Aanhouding in grote landelijke Tikki fraude zaak

Gepubliceerd op 7 december 2019 om 18:48
Aanhouding in grote landelijke Tikki fraude zaak

Woensdagmiddag is in een woning in de wijk Rubroek in Rotterdam een man aangehouden. Hij wordt ervan verdacht dat hij de fraudeur is van een grote landelijke Tikki fraude (betaalapp fraude).

Hij werkte met katvangers, tussenrekeningen en vervalste 'Tikkies' en wist vele individuele Marktplaatsverkopers slachtoffer te maken. De schade loopt zeker in de tienduizenden euro’s. De 20-jarige Rotterdammer liep tegen de lamp na een zeer succesvolle samenwerking tussen het televisieprogramma Opgelicht?! en diverse politieafdelingen in het hele land. De politie werd door het programma getipt dat vele slachtoffers zich hadden gemeld. Hierbij bleek dat steeds een bepaald telefoonnummer werd gebruikt. Onderzoek door de politie wees uit dat zeker 60 aangiften te maken hadden met dit nummer. De politie wist de identiteit van de gebruiker te achterhalen. Op 12 november jl. besteedde Opgelicht?! voor het eerst aandacht aan deze zaak.

Geldezels

Met zogenoemde katvangers, tussenrekeningen, en vervalste 'tikkies' wist de man veel individuele Marktplaats-verkopers slachtoffer te maken. Hij werd betrapt omdat hij bij veel van zijn trucs hetzelfde telefoonnummer gebruikte.

Aanhouding en bewaring

De weken erna werd nog meer informatie rondom de man verzameld, zodat ook voldoende grond ontstond om naast zijn aanhouding, onderzoek in zijn woning te doen. Woensdagmiddag jl. werd de Rotterdammer in zijn woning aangehouden. Ook werd huiszoeking gedaan. Hierbij werden diverse bewijsmiddelen in beslag genomen. De man is de afgelopen dagen verhoord en vrijdag aan de Rechter-Commissaris voorgeleid. Deze stelde hem voor 14 dagen in bewaring.

Pas op voor betaalfraude!

Wilt u iets kopen of verkopen via internet? Pas dan op voor betaalfraude. Krijgt u een verzoek om uit voorzorg eerst een cent over te maken? Of stuurt de koper of verkoper een QR-code om de betaling te bevestigen? Trap er niet in. Voor u het weet is uw bankrekening geplunderd. Klik nooit op een betaalverzoek van iemand die u niet kent.

Aangifte doen heeft zin

Van cybercrime kunt u altijd aangifte doen via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau. Zorg voor u cybercrime gaat melden bij de politie dat u geen digitale sporen verloren laat gaan: zet de computer niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie of breng deze mee. Van een aantal vormen van cybercriminaliteit kunt u ook online aangifte doen op Politie.nl.

Regie Phishing

Omdat cybercrime geen grenzen kent, zijn verschillende cyberincidenten gekoppeld aan bepaalde politie-eenheden. De politie-eenheid Zeeland-West-Brabant voert de landelijke regie op het thema Phishing. Het onderzoek naar deze Tikki fraude is dan ook geleid door politie en justitie in Zeeland-West-Brabant

Betaling van 1 cent zorgde voor overname van bankrekening

In juli dit jaar werd een man gearresteerd die ervan verdacht werd via WhatsApp betaalfraude te plegen. Ook hij maakte hierbij gebruik van de betaalapp Tikkie en vooral verkopers op Marktplaats waren het slachtoffer.

De verdachte zocht via Marktplaats naar mensen die spullen te koop aanboden en maakte een afspraak om de spullen te kopen. Vervolgens stuurde hij een link met een betaalverzoek via Tikkie om de betaalgegevens te controleren. Dit leek een onschuldige betaling van 1 cent.

Deze link leidde naar een website die leek op de normale betaalomgeving van Tikkie, maar was opgezet door de verdachte. Wanneer de verkoper de betaling van 1 cent via de nepsite voltooide, kon de verdachte het rekeningnummer van het slachtoffer overnemen.

De politie adviseert om nooit op een betaalverzoek van een onbekende te klikken.

Bron: Politie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.