21 jarige deed “voor de fun” een DDoS aanval op mijnoverheid.nl

Gepubliceerd op 24 december 2021 om 15:00

Het Openbaar Ministerie eist vier maanden voorwaardelijke celstraf en 240 uur taakstraf tegen een 21-jarige man die DDoS-aanvallen uitvoerde op overheidswebsites.

Cyberaanvallen op overheid website

De verdachte zou in maart 2020 DDoS-aanvallen hebben uitgevoerd op overheid.nl en mijnoverheid.nl. De websites waren door de aanvallen tijdelijk onbereikbaar. In die periode werden de websites veel bezocht voor informatie over de coronacrisis en voor het doen van belastingaangifte. De verdachte werd in april 2020 aangehouden.

Voorwaardelijke gevangenisstraf

Het OM eist een geheel voorwaardelijk gevangenisstraf van vier maanden met een proeftijd van drie jaar en een taakstraf van maximaal 240 uur. Het OM gaf aan dat er een taakstraf van 60 uur staat op DDoS-aanvallen met een kleine impact voor verdachten die nog nooit in aanraking zijn geweest met justitie. Dit was echter geen kleine aanval, vandaar ook de eis voor een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Voor de fun

De verdachte geeft toe dat hij de aanvallen op 19 en 20 maart 2020 uitvoerde middels een DDoS-dienst. De 21-jarige man verklaarde dat hij het “voor de fun” deed en dat er sprake was van groepsdruk. Hij zou niet hebben stilgestaan bij de mogelijke gevolgen van de aanval. De advocaat van de verdachte geeft aan dat een gevangenisstraf erg ontwrichtend zou zijn en dat de persoonlijke omstandigheden van de man mee moeten worden genomen in de afweging.

Op 4 januari 2022 zal de rechtbank om 13:00 uur uitspraak doen in deze zaak.

Wat is een DDos aanval?

DDoS-aanvallen zijn cyberaanvallen waarbij in één keer veel verkeer naar een website wordt gestuurd. Door de hoeveelheid verzoeken kan een website dan soms slecht bereikbaar zijn of zelfs helemaal niet. De gevolgen kunnen groot zijn wanneer bijvoorbeeld belangrijke overheidsinformatie door een dergelijke aanval niet bereikbaar is voor burgers.

Hackers kunnen een dergelijke aanval zelf uitvoeren wanneer ze een botnet tot hun beschikking hebben. Een botnet is een netwerk van met malware geïnfecteerde apparaten die aangestuurd worden op afstand. Bij een DDoS-aanval worden ze allemaal tegelijkertijd naar dezelfde website gestuurd om deze te overbelasten. Hackers verkopen ook DDoS-aanvallen op het darkweb.

Bron: om.nl, telegraaf.nl, vpngids.nl

Meer info over ddos aanvallen 》

Bekijk alle vormen en begrippen 》

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws over DDoS

Servers uit de lucht na onderzoek 'WeLeakInfo'

De Nederlandse politie heeft in nauwe samenwerking met de politie in België en de FBI een onderzoek gedraaid rond de online verkoop van gestolen inloggegevens en het faciliteren van DDoS aanvallen tegen betaling. Dinsdag is in België een verdachte aangehouden en zijn er huiszoekingen gedaan waarbij gegevensdragers en communicatiemiddelen in beslag zijn genomen. Tegelijkertijd zijn de criminele websites offline gehaald en de onderliggende ICT-infrastructuur in beslag genomen en ontoegankelijk gemaakt.

Lees meer »

Een onbereikbare website het is de nachtmerrie van elke online ondernemer

Op die angst speelde een 25-jarige verdachte uit Veenendaal op slinkse wijze in. Hij wordt ervan verdacht DDOS-aanvallen uitgevoerd te hebben op meer dan twintig websites van internetondernemingen, waarbij klanten online bijvoorbeeld bloemen, meubels of verf kunnen bestellen. Na de eerste aanval eiste de verdachte betalingen in bitcoins van de getroffen bedrijven. Daarmee zouden ze nieuwe aanvallen – en een langdurig onbereikbare website – kunnen voorkomen (RDDOS).

Lees meer »