Veranderingen dreigingslandschap na Russische invasie in Oekraïne

Gepubliceerd op 7 juni 2022 om 19:53

Vorige week verscheen het 'Eset Threat Report' over het eerste trimester van 2022. Het Threat Report omvat belangrijke statistieken en trends over het huidige dreigingslandschap op basis van detectiesystemen en digital securityonderzoek. De nieuwste uitgave van het Threat Report geeft een overzicht van de verschillende cyberaanvallen in verband met de aanhoudende oorlog in Oekraïne die onderzoekers analyseerden of hielpen te beperken, waaronder de wederopstanding van de beruchte Industroyer malware, die probeerde hoogspanningsstations aan te vallen.

Veranderingen dreigingslandschap

Telemetrie registreerde ook andere veranderingen in het dreigingslandschap op het gebied van cyberbedreigingen die een verband zouden kunnen hebben met de situatie in Oekraïne. Roman Ková?, Chief Research Officer bij Eset, verduidelijkt waarom dit rapport zo gefocust is op cyberdreigingen die verband houden met deze oorlog: "In verschillende delen van de wereld woeden verschillende conflicten, maar voor ons is dit een ander conflict. Vlak over de oostelijke grenzen van Slowakije, waar Eset zijn hoofdkwartier en verschillende kantoren heeft, vechten Oekraïners voor hun leven en soevereiniteit."

Kort voor de Russische invasie registreerde de telemetrie een scherpe daling in Remote Desktop Protocol (RDP) aanvallen. De daling van deze aanvallen komt na twee jaar van constante groei - en zoals uitgelegd in de Exploits sectie van het laatste Threat Report, zou deze wending van gebeurtenissen te maken kunnen hebben met de oorlog in Oekraïne. Maar zelfs met deze daling, is bijna 60% van de inkomende RDP aanvallen die in T1 2022 werden gezien, afkomstig uit Rusland.  

Rusland voornaamste doelwit

Een ander neveneffect van de oorlog: Rusland was in T1 2022 volgens de telemetrie het voornaamste doelwit, terwijl in het verleden ransomware groeperingen de neiging hadden doelwitten in Rusland te vermijden. Onderzoekers ontdekten zelfs lock-screen varianten met de Oekraïense nationale groet "Slava Ukraini!" (Glorie aan Oekraïne!). Sinds de Russische invasie in Oekraïne is er een toename van het aantal amateuristische ransomware- en wiper-aanvallen. De auteurs van deze aanvallen betuigen vaak hun steun aan een van de strijdende partijen en positioneren de aanvallen als een persoonlijke vendetta. Het is geen verrassing dat de oorlog ook zichtbaar wordt uitgebuit door spam en phishing. Onmiddellijk na de invasie op 24 februari begonnen oplichters misbruik te maken van mensen die Oekraïne probeerden te steunen, door fictieve liefdadigheidsinstellingen en fondsenwervingsacties als lokmiddel te gebruiken. De telemetrie zag direct een piek aan spam detecties.  

Overzicht groeperingen oorlog 

Digitale wendbaarheid belangrijk

Dave Maasland, CEO van Eset Nederland, licht de ontwikkelingen toe: “De veranderingen in het dreigingslandschap laten nog maar eens zien hoe belangrijk digitale wendbaarheid is. Vooral bedrijven die op internationaal gebied actief zijn doen er goed aan om opnieuw hun risicoprofiel te bekijken. Maar in veranderende tijden moet het doorvoeren van een goede digitale hygiëne een absolute topprioriteit zijn. De focus lijkt nu minder gericht op Nederland, maar we zijn zeker niet af van cyberdreigingen zoals ransomware en brute-force RDP-aanvallen. Het volgen van deze veranderingen en ontwikkelingen en hierop kunnen acteren is belangrijker dan ooit.”  

