Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 6 'Zonder voorzorgsmaatregelen ga je een keer nat'

Gepubliceerd op 21 mei 2022 om 08:00

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het afgelopen jaar zeker 2,5 miljoen personen en bedrijven slachtoffer van cybercriminelen zijn geworden. Wat kun je doen om je tegen cyberaanvallen te beschermen? Remy Gieling spreekt hierover met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Hans de Vries (CEO NCSC), Evelien Bras (directeur FERM, haven Rotterdam) en Dave Maasland (CEO ESET Nederland). 

De drie deskundigen gaan in op vragen als: Hoe komt het dat nog altijd ruim de helft van de Nederlandse bedrijven aangeeft niet goed op een hack te zijn voorbereid? Wat moet je doen als je digitaal wordt aangevallen? Hoe kun je een cyberaanval oefenen? En hoe zal cybercrime zich de komende jaren ontwikkelen?

'Het is code oranje'

Maasland stelt dat het niet de vraag is of, maar wanneer je door een hack wordt geraakt. Daarom is het cruciaal om goed voorbereid te zijn voor het geval dat. "Eigenlijk zou iedereen een digitaal vluchtplan moeten hebben, iets waar simpele zaken bij een digitale aanval in staan vermeld. Wie bel ik bij een hack? Wordt er wel of niet bij een hack betaald? Leg vooraf bepaalde keuzes vast, bewaar de plannen vooral ook offline en denk na of een cyberverzekering iets voor je is."

Ook De Vries stelt dat er veel misère kan worden voorkomen als er van tevoren over een cyberaanval is nagedacht. "Ten eerste is het heel belangrijk dat je je digitale veiligheid en hoe op een cyberaanval te reageren, hebt georganiseerd. Daarnaast is het essentieel om het structureel in de organisatie in te regelen, onze afhankelijkheid van de digitale wereld is inmiddels veels te groot. En ten derde is cyber 'Chefsache.' De hoogste baas moet zelf de verantwoordelijkheid pakken."

Bras laat weten dat ze bij de haven van Rotterdam recentelijk nog een cyber sessie hebben georganiseerd. "Oefenen is heel goed, maar wat oefen je? Voor elk bedrijf begint het bij het bouwen van scenario's en dreigingen. Daarnaast draait het om samenwerken, want de ontwikkelingen gaan zo snel dat niemand het meer alleen kan bijhouden. En tot slot, zorg dat iemand die dicht bij de chef staat verantwoordelijk is voor digitale veiligheid. Cyber kun je niet meer uitbesteden."

Beter beveiligd dan de buren

Terugkerend item in Cyber Sessies is hoe bekende bedrijven zich tegen cyberaanvallen bewapenen. Deze week is verslaggever Suzanne Blonk over de vloer bij Frank Groenewegen van Deloitte. Als partner Cyber Risk helpt hij complexe bedrijven met hun cyberveiligheid. Wat zijn volgens hem voor MKB'ers do's en dont's om hacks te voorkomen? 

Elke week op Cybercrimeinfo posten we een aflevering van deze Cyber Sessies. Vandaag aflevering 6, 'Zonder voorzorgsmaatregelen ga je een keer nat'

Bron: youtube.com, RTLZ, eset.com, rtlnieuws.nl

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws

Cybercrime nieuwsbrief 181 week 42-2021

Politie houdt negen verdachten aan in onderzoek naar bankhelpdesk fraude, 'Hidden persistence' de meest gevreesde cyberaanval en "Yeah baby" take down door politie diensten. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 181. Nog niet ingeschreven voor de nieuwsbrief over cybercrime en darkweb? Schrijf je dan hier in.

Lees meer »

Phishing, nepshop en fraude meldingen week 42-2021

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Ben je slachtoffer geworden van oplichting doe dan 'altijd' aangifte bij de politie.

Lees meer »

"Yeah baby" take down door politie diensten

De Russische hackersgroep REvil is deze week door de FBI, samen met de Amerikaanse Secret Service, het Amerikaanse ministerie van Defensie en diverse buitenlandse mogendheden offline gehaald. Dat schrijft het Amerikaanse persbureau Reuters op basis van diverse bronnen.

Lees meer »

Alleen al bekijken via het previewvenster in de Verkenner is genoeg om de aanval in te zetten

Het HP Wolf Security bedreigingsonderzoeksteam vond bewijs dat cybercriminelen zich snel organiseren om een lek in software die nog niet bij het moederbedrijf bekend is, maar wel bij hackers (zero-day) in te zetten op nieuwe kwetsbaarheden. Op 8 september onderschepte HP voor het eerst een stukje code (exploit) gericht op de kwetsbaarheid met de benaming CVE-2021-40444 die via misbruik van Microsoft Office-documenten het systeem infecteerde. Dit gebeurde een week voordat de patch werd vrijgegeven op 14 september.

Lees meer »

'Hidden persistence' de meest gevreesde cyberaanval

Deep Instinct, aanbieder van een op deep learning gebaseerde security-framework, publiceerde vorige week zijn halfjaarlijkse Voice of SecOps Report. Uit dit rapport blijkt dat organisaties gemiddeld 17,2 uur nodig hebben om op een cyberaanval te reageren, oftewel twee werkdagen. Wereldwijd ligt dit gemiddeld nog hoger, namelijk 20.9 uur. Gezien de vertraging die security-teams vaak oplopen wanneer ze met een beveiligingsincident te maken krijgen, hebben de respondenten weinig vertrouwen in hun vermogen om de constante golf van cyberaanvallen de baas te blijven.

Lees meer »

Fors meer ransomware aanvallen op Europese zorginstellingen

Europese zorginstellingen zijn vaker het slachtoffer van ransomware-aanvallen. Sinds begin dit jaar hebben er 25 aanvallen met gijzelsoftware plaatsgevonden, waarbij 66 locaties zijn geraakt. Dat zijn er fors meer vorig jaar. In ons land zijn tot nu toe vier zorgorganisaties getroffen door ransomware.

Lees meer »

Politie houdt negen verdachten aan in onderzoek naar bankhelpdesk fraude

De politie heeft op 14 september en 19 oktober in totaal 9 aanhoudingen verricht. Dit is gedaan naar aanleiding van een onderzoek door het cybercrimeteam van de Eenheid Rotterdam in samenwerking met de eenheden Noord-Holland en Midden-Nederland. In deze onderzoeken kwamen meerdere verdachten naar voren. Zij worden verdacht van o.a. oplichting en witwassen en hebben daarbij mensen opgelicht door zich voor te doen als medewerker van de helpdesk van een bank.

Lees meer »

VDL Nedcar: de stand van zaken

Sinds woensdagmiddag rollen er weer auto's van de band in de autofabriek van VDL Nedcar in Born. Maar tot het concern, toeleverancier van ASML, Philips en DAF, behoren wereldwijd nog 104 bedrijven die nog altijd last hebben van de brutale digitale aanval. Acht vragen en antwoorden over gijzelsoftware.

Lees meer »

Ransomware: Laag risico hoge beloning

Uit 80 miljoen wereldwijd verzamelde malware samples blijkt dat er ruim 130 verschillende zogeheten ransomware families actief zijn. Dit blijkt uit een analyse over de cijfers 2020-2021 van cybersecurity initiatief 'VirusTotal' in opdracht van zoekgigant 'Google'. De meest getroffen landen in deze periode zijn onder andere Israël, Zuid-Korea, Vietnam, China en Singapore.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 41-2021

Drama bij VDL NedCar na cyberaanval duurt voort, de Belgisch bouwgroep Besix getroffen door cyberaanval en losgeld verbod is druppel op gloeiende plaat. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »