Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 4 'Het is niet de vraag óf, maar wanneer cyberaanvallen plaatsvinden'

Gepubliceerd op 7 mei 2022 om 08:00

Cyberaanvallen kosten de economie ruim €10 miljard per jaar en dit bedrag zal alleen maar stijgen naarmate meer en meer bedrijven dagelijks slachtoffer van online criminelen worden. In deze vierde aflevering wordt onze digitale veiligheid door de ogen van de politiek besproken. Presentator Remy Gieling spreekt met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Queeny Rajkowski (Kamerlid VVD), Inge Bryan (directeur FOX-IT) en Harm Teunis (tech-verslaggever RTL Z). 

De drie deskundigen gaan in op vragen als: In hoeverre realiseert de overheid het belang van digitale veiligheid? Doet de overheid genoeg om te zorgen dat we onszelf kunnen beschermen of staat onze digitale veiligheid op losse schroeven? Wat ligt er op de plank om dit jaar op te pakken?

'Zo sterk als de zwakste schakel'

Teunis verdiept zich als tech-verslaggever in de wereld van cybercriminelen. Welke hacks zijn hem recentelijk opgevallen? "Deze week hebben we nog een ransomware-aanval gezien bij twee Nederlandse gemeenten. Hierdoor zijn honderdduizenden bestanden, waaronder persoonsgegevens gelekt welke op het dark web zijn aangeboden. Gegevens waarmee hackers in principe allerlei vormen van oplichting kunnen toepassen. Pijnlijk voor gemeenten, maar vooral voor burgers wiens gegevens op straat liggen."

Rajkowski vindt dat we stappen moeten maken om dit soort situaties voor te zijn. Ze realiseert zich dat 100% digitale veiligheid niet bestaat, maar wat we kunnen doen, moeten we doen. Hoe het met de cyber security-kennis van haar Haagse collega's is gesteld? "Er worden veel eerste stappen gezet die wat mij betreft al vijf jaar geleden gezet hadden moeten worden. Neemt niet weg dat er inmiddels wel al binnen de Tweede Kamer voor het eerst een club is, Commissie Digitale Zaken. Dit zijn Kamerleden die zich exclusief op digitale onderwerpen richten. Er moet nog veel gebeuren, maar als ik kijk wat er het afgelopen jaar aan eerste stappen zijn gezet, dan ben ik hoopvol ondanks dat er nog veel meer mag gebeuren."

Bryan is het eens met Rajkowski en ziet ook dat de overheid een tandje bij mag zetten als het gaat om ons tegen cyberaanvallen beschermen. "De overheid doet verschrikkelijk veel, alleen zou ik willen dat het coherent zou plaatsvinden. Heel veel mensen doen op hun vierkante meter hun ding. Ik zou willen dat het centraal wordt aangepakt."

Terugkerend item in Cyber Sessies is hoe bekende bedrijven zich tegen cyberaanvallen bewapenen. Deze week gaat verslaggever Suzanne Blonk langs bij de gemeente Hof van Twente. Eind 2020 kregen ze te maken met een cyberaanval, waarvan de schade in de miljoenen liep. In eerste instantie dachten ze niet dat ze waren gehackt. Hoe kwamen ze er uiteindelijk achter dat dit wel het geval was? Wat hebben ze gedaan op het moment dat ze ontdekten dat ze gehackt waren? En wat zijn de lessen voor andere gemeenten?  

Tips om digitaal weerbaar(der) te worden

Wekelijks wordt de uitzending met een aantal praktische tips afgesloten. Deze uitzending draait het om tips van Bryan aan de overheid. 'We hebben een coherente aanpak nodig. Een gecentraliseerd mandaat om cybercriminaliteit effectief aan te pakken. Verder is het belangrijk om urgent iets te doen aan het onderwijs over de digitale wereld inclusief veiligheid.' Bekijk de overige tips in de aflevering.

Elke week op Cybercrimeinfo posten we een aflevering van deze Cyber Sessies. Vandaag aflevering 3, 'Ethisch hackers? Dit kunnen we van ze leren'

Bron: youtube.com, RTLZ, eset.com, rtlnieuws.nl

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws

Nederlandse dealers versturen maandelijks naar schatting 9000 pakketjes met coke, speed, xtc en crystal meth

Ecstasy, cocaïne, speed en amfetamine. Uit Nederland afkomstige post naar het buitenland bevat steeds vaker drugs. Per jaar zou het om zo’n honderdduizend zendingen gaan. Sommige landen overwegen al een verbod op postpakket vanuit Nederland. Politie en douane in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Australië en diverse Aziatische landen hebben genoeg van de Nederlandse drugspakketten.

Lees meer »

Bij zeker 25 Nederlandse organisaties hebben hackers toegang

Het lek in Citrix, dat een half jaar geleden tot een crisis leidde bij de Rijksoverheid, wordt actief misbruikt. Terwijl de aandacht voor de kwetsbaarheid is weggeëbd, blijken criminele hackers en spionagegroepen bij zeker 25 Nederlandse organisaties toegang te hebben tot het interne netwerk. 

Lees meer »

Het Nederlands kenniscentrum watertechnologie en slachtoffer van Ransomware, heeft besloten niet te zeggen wat er betaald is aan cybercriminelen

Het Friese onderzoeksinstituut Wetsus heeft na overleg met de politie besloten om het bedrag dat aan een cybercrimineel werd betaald voor het ontsleutelen van bestanden niet bekend te maken. Begin februari raakte het netwerk van Wetsus via een "openstaande serverpoort" door niet nader genoemde ransomware besmet. Een dag na de infectie betaalde Wetsus het losgeld omdat dit goedkoper was dan het zelf herstellen van de systemen.

Lees meer »

Klik en versleuteld is terug

In de afgelopen maand hebben onderzoekers van Proofpoint een toename van e-mail-gebaseerde ransomware-aanvallen waargenomen waarbij ransomware al in de eerste fase werd gebruikt. Dit is opmerkelijk omdat de afgelopen jaren aanvallers de voorkeur gaven aan downloaders (doxware) in de eerste fase van een aanval.

Lees meer »

Betaal geen losgeld: "De kans is groot dat er bij de ontsleuteling tal van problemen opduiken"

Organisaties die door ransomware worden getroffen moeten het losgeld voor het ontsleutelen van hun bestanden niet betalen, zo adviseert het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het NCSC heeft vandaag een factsheet gepubliceerd waarin advies wordt gegeven om infecties door ransomware te voorkomen en wat organisaties in het geval van een besmetting kunnen doen.

Lees meer »

Steeds meer cybercriminelen op Instagram

Cybersecurity experts wijzen erop dat er steeds meer oplichters actief zijn op Instagram. Doordat bij het sociale medium de nadrukt ligt op levendige beelden en kwaliteit content hebben cybercriminelen het gemakkelijk om zich voor te doen als echte, goedbedoelende mensen. 

Lees meer »

Cyberincidenten kunnen onze maatschappij in het hart raken en verlammen

Cyberincidenten kunnen onze maatschappij in het hart raken en gedurende korte of langere tijd verlammen. Het afgelopen jaar zijn er verschillende incidenten geweest waarbij duidelijk werd wat de impact van een digitale storing of aanval kan zijn. De kwetsbaarheden in Citrix-producten, de onbereikbaarheid van 112 door een storing bij KPN en ransomware-aanvallen zoals op de Universiteit Maastricht zijn voorbeelden daarvan.

Lees meer »