Anonymous Operation Russia

Gepubliceerd op 1 maart 2022 om 05:23

Een aantal belangrijke Russische websites zijn door hackerscollectief Anonymous gehackt. De voorpagina van de websites waren vervangen voor een antioorlogboodschap: "Dit is niet onze oorlog, laten we hem stoppen!"

Het gaat onder andere om persbureau Tass, het dagblad Kommersant en de Russische editie van zakenblad Forbes. De websites lieten voor een korte tijd een antioorlogboodschap zien, voordat de pagina's offline werden gehaald.

Het bericht is een oproep aan Russische burgers. "Wij verzoeken u dringend deze waanzin te stoppen, stuur uw zonen en echtgenoten niet de dood in. Poetin laat ons liegen en brengt ons in gevaar. We zijn geïsoleerd van de hele wereld, ze kopen onze olie en gas niet meer."

Het bericht vervolgt: "Over een paar jaar zullen we leven als mensen in Noord-Korea. En waarom? Om Poetin in de geschiedenisboeken te krijgen? Dit is niet onze oorlog, laten we er mee stoppen!" Het bericht is geschreven door "bezorgde journalisten van Rusland", zo laat Anonymous weten.

De boodschap liet zien hoeveel Russische soldaten er naar verluidt zijn omgekomen tijdens de oorlog.

In een tweet erkent Forbes te zijn gehackt: "U bent misschien een bericht op onze website tegengekomen met het logo van Anonymous. We doen ons best om het probleem zo snel mogelijk op te lossen."

Anonymous Operation Russia

Anonymous is een internationale groep hackers van wie de identiteiten onbekend zijn. Ze voeren regelmatig digitale aanvallen op overheden uit. In het verleden namen de hackers bijvoorbeeld de systemen van China onder vuur en werden websites van Donald Trump offline gehaald.

Vorige week verklaarde Anonymous een "cyberoorlog" tegen Rusland. Als eerste zet werd een gehackte database met naar verluidt contactgegevens van medewerkers van het Russische defensieministerie online gezet. Een deel van de informatie was echter verouderd of incorrect. 

Een andere doelwit was de Russische staatzender RT, die door een DDoS-aanval van Anonymous tijdelijk offline ging. Anonymous claimt ook Russische staatstelevisiezenders te hebben gehackt en pro-Oekraïense video's af te spelen, waaronder beelden van de invasie.

Anonymous TV Oekraïne Twitter account volgen?

Bron: youtube.com/channel/anon2world, twitter.com/AnonymousVideo, rtlnieuws.nl

Meer info over hacking 

Bekijk alle vormen en begrippen

Actuele aanvallen overzicht per dag

 

Inschrijven voor wekelijkse nieuwsbrief

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer hacking nieuws

Het Wachtwoorden als ‘beveiliging’

Een op de vijf Nederlanders gebruikt de naam van hun huisdier, kind of favoriete voetbalclub in hun wachtwoorden. Dit blijkt uit een onderzoek van Beyond Identity. Voor dit onderzoek werden duizend Nederlanders ondervraagd naar de manier waarop ze wachtwoorden inzetten. Hun antwoorden brengen veel voorkomende valkuilen rond het gebruik van wachtwoorden aan het licht.

Lees meer »

We hebben een ongebruikelijke aanmeldpoging opgemerkt op een apparaat of locatie die je normaal gesproken niet gebruikt. Was jij dit?

De meeste online diensten hebben een ingebouwd beveiligingssysteem dat u waarschuwt wanneer er “ongewone” activiteit op uw account wordt gedetecteerd. Zo sturen diensten bijvoorbeeld meldingen over pogingen tot het opnieuw instellen van het telefoonnummer en e-mailadres die aan de account zijn gekoppeld, of het wachtwoord. Toen dit soort berichten gemeengoed werd, probeerden ondernemende cybercriminelen natuurlijk dit mechanisme na te bootsen om gebruikers aan te vallen.

Lees meer »

Lichaamsfuncties meten via smart watches, smart bands en slimme pleisters is dat veilig?

De versnelde digitalisering van de zorgsector met onder meer monitoring op afstand brengt nieuwe veiligheidsrisico’s met zich mee. Alle Nederlandse zorgaanbieders hebben de afgelopen twee jaar vanwege de coronapandemie e-health diensten uitgerold. Bij 70 procent hiervan werden 'wearable devices' ingezet. Security-aanbieder Kaspersky stelt dat er steeds meer kwetsbaarheden in deze devices zitten die het cybercriminelen mogelijk maken data te stelen of devices over te nemen.

Lees meer »

Voorkom hacking met een ‘Security key’ als Tweestapsverificatie

Internetcriminelen bedenken telkens wat nieuws om achter jouw persoonsgegevens te komen. Gelukkig wordt er ook vaak weer iets bedacht om jezelf te beschermen, zoals het inmiddels bekende Tweestapsverificatie. Maar met een zogeheten security key kun je jouw gegevens nóg beter beschermen. We leggen uit hoe het werkt en hoe jij zo’n fysieke beveiligingssleutel kunt gebruiken.

Lees meer »