MFA Bommetje

Gepubliceerd op 14 juli 2022 om 15:00

Zoals u wellicht weet, staat MFA voor “Multi Factor Authenticatie”. Dit betekent dat als u inlogt op bijvoorbeeld de omgeving van Microsoft er naast uw gebruikersnaam en wachtwoord nog een code (die bijvoorbeeld op uw telefoon wordt gegenereerd) moet worden ingevuld, of dat u een inlogpoging moet goedkeuren via een app op uw smartphone. Dit laatste gebruiken de meeste gebruikers als ze MFA hebben ingesteld voor hun Microsoft account.

Gestolen inloggegevens

Het gebeurt helaas regelmatig dat gebruikersnamen en wachtwoorden in handen vallen van hackers. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat een gebruiker een phishingmail heeft ontvangen en dat de gebruiker vervolgens op een nagemaakte website (welke vaak nauwelijks te onderscheiden is van de echte website) zijn of haar inloggegevens heeft achtergelaten.

MFA Bombing

Omdat tegenwoordig gelukkig veel gebruikers gebruikmaken van MFA, zijn hackers vaak niet in staat om toegang te krijgen tot accounts van gebruikers waarvan zij de inloggegevens in handen hebben gekregen. Echter hebben de hackers daar iets op gevonden: “MFA Bombing”.

Bij “MFA Bombing” logt een hacker op verschillende momenten in met de gestolen inloggegevens (gebruikersnaam en wachtwoord). Dit zorgt ervoor dat gebruikers op willekeurige momenten meldingen op hun telefoon krijgen dat een inlogsessie goedgekeurd moet worden. Het blijkt dat als mensen een dergelijke melding krijgen (zonder dat men weet of dit een legitieme inlogpoging is), men heel vaak klikt op “goedkeuren”, met als gevolg dat ondanks dat MFA is ingesteld, hackers alsnog toegang krijgen tot allerlei vertrouwelijke informatie.

CEO-fraude

Misschien denkt u nu: “Maar wat als een hacker toegang heeft tot mijn mailbox of Microsoft omgeving? Bij mij valt toch niets te halen?” Helaas blijkt in de praktijk het tegenovergestelde. Een hacker kan forse schade aan uw eigen organisatie toebrengen, maar ook aan uw relaties (zoals leveranciers of klanten).

We komen op onze servicedesk met regelmaat situaties tegen dat er vanuit gehackte mailboxen e-mailverkeer plaatsvindt. Namens de organisatie van de gehackte mailbox worden dan bijvoorbeeld facturen verstuurd met andere rekeningnummers. Hiervan worden relaties van de gehackte organisatie vervolgens de dupe. En omdat het mailverkeer echt bij de gehackte organisatie vandaan komt, is deze vorm van phishing (CEO-fraude) bijzonder lastig te herkennen.

Conclusie

Bovenstaande is slechts één voorbeeld van de impact van een gehackt Microsoft account. Er zijn nog veel meer andere voorbeelden te geven. U wilt hier echt geen slachtoffer van worden. Informeer daarom vandaag nog uw medewerkers en leg ze uit dat ze echt alleen op “goedkeuren” klikken in de Microsoft Authenticator (of andere) app als ze er zeker van zijn dat het om een legitieme aanmelding gaat. En bij twijfel, kies dan altijd voor “weigeren”!

Daarbij is het goed om te weten dat:

  • Als u één keer teveel op “weigeren” heeft gedrukt er niets aan de hand is. U logt gewoon opnieuw in en u krijgt dan alsnog de melding om goed te keuren.
  • Als u één keer teveel op “goedkeuren” heeft gedrukt u een hacker toegang geeft tot uw omgeving, waarvan de gevolgen en schade groot kunnen zijn!

Bron: Rijk Prosman

Meer actueel nieuws

Het Nederlands kenniscentrum watertechnologie en slachtoffer van Ransomware, heeft besloten niet te zeggen wat er betaald is aan cybercriminelen

Het Friese onderzoeksinstituut Wetsus heeft na overleg met de politie besloten om het bedrag dat aan een cybercrimineel werd betaald voor het ontsleutelen van bestanden niet bekend te maken. Begin februari raakte het netwerk van Wetsus via een "openstaande serverpoort" door niet nader genoemde ransomware besmet. Een dag na de infectie betaalde Wetsus het losgeld omdat dit goedkoper was dan het zelf herstellen van de systemen.

Lees meer »

Klik en versleuteld is terug

In de afgelopen maand hebben onderzoekers van Proofpoint een toename van e-mail-gebaseerde ransomware-aanvallen waargenomen waarbij ransomware al in de eerste fase werd gebruikt. Dit is opmerkelijk omdat de afgelopen jaren aanvallers de voorkeur gaven aan downloaders (doxware) in de eerste fase van een aanval.

Lees meer »

Betaal geen losgeld: "De kans is groot dat er bij de ontsleuteling tal van problemen opduiken"

Organisaties die door ransomware worden getroffen moeten het losgeld voor het ontsleutelen van hun bestanden niet betalen, zo adviseert het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het NCSC heeft vandaag een factsheet gepubliceerd waarin advies wordt gegeven om infecties door ransomware te voorkomen en wat organisaties in het geval van een besmetting kunnen doen.

Lees meer »

Steeds meer cybercriminelen op Instagram

Cybersecurity experts wijzen erop dat er steeds meer oplichters actief zijn op Instagram. Doordat bij het sociale medium de nadrukt ligt op levendige beelden en kwaliteit content hebben cybercriminelen het gemakkelijk om zich voor te doen als echte, goedbedoelende mensen. 

Lees meer »