Andere dreigingen

Naast de dreigingsinformatie met betrekking tot de oorlog in Oekraïne gaat het Threat Report ook in op andere dreigingen, waaronder de opleving van het Emotet botnet. Zoals eerder bekendgemaakt namen de detecties van dit botnet in Nederland in het eerste trimester van dit jaar toe met maar liefst 3900%. Verder geeft het Threat Report ook een overzicht van de belangrijkste onderzoeksresultaten, waaronder: misbruik van kwetsbaarheden in kerneldrivers; UEFI-kwetsbaarheden met een grote impactcryptocurrency-malware gericht op Android- en iOS-apparaten; een nog niet geattribueerde campagne waarbij de DazzleSpy macOS-malware werd ingezet; en de campagnes van verschillende ransomware en APT-groepen zoals TA410. Het rapport wordt afgesloten met een overzicht van geplande presentaties door de onderzoekers. De volledige analyse van het onderzoek kunt u hier onder bekijken of downloaden.

Eset Threat Report T 12022
PDF – 4,0 MB 121 downloads

Nederlanders en Belgen maken zich zorgen om digitale veiligheid

De Nederlandse veiligheidsindex van 2019 laat een stijging van zes punten zien, van 109 punten in 2018 naar 115 punten in 2019. Met name op het gebied van internetveiligheid zijn we ons meer zorgen gaan maken en een meerderheid van 54% vindt dat Nederlandse bedrijven onvoldoende maatregelen genomen hebben om hun persoonlijke data te beschermen, zelfs nadat de AVG vorig jaar van kracht werd.

Lees meer »

“Nederland kan ontwricht worden door Cyberaanvallen”

“Het maatschappelijke belang van cybersecurity is voor zowel de overheid als het bedrijfsleven zo groot dat er structureel toezicht moet zijn op de weerbaarheid van vitale organisaties. Met het oog op de nationale veiligheid moeten we een extra stap zetten om Nederland te beschermen tegen kwaadwillende landen of cybercriminelen.”

Lees meer »

Forse toename impersonatieaanvallen na Social engineering

Het aantal impersonatieaanvallen doormiddel van Social engineering is in een jaar tijd wereldwijd met bijna 70 procent toegenomen. Dat blijkt uit de nieuwste editie van het jaarlijkse State of Email Security-rapport van Mimecast. De conclusies zijn gebaseerd op onderzoek onder 1.025 IT-beslissers in diverse landen, waaronder Nederland.

Lees meer »

Senioren vaker slachtoffer van inbraak en cybercrime

Het aantal woninginbraken loopt al jaren terug. Deze daling is echter niet bij alle leeftijdscategorieën gelijk. Bij senioren is de dalende trend het minst sterk, waardoor zij naar verhouding het vaakst te maken krijgen met woninginbraken. Dit blijkt uit een analyse van thuiszorgorganisatie Zuster Jansen, op basis van de meest recente inbraakcijfers uit de Veiligheidsmonitor van het CBS.

Lees meer »

Check dan Klik!

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) trapte vandaag tijdens de Landelijke Veiligheidsdag in Almere de publiekscampagne Eerst checken, dan klikken af. De campagne roept mensen op zich beter te beschermen tegen phishing en andere vormen van internetcriminaliteit. Ook tekenden Grapperhaus, staatssecretaris Keijzer (EZK) en een groot aantal bedrijven en brancheorganisaties het convenant ‘Preventie cybercriminaliteit’. Zij trekken samen op in de strijd tegen internetcriminaliteit.

Lees meer »

Cybercrimineel netwerk opgerold

Met een grote internationale politieactie is een netwerk van cybercriminelen uit de lucht gehaald. De daders wisten computers te besmetten met schadelijke software (malware). Zo roofden ze ongeveer 100 miljoen dollar, omgerekend circa 90 miljoen euro, van meer dan 41.000 slachtoffers. Meerdere verdachten zijn opgepakt, maar vijf Russische verdachten zijn nog voortvluchtig.

Lees meer »

Europese FBI tegen cybercrime en andere misdaad?

D66 wil dat er een "Europese FBI" komt die zich bezighoudt met de bestrijding van cybercrime en andere criminaliteit. De partij ziet een opsporingsactie naar cybercrime waarbij Nederland met andere EU-lidstaten samenwerkte en 81 mensen werden aangehouden als voorbeeld wat een dergelijke dienst kan bereiken.

Lees meer »