Anonymous gaat door, FCK PTN

Gepubliceerd op 17 maart 2022 om 15:00

Sinds hackersgroep 'Anonymous' drie weken geleden een cyberoorlog tegen Rusland startte, claimt de groep al tientallen Russische overheden en bedrijven te hebben gehackt. Onder meer de sites van de geheime dienst FSB en Russische tv-zenders werden gehackt.

Anonymous verklaart ‘cyberoorlog’ aan Rusland

Anonymous verklaarde rond het begin van de Russische invasie in Oekraïne de cyberoorlog aan Rusland. Sindsdien beweert de groep dat het prominente Russische overheidswebsites, nieuwswebsites en bedrijven heeft gehackt. Anonymous hackte onder andere de Russische communicatiewaakhond Roskomnadzor en zette ruim 360.000 bestanden van die instantie online.

Anonymous beweert ook de Russische inlichtingendienst FSB te hebben gehackt. Dat is de opvolger van de geheime dienst van de Sovjet Unie, de KGB. Ook Moscow.ru, het Analytisch Centrum voor de regering en het Ministerie van Sport moesten eraan geloven. 

Beweringen kloppen

Volgens Jeremiah Fowler, mede-oprichter van Security Discovery, bleken veel van de beweringen van de groep te kloppen. Hij zegt dat Anonymous 'is doorgedrongen tot enkele zeer waardevolle doelwitten, bestanden en databases in Rusland'. Volgens Fowler is een groot aantal databases gecompromitteerd. Daarbij veranderen hackers massaal de namen van folders naar 'Putin_stop_this_war' en vergelijkbare berichten.

Alle belangrijke bestanden in de databases worden verwijderd en emailadressen en andere gevoelige gegevens worden publiekelijk gemaakt.

De groep hackte ook de websites van oliegigant Gazprom, nieuwswebsite RT en het Russische ruimteagentschap Roscosmos.

Vorige week beweerde Anonymous de Russische staatszenders Russia 24, Channel One en Moscow 24 te hebben gehackt. Het collectief zond daarop beelden uit van de oorlog in Oekraïne. Veel Russische burgers krijgen hun nieuws alleen van de Russische televisie en zijn niet op de hoogte van de oorlog, die door Rusland een 'speciale militaire operatie' wordt genoemd.

Anonymous heeft ook privégesprekken naar buiten gebracht tussen Vladimir Poetin en de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu. Daarin zouden plannen worden geschetst om Oekraïense bossen te kappen en te verkopen. 

Cyberaanvallen

Behalve hacks zijn er ook tal van DDoS-aanvallen op Rusland uitgevoerd. Daarbij wordt de server van een website overspoeld met verkeer, waardoor die tijdelijk niet meer werkt. Volgens Fowler is Anonymous vaak betrokken bij de DDoS-aanvallen. Daarbij baseert hij zich op de tijdlijn van de hacks, die hij vergelijkt met het tijdstip van de beweringen van de groep. 

Op YourAnonNews, een Twitter-account dat met de groep wordt geassocieerd, werd onder andere beweerd dat Russische televisiezenders waren gehackt. Volgens Fowler lijkt dat ook te kloppen: "Mijn partner bij Security Discovery, Bob Diachenko, heeft zo'n gehackte video-feed gefilmd." De video-feed werd vervangen door een pro-Oekraïense video in het Russisch. Een aantal van de gehackte instanties en bedrijven geeft ook openlijk toe dat zij aangevallen zijn.

Volgens Fowler zet Anonymous zich bij deze campagnes meer in voor de 'zaak' dan voor zijn eigen 'reputatie'. "Van wat ik zag in deze databases, was het punt vooral om een anti-oorlogboodschap te sturen dan te zeggen 'hé, weet je, Anonymous nr. 21, groep vijf, deed dit'. Het ging meer om het eindresultaat."

