Nieuws Digitale Fraude


September 2019

Recordaantal Nederlandse servers plat in actie tegen illegale tv

Een internationale actie van politie en Justitie heeft servers offline gehaald waarmee criminelen toegang tot betaalzenders faciliteerden voor derden. Toegang tot video streaming diensten maar ook toegang tot live uitgezonden voetbalwedstrijden werd zo verkocht voor spotprijzen. Via zelf opgezette server infrastructuur vingen de cybercriminelen uitzendingen en streams op om die dan gestript van eventuele encryptie weer door te sturen naar eigen IPTV-decoderkastjes bij eindgebruikers.

Lees meer »
Juni 2019

Vier aanhoudingen in onderzoek Marktplaats oplichting in regio Zeeland West-Brabant

Financiële rechercheurs van district De Markiezaten en agenten van de politieteams Bergen op Zoom en Roosendaal hebben de afgelopen tijd samen zaken opgepakt waarbij sprake was van oplichting via Marktplaats. Drie onderzoeken hebben inmiddels geleid naar vier verdachten. Twee verdachten zijn, gisteren, donderdag 13 juni, op hun woonadres aangehouden en overgebracht naar een politiebureau voor verhoor. Eén verdachte is op 1 april jl. aangehouden en verhoord. De vierde verdachte is uitgenodigd om een verklaring af te komen leggen. Deze man heeft zich nog niet gemeld en staat inmiddels gesignaleerd in het politiesysteem.

Lees meer »
Mei 2019

Jongeren bestraft voor betrokkenheid bij internetoplichting

Voor 23 jongeren uit Rotterdam, in de leeftijd van 15 tot 22 jaar, zag afgelopen weekend er anders uit dan verwacht. Zij zaten een dag op het politiebureau op verdenking van betrokkenheid bij internetoplichting en witwassen. Op het politiebureau waren reclasseringsmedewerkers, rechercheurs , officieren van justitie en een advocaat aanwezig, om de jongeren diezelfde dag nog te wijzen op hun gedrag en zo nodig een straf op te leggen.

Lees meer »
April 2019

1,7 miljoen schade via bitcoinadvertenties met nepcitaten BN'ers

Steeds meer mensen trappen in frauduleuze advertenties voor bitcoin investeringen. De adverteerders gebruiken nep citaten van BN'ers om mensen te verleiden. Geïnteresseerden krijgen hoge winsten voorgespiegeld, maar die blijven in de praktijk uit. Bij de Fraudehelpdesk zijn in 2018 en 2019 verspreid over vijf verschillende frauduleuze websites 1,7 miljoen euro aan schademeldingen binnengekomen, het grootste deel in 2019. Dat is waarschijnlijk nog maar een deel van de werkelijke schade, omdat niet iedereen zich meldt.

Lees meer »
Februari 2019
Januari 2019

Aanhouding in Breda op verdenking van Internetoplichting

Politiemensen hebben donderdagochtend 24 januari 2019 in een politiebureau in Breda een 19-jarige man uit Made aangehouden op verdenking van internetoplichting. De man meldde zich op het bureau, nadat duidelijk was geworden dat de politie naar hem op zoek was. Hij wordt er van verdacht minstens 17 mensen te hebben opgelicht via een verkoopsite. Hij bood spullen te koop aan, maar leverde de spullen na betaling nooit aan de kopers.

Lees meer »
December 2018