Britse ‘insider hunters’ zijn alert op Russische agenten die een cyberaanval willen ontketenen in het VK

Gepubliceerd op 22 juni 2022 om 15:00

Vladimir Poetin heeft tot 50 'slapende agenten' in Groot-Brittannië bevolen om zich voor te bereiden op een 'actie' tegen het Verenigd Koninkrijk (VK), zo wordt beweerd. MI5 gelooft dat de Russische leider de undercoveragenten heeft opgedragen klaar te staan ​​om cyberaanvallen uit te voeren te midden van oplopende spanningen met Moskou over de oorlog in Oekraïne.

Russische spionnen geïnfiltreerd

Inlichtingenchefs vrezen dat agenten ook zullen proberen militaire informatie te stelen en zich zullen richten op Oekraïense activisten en Russische dissidenten. Bronnen hebben de Mirror verteld dat Russische spionnen zijn geïnfiltreerd in alle delen van de Britse samenleving, inclusief de beste openbare scholen en het ambtenarenapparaat.

Een senior insider van de inlichtingendienst zei: “We moeten aannemen dat Rusland nu actief is op alle niveaus van de Britse samenleving. Ze scheppen alle vormen van intelligentie op en geven het via handlangers terug aan het Kremlin. Dit kan van alles zijn, van wat voor soort wapentuig er naar Oekraïne wordt gestuurd – en hoeveel ervan – tot de seksuele capriolen van de politieke en militaire leiders van het land.”

En voormalig officier van de militaire inlichtingendienst, luitenant-kolonel Philip Ingram, zei tegen de krant: “Het is onmogelijk om nauwkeurig in te schatten hoeveel Russische agenten er in het VK zijn. Natuurlijk zijn er verschillende soorten – verklaarde inlichtingenofficieren die bekend staan ​​als onderdeel van Russische diplomatieke missies, en degenen die onder dekking opereren om agenten te rekruteren en vervolgens slapende agenten in alle aspecten van de samenleving. Gezien onze steun aan Oekraïne, zal de Russische inlichtingendienst sterk gericht zijn op operaties in het VK en kan het ook rekruteringsagenten omvatten binnen politieke instellingen, defensie en industrie”.

De claim komt nadat The Sun Online onthulde dat er gevreesd wordt dat tot vier Russische spionnen in Westminster actief zijn. Voormalig Russische spion Boris Karpichkov, 62, zei: “Ik ken vier slapers van Russische veiligheidsdiensten. Er zijn verschillende door het Parlement gesponsorde organisaties actief in Westminster die rechtstreeks verband houden met de operaties van de Russische veiligheidsdienst." Ondertussen werd vorige week een vermoedelijk Russisch spion van in de veertig gearresteerd, op grond van de Official Secrets Act, toen hij probeerde het VK te verlaten via Gatwick Airport. Hij werd naar het politiebureau van Hammersmith gebracht, beschuldigd van spionage en sabotage die 'nuttig is voor een vijandelijke staat'.

Een bron vertelde aan The Sun: “Er wordt aangenomen dat de verdachte in het VK is geweest om namens het regime van Poetin te spioneren. “Hij werd onder observatie gehouden en gearresteerd toen hij in Gatwick aankwam om te proberen het land uit te vliegen. Britse 'insider hunters' zijn al alert op Russische agenten die een cyberaanval willen ontketenen als reactie op de Britse steun aan Oekraïne na de Russische invasie."

Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel waarschuwde eerder

Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel waarschuwde eerder voor 'cyberaanvallen gericht op het Westen' tijdens de bloedige oorlog van Poetin in Oekraïne.

Bovendien waarschuwde Lindy Cameron, hoofd van het National Cyber ​​Security Center (NCSC) van GCHQ voor een 'verhoogde cyberdreiging'. Bedrijven en openbare diensten werden aangespoord om 'preventieve maatregelen' te nemen om zich te verdedigen tegen een aanval.

