Concertgangers opgelicht met nepmails Ticketswap

Gepubliceerd op 23 september 2019 om 23:36

Toename van fraude bij de aanschaf van tickets voor evenementen of concerten waarbij oplichters de naam van 'Ticketswap' misbruiken. Ticketswap is een online platform waar mensen hun toegangskaarten kunnen verkopen of kopen.

Bij deze vorm van oplichting zoekt de dader op onder meer Facebook, Marktplaats en Speurders naar mensen die een kaartje zoeken voor een concert of evenement dat al is uitverkocht. De oplichter reageert op dergelijke oproepjes en geeft aan dat hij de gezochte kaartjes heeft en dat hij ze op 'Ticketswap' te koop zet. Vervolgens stuurt de oplichter een appje of een e-mail die zogenaamd van 'Ticketswap' afkomstig is. In dat berichtje staan de gegevens van het evenement en een iDEAL-betaallink. De betaallink ziet er geloofwaardig uit: er staan details van het event of de artiest in en of het een sta- of zitplek is. Na het aanklikken word je doorgeleid naar een pagina waar een betaalverzoek klaar staat. Na het kiezen van je bank wordt vervolgens het overeengekomen bedrag van je rekening afgeschreven.

Betaallink gemanipuleerd

Wat je niet weet is dat de oplichter intussen bezig is met online tegoed aan te schaffen voor bijvoorbeeld iTunes. Op het moment dat het slachtoffer wil betalen, stuurt de oplichter de betaallink van dat online tegoed. Die link manipuleert hij zo dat het lijkt alsof het van 'Ticketswap' afkomstig is. Zo betaalt het nietsvermoedende slachtoffer voor het online tegoed van de cybercrimineel.

Dubbele oplichting

De oplichters zijn zelfs zo brutaal dat ze op een later moment aangeven dat de betaling nog niet binnen is en dat het waarschijnlijk in het betaaltraject is ‘blijven hangen’. Ze proberen je te verleiden om nogmaals een betaling te doen.

Let op

Wees dus alert bij de aanschaf van tickets waarbij de indruk wordt gewekt dat die afkomstig zijn van 'Ticketswap'. Ze doen dit door het misbruik van logo’s of e-mailadressen en betaallinks waarin de naam 'Ticketswap' staat vermeld zoals bijvoorbeeld verkoopticketswap@gmail.com of ticketswapverkoop@gmail.com. Ticketswap vraagt nooit aan klanten om kaarten te verkopen via een betaallink. Aankopen gaan altijd via de website www.ticketswap.nl.

Ik twijfel over een email die ik heb ontvangen. Word ik opgelicht?

Deze emails zijn afkomstig van emailadressen die lijken op het onze, zoals bijvoorbeeld:

  • verkoopticketswap@gmail.com
  • ticketswapverkoop@gmail.com
  • info@ticketswap-kaarten.nl
  • info@ticketsswap.nl

Soms lijkt het zelfs alsof de email vanuit info@ticketswap.com verzonden wordt. Dit is echter niet het geval!

Zo kun je herkennen dat het om een oplichter gaat:

  1. 'Ticketswap' vraagt NOOIT voor een ticket te betalen via een betaallink of hyperlink in een email. De aankoopknop in de email hoort je naar www.ticketswap.nl te leiden en NOOIT direct naar een iDeal betaling.
  2. Wij versturen nooit emails vanuit gmail-adressen.

Voorbeeld 1: Hyperlink die direct zal leiden naar iDeal. Trap hier niet in!

Voorbeeld 2: Een betaallink afkomstig van een mailadres dat lijkt op het onze (maar niet het onze is). Ook dit is afkomstig van een oplichter.

Mocht je twijfelen of een email wel echt van 'Ticketswap' afkomstig is, dan kun je 'Ticketswap' telefonisch (+3120308676) of via de chat bereiken op werkdagen van 9:00 tot 21:00 en in het weekend van 9:00 tot 18:00.

Bron: Politie, Ticketswap

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.