Man aangehouden voor diefstal 35.000 euro met WhatsApp-fraude

Gepubliceerd op 9 juli 2019 om 17:57

Man aangehouden voor diefstal 35.000 euro met WhatsApp-fraude

De politie heeft op maandagmiddag 8 juli een 19-jarige man uit Hoogezand aangehouden. Hij wordt verdacht van ruim 30 zaken waarbij sprake is van fraude via Whatsapp.

De verdachte nam contact op met mensen die op Marktplaats goederen te koop aanboden. Nadat de prijs overeen was gekomen stuurde de verdachte een link met een betaalverzoek van 0,01 euro, zogenaamd om de bankgegevens te controleren. Als de verkopers op deze link klikten kwamen ze op een phishingsite, een niet van origineel te onderscheiden betaalplatform, terecht. Daar kon de verdachte vervolgens het beheer van de bankrekening van de verkoper overnemen. Vervolgens werden er betalingen gedaan van de bankrekening van de gedupeerden.

Hoe kun je dit voorkomen?

Klik nooit op een link die je krijgt van iemand die je niet kent! Dat is wel het belangrijkste advies dat we geven. Betaling kun je het beste doen via veilige kanalen, of contant bij aflevering.

Wat leverde het de verdachte op?

Het onderzoek leidde naar de 19-jarige verdachte. De dertig gevallen van fraude leverden de verdachte ruim 35.000 euro op.

Wat gebeurt er met de verdachte?

De verdachte wordt verhoord. Bij het doorzoeken van zijn woning is een computer in beslag genomen. Het onderzoek gaat verder, waarbij meer aanhoudingen worden verwacht.

Bron: Politie


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.