Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 5 'Digitaal ben je zo veilig als de zwakste schakel'

Gepubliceerd op 14 mei 2022 om 08:00

Zelf kun je je bedrijf nog zo goed tegen cybercriminelen hebben beveiligd, maar wat als een belangrijke toeleverancier wordt gehackt? In deze aflevering van Cyber Sessies draait het om hoe om te gaan met aanvallen in de leveranciersketen. Presentator Remy Gieling spreekt hierover met drie kopstukken uit de wereld van digitale veiligheid; Frank Groenewegen (partner Cyber Risk Deloitte), Erno Doorenspleet (vice president CTO KPN Security) en Daan Keuper (security researcher Computest). 

De drie deskundigen gaan in op vragen als: wat is het risico als je cruciale partners bij het digitaal veiliger worden, vergeet? Op welke manieren kun je als bedrijf worden geraakt op het moment dat een leverancier wordt gehackt? En is een cyberverzekering volgens de experts de moeite waard?

Wereld buiten de bedrijfsmuren

Het merendeel van de bedrijven die zich met digitale veiligheid bezighoudt, focust zich op de eigen bedrijfsmuren. Doorenspleet geeft aan dat daar risico's aan zitten: "Door cruciale partners te vergeten, kan het zo maar eens zijn dat als zij worden gehackt er spontaan niet kan worden geleverd. Alle bedrijven in de leveranciersketen zijn heel belangrijk."

Groenewegen ziet in de praktijk veel bedrijven met hun digitale veiligheid worstelen. "Bedrijven weten vaak onvoldoende van welke leveranciers ze afhankelijk zijn. De afgelopen jaren zijn ze snel gedigitaliseerd, maar ze hebben geen duidelijk beeld meer op welke plek ze van wie afhankelijk zijn. Iets wat vaak pijnlijk naar voren komt als er een incident is. En dan, dan is het te laat."

Ethisch hacker Keuper gaat onder andere in op de zwakke plekken die vaak door het bedrijfsleven over het hoofd worden gezien: "Negen van de tien keer zijn er een aantal hoofdleveranciers met wie er een bepaalde vertrouwensrelatie ontstaat. Leveranciers die een bepaalde mate van toegang tot het bedrijfsnetwerk krijgen waar aanvallers op hun beurt misbruik van kunnen maken. Daar wil het regelmatig misgaan."

Terugkerend item in Cyber Sessies is hoe bekende bedrijven zich tegen cyberaanvallen bewapenen. Deze week is verslaggever Suzanne Blonk over de vloer bij Hoppenbrouwers Techniek. Door een hack kwam alles plat te liggen. Echter, ze wisten ook alles in een weekend weer op te bouwen. Hoe zag de cyberaanval eruit? Welke acties hebben ze tegen de hack genomen? En wat is het advies voor andere bedrijven? 

Tips om digitaal weerbaar(der) te worden

Wekelijks wordt de uitzending met een aantal praktische tips afgesloten. Tips om beter tegen oplichters en criminele hackers bestand te zijn. Deze editie heeft Doorenspleet een zestal tips waar aan te denken als je de leveranciersketen als bedrijf wil verbeteren. "Het begint bij oefenen. Test eens hoe makkelijk het is om digitaal bij je bedrijf binnen te komen. Zwemmen leer je ook niet door te kijken naar een YouTube-video, je moet het water in." Deze en meer tips zie je in de laatste paar minuten van de uitzending.

Elke week op Cybercrimeinfo posten we een aflevering van deze Cyber Sessies. Vandaag aflevering 5, 'Digitaal ben je zo veilig als de zwakste schakel'

Bron: youtube.com, RTLZ, eset.com, rtlnieuws.nl

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws

Moeten ook MKB IT-dienstverleners er nu echt aan gaan geloven?

Pas recent werd duidelijk dat een rechter in 2018 een vonnis heeft gewezen waarin een IT-dienstverlener de kosten grotendeels moest vergoeden die het gevolg waren van schade door een ransomware infectie. In de dagen nadat het vonnis bekend werd ontstonden verschillende discussies op LinkedIn en sites als Security.nl. De meningen liepen sterk uiteen: voor sommigen was het een onbegrijpelijke uitspraak, anderen verzuchtten dat er nu eindelijk eens opgetreden werd. 

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 128 (week 42-2020)

"Afgelopen week zagen we weer een aantal interessante ontwikkelingen. Het pentagon voerde een aanval uit op het Trickbotnet en we werden gewaarschuwd door het MIVD over het afluisteren via je smartphone en tablet. Vervolgens ontdekte een security bedrijf een lek in een webshop platform, waardoor meer dan 7200 klantengegevens in te zien waren. Lissa vertelde haar verhaal over haar ervaringen met wraakporno, er verscheen een rapport over veilig online 2020, minster Grapperhaus reageerde op kamer vragen over de digitale veiligheid van Nederlandse bedrijven, de QQAAZ bende werd opgerold en we zagen hoe ransomware steeds verder aan terrein aan het winnen is. Dit alles en meer lees je in nieuwsbrief 128 die gisteren is verschenen."

Lees meer »

Gedigitaliseerde oplichting / misdaad overzicht week 42-2020

Het melden van digitale oplichting pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?! of Fraudehelpdesk dan weten want Samen bestrijden we cybercrime. Liever anoniem? Klik dan hier.

Lees meer »