Vanaf 11 maart 2022 enkel nog DNS-servers op Russisch grondgebied?!

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 14:38

De Russische overheid heeft sites en domeinen bevolen om voor 11 maart 2022 over te stappen op een DNS-server op Russisch grondgebied. Met de eventuele inzet van de afgeschermde Russische .ru-zone kan het land zichzelf afscheiden van het wereldwijde internet. Het Kremlin ontkent echter dat het zichzelf voorbereidt om het Russische internet te isoleren van de rest van de wereld.

Enkel nog Russisch telefoonboek voor het internet

Het Russische ministerie van Communicatie heeft een bericht uitgestuurd waarin staat dat alle Russische sites en domeinen een DNS-server op Russisch grondgebied moeten gebruiken. Een DNS-server is als het ware een telefoonboek voor het internet. Zo weet jouw browser met welk IP-adres het moet communiceren als jij ‘cybercrimeinfo.nl’ intypt.

Daarnaast moeten Russische sites ook alle Javascript-codes van niet-Russische oorsprong verwijderen. Volgens Nexta en andere media lijken deze stappen de voorbereiding voor de inzet van het Russische ‘splinternet’.

Maatregelen om Russische websites en domeinen beter te beschermen

Volgens Interfax zegt de Russische overheid dat het simpelweg maatregelen zijn die Russische websites en domeinen beter moet beschermen tegen de grote hoeveelheid cyberaanvallen vanuit het buitenland. Het hoofddoel zou zijn om de bereikbaarheid van Russische bronnen voor Russische burgers op internet te waarborgen.

Verschillende activistische hackerscollectieven als Anonymous en de IT Army of Ukraine voeren sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne al aanvallen uit op Russische banken, diensten en overheidswebsites.

Getest in 2019

Toch zijn de geruchten niet ongegrond, want in 2019 heeft Rusland al getest of het mogelijk was om Rusland af te sluiten van de rest van het internet. Hoewel Rusland destijds heeft gemeld dat de test succesvol is geweest, zegt Sarkis Darbinian van RoskomSvoboda – een platform tegen internetcensuur – dat de maatregelen in eerste instantie Rusland moet beschermen tegen cyberaanvallen en sancties door domeinregistrars en hosting providers.

Hij schat de kans op de komst van het Russische soevereine internet op fifty-fifty: “De vraag is of we van binnenuit worden afgesloten, of dat dit van buitenaf al gebeurt”. Hoe dan ook, als het systeem wordt ingevoerd “zal Rusland in een digitale duisternis worden gedompeld”.

Mocht het internet daadwerkelijk fysiek worden losgekoppeld, dan zal een VPN en het gebruik van het Tor-netwerk ook niet meer helpen. Darbinian raadt Russen in de tussentijd aan om zoveel mogelijk communicatiemiddelen als Tor, of Psiphon en VPN-diensten te gebruiken om ongefilterd contact te houden met de buitenwereld.

Bron: meduza.io, interfax.ru, vpngids.nl

Cybercrime hi-tech crime trends 2021/2022

Group-IB, heeft op haar jaarlijkse evenement CyberCrimeCon een onderzoek gedeeld dat een overzicht geeft in wereldwijde cyberdreigingen. Deze 10e editie van het rapport, Hi-Tech Crime Trends 2021/2022, richt zich op de belangrijkste ontwikkelingen in cybercrime, gebaseerd op inzichten uit H2 2020 en H1 2021.

Lees meer »

Criminelen combineren cybercrime vormen en werken samen

De politie onderzoekt zo’n honderd cyberdelicten, waarbij criminelen steeds weer op een laffe manier slachtoffers in hun portemonnee en veiligheidsgevoel weten te raken. Dit jaar werden al ruim 250 Zeeuwen getroffen. De politie hield al drie cybercriminelen aan en kreeg zicht op tientallen vooralsnog onbekende verdachten. De politie vraagt de hulp van het publiek bij de herkenning van vijf onbekende daders.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 47-2021

Noord-Koreaanse aanvallers deden zich voor als Samsung, website Marokkaans ondernemersverbond gehackt door Algerijnen en IKEA e-mailsystemen getroffen door cyberaanval. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 185 week 47-2021

Nederlandse digitale infrastructuur populair bij cybercriminelen, de jacht op 's werelds meest gezochte hackers en wachtwoord in notitieboekje nek hardleerse recidivist op het darkweb. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 185.

Lees meer »

Phishing, nepshop en fraude meldingen week 47-2021

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Ben je slachtoffer geworden van oplichting doe dan 'altijd' aangifte bij de politie.

Lees meer »

Lange termijn visie ondermijning en cybercrime noodzakelijk

VNO-NCW en MKB Nederland wil dat het demissionaire kabinet met actieplannen komt om ondermijning en cybercriminaliteit tegen te gaan. Een ‘deltaplan’ moet ervoor zorgen dat de pakkans van hackers en cybercriminelen omhoog gaat. Daarvoor is het belangrijk dat de Autoriteit Persoonsgegevens meer geld en personeel tot zijn beschikking krijgt.

Lees meer »