Website Wagner-groep gehackt “We hebben alle persoonsgegevens van de huurlingen”

Gepubliceerd op 21 september 2022 om 08:49

Hackers in dienst van het Oekraïense leger zeggen dat ze de website van de 'Wagner Group' hebben gehackt. Daarbij zijn persoonsgegevens van alle huurlingen die voor het bedrijf werken buitgemaakt. De aanvallers beloven wraak te zullen nemen voor de Russische invasie in Oekraïne.

Website Wagner-groep

“De website van de Wagner-groep, die Russische gevangenen verzamelt voor de oorlog in Oekraïne, is gehackt door het IT-leger! We hebben alle persoonsgegevens van huurlingen! Iedere beul, moordenaar of verkrachter wordt bestraft. Wraak is onvermijdelijk! Glorie aan Oekraïne. Glorie aan de strijdkrachten van Oekraïne!”, zo valt er te lezen in het bericht op Telegram.

De Wagner Group is een organisatie die nauwe banden heeft met het Kremlin. De organisatie krijgt regelmatig de vraag of ze nieuwe soldaten voor het Russische leger kan rekruteren. Op basis van anonimiteit zeggen Amerikaanse ambtenaren tegen persbureau Reuters dat de Wagner Group momenteel 1.500 veroordeelde criminelen probeert te werven om als soldaat te werken voor Rusland. In ruil voor hun diensten wordt na een half jaar hun straf kwijtgescholden.

Criminelen inzetten voor oorlog

Ingewijden stellen dat de verliezen aan Russische kant zo groot zijn dat president Poetin haast niet anders kan dan criminelen in te zetten om als soldaat te vechten. Het Oekraïense leger heeft in de afgelopen weken al meer dan 6.000 vierkante meter grondgebied terugveroverd op de Russen. Daarnaast raakt het Russische leger steeds verder verzwakt. Volgens het Pentagon zouden er sinds de Russische invasie in februari en augustus tussen de 70.000 en 80.000 doden en gewonden zijn gevallen aan Russische zijde.

Ernstige oorlogsmisdaden

De Oekraïense regering in Kiev zegt dat de huurlingen van de Wagner Group zich schuldig maken aan ernstige oorlogsmisdaden. Dat is een beschuldiging die het bedrijf al sinds 2014 achtervolgt voor de inzet van huursoldaten in Syrië en Oost-Oekraïne.

Amerikaanse ambtenaren wijzen erop dat er onlangs een video is opgedoken waarop Yevgeny Prigozhin te zien is. Prigozhin wordt gezien als het hoofd van de Wagner Group. In de bewuste video zou hij actief veroordeelden ronselen om zich in te zetten voor de Russen.

Uit onderzoek van de BBC blijkt dat de video is opgenomen in de Mari El Republiek in Centraal-Rusland. Analisten zijn er 75 procent zeker van dat Prigozhin op de video is te horen en te zien.

Clandestiene operaties

De Europese Unie heeft sancties opgelegd aan de Wagner Group vanwege ‘clandestiene operaties’ namens het Kremlin.

De Russische president Vladimir Poetin zei eerder dat de organisatie niet de Russische staat vertegenwoordigt en dat iedere particuliere militaire aannemer het recht heeft om in Rusland te werken. Mits zij zich aan de regels houdt.

Bron: anoniem, it army of Ukraine, telegram, thesun.co.uk, bbc.com, reuters.com, vpngids.nl

Meer info over de cyberoorlog 

Meer cyberoorlog nieuws

“Deze onaanvaardbare cyberaanval is het zoveelste voorbeeld van het aanhoudende patroon van onverantwoordelijk gedrag van Rusland in cyberspace”

De Europese Unie beschuldigt Rusland ervan “kwaadaardige cyberactiviteiten” tegen Oekraïne te hebben uitgevoerd. Eén specifieke aanval, die tegen het satellietnetwerk KA-SAT, wordt scherp veroordeeld. De lidstaten beraden zich om verdere stappen te nemen om Rusland een halt toe te roepen. Dat staat in een persverklaring van de Europese Raad, waar de regeringsleiders van alle 27 EU-landen zitting in hebben.

Lees meer »

‘De oorlog in Oekraïne laat zien dat cyberspace een volwaardig oorlogsdomein is geworden’

De oorlog in Oekraïne bewijst dat oorlogsvoering verandert. De digitale ruimte wordt steeds belangrijker: als vehikel voor beïnvloedingsstrategieën en als strijdtoneel van cyberaanvallen. Die ontwikkeling vraagt volgens brigadegeneraal en hoogleraar cyber warfare Paul Ducheine om nieuwe manieren van aanvallen en verdedigen. ‘De oorlog in Oekraïne laat zien dat cyberspace een volwaardig oorlogsdomein is geworden.’

Lees meer »

AIVD: Sabotage “het grootste digitale risico” voor de Nederlandse samenleving

Nederlandse burgers, bedrijven en overheidsdiensten liepen in 2021 voortdurend het risico om getroffen te worden door cyberaanvallen. Landen als China en Rusland spelen daarin een belangrijke rol. Deze digitale dreiging vraagt om vergaande samenwerking met nationale en internationale partners. Om de goede inlichtingenpositie te houden zijn (technische) middelen nodig. Dat schrijft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in de nieuwste editie van het jaarverslag.

Lees meer »

Hackersgroep ‘Shuckworm’ slaan opnieuw toe in Oekraïne

De Russische staatshackers voeren de ene na de ander cyberaanval uit op Oekraïense doelwitten. Daarvoor maken ze gebruik van diverse varianten van de 'Pterodo malware'. Door een intensieve en aanhoudende aanvalscampagne hopen de daders zo veel mogelijk schade toe te brengen. Dat concludeert Threat Hunter Team van cybersecuritybedrijf Symantec in een analyse.

Lees meer »

«   »