Bron: cnbc.com, infosecurity-magazine.com, infosecurity-magazine.com, rtlnieuws.nl

Meer info over cyberoorlog 

Help mee en stop het verspreiden van desinformatie van het Russische regime!

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws

Zeroday kwetsbaarheid in 'Secure Mobile Access apparaat'?!

De afgelopen jaren gingen steeds meer mensen thuiswerken. Door de coronapandemie is dit in een stroomversnelling geraakt. Vanuit huis werken brengt echter risico’s met zich mee. Op de werkvloer zijn tal van maatregelen genomen om veilig en verantwoord te werken, maar hoe zit dat thuis? Zorg dat u geen slachtoffer wordt van cybercriminelen en verzeker u en uw medewerkers van een goed beveiligd netwerk met de oplossingen van SonicWall.

Lees meer »

"In België en Duitsland is de verkoop van anonieme simkaarten verboden, in Nederland niet"

De verkrijgbaarheid van anonieme simkaarten hindert de aanpak van WhatsApp fraude, aldus de politie, die stelt dat een verbod zou helpen. Daarnaast ziet de politie graag dat WhatsApp het overnemen van accounts lastiger maakt. Criminelen wisten vorig jaar meer dan 13 miljoen euro via WhatsApp fraude stelen. De politie ontving vorig jaar ruim 25.000 aangiften van WhatsApp fraude, terwijl het er in 2019 nog 650 waren. In 2018 telde de politie nog 250 incidenten.

Lees meer »

Ransomware weekoverzicht 04-2021

Cybercriminelen presenteren nieuwe ransomware genaamd Egalyty, het Crisp Regional Health Services wordt het slachtoffer van een ransomware aanval en FBI neemt website NetWalker ransomware en 450.000 dollar losgeld in beslag. Hier het overzicht van de nieuwste ransomware vormen en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 143 (week 04-2021)

Twee mannen aangehouden die persoonsgegevens aanboden op Telegram, waarom online surveillance anno 2021 een permanentere rol moet krijgen binnen de opsporingsdiensten en internationale politieoperatie 'LadyBird' geslaagd. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 143. Nog niet ingeschreven voor deze gratis nieuwsbrief over cybercrime en darkweb? Schrijf je dan hier in.

Lees meer »

Zes aanhoudingen in darkweb onderzoek 'Ringwood'

De Politie heeft afgelopen dinsdag zes personen aangehouden die verdacht worden achter de darkweb market 'DutchMasters' te zitten. DutchMasters hield zich op het darkweb bezig met de productie, verkoop en distributie van harddrugs. De totale omzet van DutchMasters wordt geschat op tientallen miljoenen euro’s.

Lees meer »

Dreiging 'supply chain-aanvallen' wordt steeds groter

De dreiging van digitale 'supply chain-aanvallen' wordt steeds groter omdat partijen binnen hun keten, door toenemende digitalisering, globalisering en outsourcing, steeds meer informatie met elkaar delen. Dat is nodig om de keten efficiënt te kunnen laten functioneren, maar creëert ook risico’s.

Lees meer »

Betalen of een permanent bombardement aan DDoS-aanvallen

Het is de nachtmerrie van ieder bedrijf: servers, netwerken en zakelijke IT zijn niet beschikbaar vanwege een cyberaanval. Cybercriminaliteit maakt deel uit van het dagelijkse digitale leven en is een bloeiende economie geworden. De gevolgen voor getroffen bedrijven zijn kostbaar. Een recent onderzoek van Allianz-dochter AGCS laat zien hoe duur cybercriminaliteit kan zijn voor bedrijven. De verzekeraar analyseerde tussen 2015 tot 2020 1.736 cyber gerelateerde verzekeringsclaims, de kosten van deze claims bedroegen maar liefst 660 miljoen euro. Volgens de verzekeraar kwamen de claims met name voort uit ransomware- en DDoS aanvallen.

Lees meer »