Recordaantal Nederlandse servers plat in actie tegen illegale tv

Gepubliceerd op 18 september 2019 om 17:26

Een internationale actie van politie en Justitie heeft servers offline gehaald waarmee criminelen toegang tot betaalzenders faciliteerden voor derden. Toegang tot video streaming diensten maar ook toegang tot live uitgezonden voetbalwedstrijden werd zo verkocht voor spotprijzen. Via zelf opgezette server infrastructuur vingen de cybercriminelen uitzendingen en streams op om die dan gestript van eventuele encryptie weer door te sturen naar eigen IPTV-decoderkastjes bij eindgebruikers.

6,5 miljoen euro

De schade die deze jarenlange fraude heeft aangericht, bedraagt volgens Eurojust zo'n 6,5 miljoen euro. Dit bedreigt het voortbestaan van legitieme aanbieders van betaal-tv, stelt dat justitiële samenwerkingsorgaan van de Europese Unie. Eurojust heeft deze grensoverschrijdende georganiseerde misdaad na technisch complex onderzoek onderuit gekregen. In Nederland, Duitsland en Frankrijk zijn meer dan 200 servers uit de lucht gehaald. Bijna de helft daarvan bevond zich in Nederland, waar 93 servers in beslag zijn genomen, weet RTL Nieuws te melden.

Tienduizenden mensen

Tienduizenden mensen die illegaal naar voetbalwedstrijden en andere tv-programma's keken, moeten nu dus een alternatief zoeken. Dankzij retransmission via servers in onder andere Nederland keken ze zonder officieel abonnement naar betaaltelevisiezenders, waar ze de criminele aanbieders dan een relatief lage prijs voor betaalden. Het criminele netwerk dat dit kijkgenot sinds 2015 aanbood is vandaag ontmanteld bij een grote internationale politieactie.

PayPal-accounts van de fraudeurs zijn geblokkeerd

Het onderzoek is geleid door openbaar aanklagers van de Italiaanse steden Napels en Rome, en is ondersteund door Justitie en politie in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Griekenland en Bulgarije. Daarnaast heeft het in Den Haag gevestigde Eurojust ook meegewerkt aan de gecoördineerde oprol actie van vandaag. Meer dan honderdvijftig PayPal-accounts van de fraudeurs zijn geblokkeerd en 22 verdachten zijn geïdentificeerd. Daaronder zouden geen Nederlanders zijn, net zomin als onder de betalende klanten van de criminelen. De meeste klanten zaten in Italië.

Bron: Erojust, agconnect, RTLNieuws

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.