Kopers van DDoS-aanval krijgen waarschuwing van cybercrimeteam

Gepubliceerd op 14 oktober 2021 om 07:00

Maandag 11 oktober verstuurde de politie een brief naar 29 mensen die in verband worden gebracht met de aankoop van een DDoS-aanval. De brief geldt als laatste waarschuwing. Eerder werden in dit onderzoek al 2 doorzoekingen gedaan. Het onderzoek gaat nog verder.

De briefontvangers – uit heel het land - worden in verband gebracht met een aankoop op de website www.minesearch.rip, waar illegale DDoS-aanvallen verkocht werden. Doel van de brief is om de ontvangers te informeren over de strafbaarheid en gevolgen en om hen tevens alternatieven te bieden.

"We hebben je geregistreerd in ons systeem en je krijgt nu een laatste waarschuwing. Als zich in de toekomst nieuwe soortgelijke feiten voordoen, gaan we over tot vervolging. Houd in dat geval rekening met een veroordeling, strafblad en het kwijtraken van je computer en/of laptop."

Verbeter je skills op een legale manier

Heb je interesse in IT en wil je op een legale manier je skills verbeteren? Kijk dan eens naar deze initiatieven:

Onderzoek booterwebsite

De 29 namen kwamen naar boven in een onderzoek naar de internationale booterwebsite www.minesearch.rip. Aanleiding voor het onderzoek van de politie was een aangifte van een gameserver die slachtoffer was van een DDoS-aanval via deze site. Daarnaast kwamen er nog tientallen meldingen binnen van andere bedrijven en instanties. De politie heeft op 30 juli 2020 de woningen doorzocht van twee verdachten die vermoedelijk bij de website betrokken zijn. Het gaat om twee mannen van 19 jaar uit Spijkenisse en Winschoten. Bij de doorzoekingen aangetroffen apparatuur, zoals computers en telefoons, zijn in beslag genomen. Het politieonderzoek gaat nog door.

Wat is een DDoS-aanval?

Bij een DDoS-aanval worden servers van een website bestookt met heel veel dataverkeer. Hierdoor kunnen de servers bezwijken. DDoS staat voor Distributed Denial of Service. Bezoekers kunnen een website dan niet of nauwelijks meer bereiken. Dit kan grote gevolgen hebben. Niet alleen kunnen bedrijven klanten en/of inkomsten verliezen. Een DDoS-aanval kan ook grote maatschappelijke, ontwrichtende gevolgen hebben. Ook lopen bedrijven vaak fikse financiële schade op door de herstelkosten. Het uitvoeren van een DDoS-aanval is strafbaar.

Bescherm uw bedrijf en privégegevens

Bent u onverhoopt slachtoffer geworden van een DDoS-aanval, neem dan contact op met de politie via 0900 8844. Geef de cybercriminelen geen geld; dit lijkt misschien een snelle oplossing om uw site weer bereikbaar te maken, maar u loopt het risico dat u niet meer van ze afkomt. Bovendien houdt u zo een crimineel netwerk en systeem in stand.

Bron: politie.nl

Meer info over DDoS 》

Bekijk alle vormen en begrippen 》

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

DDoS gerelateerde berichten

Servers uit de lucht na onderzoek 'WeLeakInfo'

De Nederlandse politie heeft in nauwe samenwerking met de politie in België en de FBI een onderzoek gedraaid rond de online verkoop van gestolen inloggegevens en het faciliteren van DDoS aanvallen tegen betaling. Dinsdag is in België een verdachte aangehouden en zijn er huiszoekingen gedaan waarbij gegevensdragers en communicatiemiddelen in beslag zijn genomen. Tegelijkertijd zijn de criminele websites offline gehaald en de onderliggende ICT-infrastructuur in beslag genomen en ontoegankelijk gemaakt.

Lees meer »

Een onbereikbare website het is de nachtmerrie van elke online ondernemer

Op die angst speelde een 25-jarige verdachte uit Veenendaal op slinkse wijze in. Hij wordt ervan verdacht DDOS-aanvallen uitgevoerd te hebben op meer dan twintig websites van internetondernemingen, waarbij klanten online bijvoorbeeld bloemen, meubels of verf kunnen bestellen. Na de eerste aanval eiste de verdachte betalingen in bitcoins van de getroffen bedrijven. Daarmee zouden ze nieuwe aanvallen – en een langdurig onbereikbare website – kunnen voorkomen (RDDOS).

Lees meer »