Een mogelijke cyberaanval door Rusland kan verwoestende gevolgen hebben en zelfs tot een oorlog leiden, waarschuwde een NAVO-functionaris. Een cyberaanval op het Westen zou Artikel 5 kunnen activeren – de collectieve verdedigingsclausule, die voor het eerst ooit werd ingeroepen na 9/11. De NAVO maakt al jaren duidelijk dat een serieuze cyberaanval de clausule zou kunnen activeren, maar een dergelijk scenario was tot nu toe hypothetisch. In het geval van een Russische cyberaanval zouden de NAVO-bondgenoten een 'politieke beslissing' moeten nemen over de vraag of de aanval groot genoeg is om Artikel 5 in werking te stellen.

Zowel Groot-Brittannië als de VS hebben gewaarschuwd dat Rusland cyberaanvallen op Oekraïne zou kunnen lanceren, die gevolgen kunnen hebben voor de rest van de wereld. Een Russische cyberaanval op Oekraïne die Polen – een NAVO-lidstaat – treft, zou bijvoorbeeld kunnen leiden tot de inzet van Amerikaanse troepen.

Bij een andere gelegenheid dreigden Russische hackers vorige maand de beademingsapparatuur in ziekenhuizen in het VK af te sluiten nadat hun kameraad was vastgehouden na een politie-inval. De man werd gearresteerd op verdenking van het assisteren van de hightech-aanval van de groep 'Killnet' op overheidswebsites in Roemenië. En zijn vermeende kameraden waarschuwden dat ze de beademingsapparatuur van de NHS zouden uitschakelen als hij niet wordt vrijgelaten.

Cybercrime bronnen dicht bij het onderzoek waarschuwden afgelopen weekend dat de dreiging geloofwaardig is. Er zijn een aantal Russische agenten waarvan eerder bekend was dat ze het VK zijn binnengekomen. 

Bron: anoniem, mirror.co.uk

Meer info over cyberwar 

Tijdlijn digitale aanvallen Oekraïne

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer cyberwar nieuws

“Deze onaanvaardbare cyberaanval is het zoveelste voorbeeld van het aanhoudende patroon van onverantwoordelijk gedrag van Rusland in cyberspace”

De Europese Unie beschuldigt Rusland ervan “kwaadaardige cyberactiviteiten” tegen Oekraïne te hebben uitgevoerd. Eén specifieke aanval, die tegen het satellietnetwerk KA-SAT, wordt scherp veroordeeld. De lidstaten beraden zich om verdere stappen te nemen om Rusland een halt toe te roepen. Dat staat in een persverklaring van de Europese Raad, waar de regeringsleiders van alle 27 EU-landen zitting in hebben.

Lees meer »

‘De oorlog in Oekraïne laat zien dat cyberspace een volwaardig oorlogsdomein is geworden’

De oorlog in Oekraïne bewijst dat oorlogsvoering verandert. De digitale ruimte wordt steeds belangrijker: als vehikel voor beïnvloedingsstrategieën en als strijdtoneel van cyberaanvallen. Die ontwikkeling vraagt volgens brigadegeneraal en hoogleraar cyber warfare Paul Ducheine om nieuwe manieren van aanvallen en verdedigen. ‘De oorlog in Oekraïne laat zien dat cyberspace een volwaardig oorlogsdomein is geworden.’

Lees meer »

AIVD: Sabotage “het grootste digitale risico” voor de Nederlandse samenleving

Nederlandse burgers, bedrijven en overheidsdiensten liepen in 2021 voortdurend het risico om getroffen te worden door cyberaanvallen. Landen als China en Rusland spelen daarin een belangrijke rol. Deze digitale dreiging vraagt om vergaande samenwerking met nationale en internationale partners. Om de goede inlichtingenpositie te houden zijn (technische) middelen nodig. Dat schrijft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in de nieuwste editie van het jaarverslag.

Lees meer »

Hackersgroep ‘Shuckworm’ slaan opnieuw toe in Oekraïne

De Russische staatshackers voeren de ene na de ander cyberaanval uit op Oekraïense doelwitten. Daarvoor maken ze gebruik van diverse varianten van de 'Pterodo malware'. Door een intensieve en aanhoudende aanvalscampagne hopen de daders zo veel mogelijk schade toe te brengen. Dat concludeert Threat Hunter Team van cybersecuritybedrijf Symantec in een analyse.

Lees meer »