Politie houdt 22-jarige verdachte aan voor Betaalapp-fraude

Gepubliceerd op 11 juni 2019 om 14:16

Politie houdt 22-jarige verdachte aan voor Betaalapp-fraude

De politie heeft een 22-jarige man uit Almere aangehouden voor WhatsApp-fraude (Betaal-App-Fraude).

Naar aanleiding van diverse aangiften is de politie in februari dit jaar een onderzoek gestart. Dit heeft recentelijk geleid tot de aanhouding van de 22-jarige man uit Almere.

De man wordt verdacht van oplichting, identiteitsfraude, heling, computervredebreuk en witwassen. Tijdens de aanhouding heeft de politie diverse telefoons en simkaarten voor onderzoek in beslag genomen. De politie adviseert WhatsApp-gebruikers die door een bekende worden gevraagd om geld over te maken eerst deze persoon te bellen. Ook moeten autorisatiecodes niet zomaar worden afgegeven en wordt aangeraden de privacy instellingen op social media te controleren.

De man is hoofdverdachte in een fraudenetwerk dat zich bezighield met het oplichten van mensen via WhatsApp. De oplichters doen zich voor als een bekende van het slachtoffer en vragen om uiteenlopende redenen om geld over te maken naar een opgegeven rekeningnummer. Ook kan de oplichter een profielfoto gebruiken van degene als wie hij zich voordoet (Social engineering).

"Bij de politie in heel Nederland en ook in Amersfoort komen veel aangiftes binnen", schrijft de politie over de WhatsApp-fraude. "We zien dat vooral ouderen en bejaarden vaak kwetsbaar zijn voor deze vorm van fraude."

Bron: Politie


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.