Vijf verdachten van crimineel netwerk rondom bankhelpdeskfraude aangehouden

Gepubliceerd op 23 maart 2022 om 09:30

Op dinsdagochtend 22 maart 2022 heeft de politie vijf personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij bankhelpdeskfraude en witwassen. De verdachten hebben door het hele land slachtoffers gemaakt.

Het cybercrimeteam in de eenheid Zeeland-West-Brabant is een onderzoek gestart na een tip van een onderzoeksjournalist. In deze tip stond dat er diverse advertenties op social media geplaatst werden waarin geldezels worden geronseld. Deze geldezels worden gebruikt om geld te pinnen, wat verkregen is via oplichting door bankhelpdeskfraude. Het was dus aannemelijk dat er, naast de geronselde geldezels, ook een hoop slachtoffers van oplichting zouden zijn.

Groots onderzoek

In december 2020 koppelde het onderzoekteam hier zo’n 14 meldingen aan en na een jaar onderzoek naar deze advertenties en de geldezels, komt een crimineel netwerk naar voren.

Begin 2022 wordt het grootse onderzoek verder afgerond en komen er vijf verdachten in beeld. Deze personen worden verdacht van betrokkenheid bij bankhelpdeskfraude. Dit houdt in dat zij daadwerkelijk mensen opbellen als medewerker van een bank om hen geld te afhandig te maken. Ook worden zij verdacht van het ronselen van geldezels om het via fraude verkregen geld te pinnen.

Verdachten

In totaal zijn er vijf verdachten aangehouden. Het gaat om een 19-jarige man uit Portugaal, drie mannen van 20 jaar uit Rotterdam, en een man van 21 jaar uit Groningen.

Dankzij nauwe samenwerking tussen de eenheden Zeeland – West-Brabant, Rotterdam en Noord-Nederland zijn er 8 doorzoekingen geweest in Rotterdam, Groningen, Meppel en Werkendam.

Hierbij zijn elektronische goederen in beslag genomen die mogelijk met de bankhelpdeskfraudezaak te maken hebben. Er is ruim 14.000,- euro in beslag genomen, ruim 2000,- euro nepgeld en een voertuig. Ook is er een doorgeladen vuurwapen en vermoedelijk verschillende soorten drugs aangetroffen.

Informeer de mensen in uw omgeving

Hoewel phishing en bankhelpdeskfraude (spoofing) bij steeds meer mensen bekend wordt, zien we dat nog steeds veel mensen slachtoffer worden van deze vorm van criminaliteit. We blijven er dan ook veel voor waarschuwen, maar informeer ook vooral de mensen om u heen, zoals ouders en grootouders.

Let op, criminelen bellen niet alleen uit naam van de bank. Er zijn ook gevallen bekend waarbij ze zich voordoen als agent. Gebruik daarom altijd de ABC-methode als u ook maar enigszins twijfelt: Blijf altijd alert, Bescherm uzelf en uw computer, en check altijd of u daadwerkelijk met een medewerker van de betreffende organisatie te maken heeft.

Bron: politie.nl

Meer info over bankhelpdeskfraude 

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Inschrijven voor wekelijkse nieuwsbrief

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

 

Meer info over ABC en downloads

Meer bankhelpdeskfraude  nieuws

Criminelen combineren cybercrime vormen en werken samen

De politie onderzoekt zo’n honderd cyberdelicten, waarbij criminelen steeds weer op een laffe manier slachtoffers in hun portemonnee en veiligheidsgevoel weten te raken. Dit jaar werden al ruim 250 Zeeuwen getroffen. De politie hield al drie cybercriminelen aan en kreeg zicht op tientallen vooralsnog onbekende verdachten. De politie vraagt de hulp van het publiek bij de herkenning van vijf onbekende daders.

Lees meer »

Politie houdt negen verdachten aan in onderzoek naar bankhelpdesk fraude

De politie heeft op 14 september en 19 oktober in totaal 9 aanhoudingen verricht. Dit is gedaan naar aanleiding van een onderzoek door het cybercrimeteam van de Eenheid Rotterdam in samenwerking met de eenheden Noord-Holland en Midden-Nederland. In deze onderzoeken kwamen meerdere verdachten naar voren. Zij worden verdacht van o.a. oplichting en witwassen en hebben daarbij mensen opgelicht door zich voor te doen als medewerker van de helpdesk van een bank.

Lees meer »

‘Slachtoffers hebben ijzersterk argument in de rechtbank’

Klanten van ABN AMRO raakten de afgelopen tijd tienduizenden euro’s aan spaargeld kwijt. Dat is in belangrijke mate te danken aan het feit dat particulieren de daglimiet -het geld dat ze dagelijks maximaal via de bank kunnen overboeken- niet naar beneden kunnen bijstellen. Daardoor ontbreekt een belangrijke schakel in de beveiliging en zijn klanten van de bank een geliefd doelwit bij hackers en cybercriminelen.

Lees meer »

Drie bankhelpdesk fraudes na achtervolging aangehouden

Afgelopen maandag heeft de politie in Ommen drie mannen aangehouden die zich voordeden als bankmedewerkers. Ze worden ervan verdacht de bankpassen en pincode van een inwoner uit het Overijsselse plaatsje te hebben gestolen. Na een korte achtervolging konden de mannen worden aangehouden.

Lees meer »

Heterdaad aanhoudingen cybercriminelen in vakantiehuisje

Drie mannen werden afgelopen dinsdag op heterdaad betrapt in een vakantiehuisje in de provincie Groningen terwijl zij bezig waren met het plegen van bankhelpdeskfraude. Dankzij een combinatie van verschillende opsporingstechnieken kon de politie binnenvallen terwijl de verdachten nog telefonisch in gesprek waren met een slachtoffer. In totaal zijn er vier verdachten aangehouden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Lees meer »

Bankhelpdesk fraude in de lift

De afgelopen week zag de politie een ‘enorme piek’ van bankpasfraude in het Oosterscheldegebied. Ten minste tien mensen uit de omgeving van Goes zijn voor duizenden euro’s opgelicht door zogenaamde ‘bankmedewerkers’. De politie is een onderzoek gestart naar deze reeks incidenten.

Lees meer »

Vishing in combinatie met fysiek bezoek door bankmedewerker

Een 23-jarige man uit Den Helder en een 19-jarige man uit Den Haag moesten zich woensdag verantwoorden voor hun oplichtingspraktijken. Ze deden zich voor als 'helpdeskmedewerkers' van een bank en probeerden op deze manier senioren uit de omgeving Alphen aan den Rijn te bedonderen. Sommige slachtoffers gingen voor duizenden euro’s het schip in met de daders. De officier van justitie eist twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk.

Lees meer »

«   »