat moment lagen er meldingen van gedupeerden uit Oostenrijk, België, Duitsland en Nederland. De slachtoffers kochten via webshops producten als fietsen en drones. Ondanks het doen van de vereiste betalingen, ontvingen ze hun aankopen echter nooit. Onderzoek leidde uiteindelijk tot een 70-jarige Venlonaar, die vanochtend in Asten werd aangehouden. Hij wordt verdacht van internetoplichting voor een totaalbedrag van zo’n € 160.000,-.

Lees meer »
November 2018

Weer oplichting via nep betaalverzoeken (Tikkie fraude)

De politie heeft weer een waarschuwing gegeven voor oplichting via nep betaal verzoeken. Aanleiding zijn slachtoffers die vorige week aangifte deden. De oplichters benaderen personen die spullen via verkoopsites aanbieden. Ze doen zich voor als potentiële koper en vragen om via WhatsApp verder te communiceren.

Lees meer »
September 2018
Augustus 2018

Oplichting via WhatsApp in opmars!

Je krijgt via WhatsApp een berichtje van een bekende. Dit kan een familielid of goede vriend zijn. Hij of zij heeft even dringend je hulp nodig. Internetbankieren lukt niet en er moeten direct een paar rekeningen betaald worden. Als je hierin meegaat, kan je zomaar duizenden euro’s kwijt zijn.

Lees meer »
Mei 2018

CEO-fraudeurs actief. Blijf dus alert!

De Fraudehelpdesk heeft meerdere meldingen ontvangen van personen die e-mails ontvingen van CEO-fraudeurs. Bij deze vorm van oplichting proberen criminelen grote sommen geld bij bedrijven weg te sluizen door zich voor te doen als de 'hoogste baas' binnen de organisatie.

Lees meer »