Delta is lang niet de enige provider die last heeft van DDoS-aanvallen

Gepubliceerd op 1 september 2020 om 10:24

Delta is lang niet de enige provider die last heeft van DDoS-aanvallen

Gisteravond was het voor de tweede keer in een week tijd raak, weer was Delta het slachtoffer van een grote DDoS-aanval. Daardoor zaten veel Zeeuwen zonder internet of interactieve televisie. Op Storingen.nl was de omvang van de storing gisteravond goed te zien.

Foto: Storingen.nl

De storing bij Delta zorgde voor veel gefrustreerde reacties op Twitter en Storingen.nl. Klanten hadden uitval van onder meer internet, interactieve televisie en telefonie. Rond 23.00 meldde Delta dat de DDoS-aanval over was en de verbindingen hersteld konden worden.

Diverse bedrijven slachtoffer

In Nederland en ook in België worden sinds afgelopen week verschillende providers met DDoS-aanvallen bestookt. Onder andere Online.nl, EDPnet, Tweak, WebReus en Freedom Internet lagen er vorige week al uit, meldt Tweakers: 'Het is nog niet bekend of de aanvallen verband met elkaar hebben. Wel begonnen ze allemaal rond dezelfde tijdstippen.'

Belgische provider edpnet

De Belgische provider edpnet heeft sinds vorige week vrijdag te maken met ddos-aanvallen. Klanten van de provider ondervinden daardoor problemen met hun verbinding. Sinds maandagochtend is er weer een aanval gaande.

De eerste ddos-aanval begon vrijdagavond om 18:00 uur. Na een uur werd die aanval afgewend en waren de problemen voorbij. Zondagavond om 20:30 uur begon een nieuwe aanval, die een kwartier duurde volgens de provider. Om 22:20 uur diezelfde avond volgde er nog een aanval, die een aantal uren duurde.

Ook maandag ligt de provider weer onder vuur, volgens de statuspagina is er sinds 11:15 uur maandag ochtend een aanval aan de gang. Wanneer die is afgewend weet de provider nog niet. De website van edpnet is op het moment van schrijven niet goed bereikbaar. Op Twitter meldt de provider dat de aanval wel onder controle lijkt te zijn.

Wie zit er achter

Wie er achter de ddos-aanvallen zit is niet duidelijk. Ook is onbekend of de aanvallen verband hebben met de ddos-aanvallen op diverse Nederlandse providers afgelopen vrijdag. Delta, Tweak, Online en Freedom Internet werden daardoor getroffen. Ook hostingbedrijf WebReus heeft te maken met langdurige storingen door vermoedelijk ddos-aanvallen.

Delta's zusterbedrijf Caiway

Caiway werd vrijdag en zaterdag ook al getroffen door een enorme DDoS-aanval. 

DDoS staat voor Distributed Denial Of Service, hierbij wordt er bewust heel veel informatieaanvragen naar een server gestuurd, waardoor de server overbelast raakt. Een DDoS-aanval gebeurt vaak via een botnet, een netwerk van gehackte computers dat centraal wordt aangestuurd.

Het uitvoeren van DDoS-aanvallen is strafbaar onder verschillende artikelen in het Wetboek van Strafrecht. Het belangrijkste artikel, 138b Sr, omvat een maximum gevangenisstraf van vijf jaar voor DDoS-aanvallen die gericht zijn op vitale infrastructuur indien daar ernstige schade aan is toegebracht.

Een DDoS-aanval uitvoeren wordt steeds gemakkelijker en goedkoper, hierdoor lopen steeds meer bedrijven, organisaties en particulieren kans slachtoffer te worden.

Geen internet, wat nu?

Het lijkt er op dat de DNS-servers van de providers het doelwit zijn. Het kan dus helpen om zelf een alternatieve DNS van Google in te stellen via je besturingssysteem of langs je router indien je een exemplaar hebt die deze mogelijkheid biedt. Deze oplossing kan helpen, maar biedt geen garanties. Sommige gebruikers boeken succes, andere niet.

Bron: schie.nu, omroepzeeland.nl, tweakers.net, diverse


«   »