Cybercriminele kartels richten zich nu ook op marktstrategieën, beleggingsrekeningen en banken

Gepubliceerd op 26 april 2022 om 16:52

Financiële instellingen zijn in toenemende mate slachtoffer van ransomware en hebben te maken met destructieve aanvallen. Cybercriminele kartels beperken zich niet langer tot fraude met overschrijvingen, maar richten zich nu ook op marktstrategieën, beleggingsrekeningen en banken.

Destructieve aanvallen toegenomen

Dit blijkt uit het vijfde Modern Bank Heists-rapport van VMware. In het rapport zegt 63% van de financiële instellingen dat het aantal destructieve aanvallen is toegenomen. Cybercriminelen zetten dit soort aanvallen in om bewijsmateriaal te laten verdwijnen. Daarnaast heeft 74% van de ondervraagden in het afgelopen jaar ten minste één ransomware-aanval meegemaakt, waarbij 63% het geëiste losgeld betaalde. De meerderheid van de financiële instellingen gaf aan dat ze Rusland als de grootste zorg beschouwen.

Uit het rapport blijkt ook dat cybercriminelen, als ze eenmaal toegang hebben tot een financiële organisatie, niet langer alleen uit zijn op overschrijvingen of toegang tot kapitaal. In plaats daarvan zijn cybercriminele kartels steeds vaker op zoek naar niet-openbare marktinformatie, zoals winstramingen, een beursgang en belangrijke transacties. 66% van de financiële instellingen heeft te maken gehad met aanvallen die gericht waren op marktstrategieën. Deze moderne marktmanipulatie komt overeen met economische spionage en kan worden gebruikt om handel met voorkennis te digitaliseren.

Wat opvalt uit het rapport

Belangrijke bevindingen uit het 2022 Modern Bank Heists Report zijn onder meer:

  • 60% van de financiële instellingen ondervond een toename van ‘island hopping’, waarbij cybercriminelen zich richten op de meer kwetsbare externe partners van een organisatie om de beveiliging van het doelwit te ondermijnen en toegang te krijgen tot hun netwerk. Dit is toegenomen met 58% ten opzichte van vorig jaar. Hieruit blijkt dat het kapen van de digitale transformatie van een financiële instelling - om de afdelingen middels ‘island hopping’ aan te vallen - het ultieme gewenste resultaat van een aanval is geworden.
  • 67% van de financiële instellingen heeft manipulatie van tijdstempels waargenomen. Deze aanval draagt de naam Chronos (naar de god van de tijd in de Griekse mythologie). Opmerkelijk is dat 44% van de Chronos-aanvallen gericht was op marktposities.
  • 83% maakt zich zorgen over de beveiliging van cryptovalutabeurzen. Het voordeel voor cybercriminelen om deze beurzen als doelwit te nemen, is dat succesvolle aanvallen direct in cybergeld kunnen worden omgezet.
  • De meerderheid van de financiële instellingen is van plan hun budget dit jaar met 20% tot 30% te verhogen. De top van de investeringsprioriteiten bestaat uit uitgebreide detectie en respons (XDR), beveiliging van workloads en mobiele beveiliging.

Cybersecurity een eindeloze race

Frederick Verduckt, Lead Cybersecurity SE - CoE - NEMEA bij VMware: “In cybersecurity spreekt de financiële wereld nog altijd tot de verbeelding, maar eigenlijk zijn er op het gebied van aanvalstechnieken weinig verschillen tussen sectoren. Ook cyberaanvallers zijn minder begaan met de sector dan met de schade die ze kunnen berokkenen. Hoe meer weerstand een organisatie kan bieden, des te minder hackers geïnteresseerd zijn. Wie security en businesscontinuïteit in één adem kan vermelden, heeft daarom een streepje voor. Succesvolle organisaties beseffen dat cybersecurity een eindeloze race is en gaan uit van een beleid dat inzet op hoge beschikbaarheid en het voorkomen van problemen. En dat zijn ook niet toevallig de sterkste punten van VMware.”

War for talent

Donald Lemmens, Account Executive Financiële Sector bij VMware BeLux: "De financiële wereld gaat hand in hand met security, zeker nu de sector zichzelf dankzij data opnieuw uitvindt. Maar waar de nadruk in het verleden voornamelijk lag op het beschermen van fondsen en reputatie, heeft iedereen onder impuls van nieuwe uitdagingen een eigen kijk op security gekregen. In de war for talent is de hybride werkplek bijvoorbeeld erg belangrijk, op veel plaatsen staat de beweging naar de cloud nog altijd hoog op de agenda, en dan zijn er nog de recente geopolitieke evoluties. Ook de rol van de CISO wordt overal anders ingevuld. Wel zien we dat veel organisaties security en het beschermen van klanten aan de hand van data als een opportuniteit zijn gaan beschouwen. Wat vroeger noodzakelijk was, is nu een enabler die tot nieuwe businessmodellen leidt."

Samenwerking van groot belang

Tom Kellermann, hoofd Cybersecurity Strategy, VMware: “Beveiliging is top-of-mind geworden voor zakelijke leiders in een tijd van toenemende geopolitieke spanningen en aanvallen met wipers en Remote Access Tools (RAT's). Het is daarnaast een recordjaar voor Zero Day-exploits. Financiële instellingen begrijpen nu dat de aanvallers van vandaag de dag overgaan van een overval naar een kaping en van vernieling tot vernietiging, om hun stempels op een uiterst kwetsbare sector te drukken. Samenwerking tussen de cyberbeveiligingsgemeenschap, overheidsinstanties en de financiële sector is van groot belang om deze opkomende, toenemende bedreigingen te bestrijden.”

Cryptovaluta zijn echte valuta's

Rick McElroy, principal cybersecurity strategist, VMware: “Cryptovaluta zijn echte valuta's, maar consumenten behandelen ze vaak alsof ze dat niet zijn. Mensen vertrouwen nieuwe beurzen, ook al bieden ze geen adequate bescherming. In een op crypto gebaseerde wereld moeten consumenten een zekere mate van verantwoordelijkheid op zich nemen bij de bescherming van hun cryptovaluta. Er zijn geen garanties dat cybercriminelen zich niet zullen richten op de beurzen, warm wallets of de cold storage. Ga ervan uit dat waar het geld is, er ook criminelen zullen zijn die het proberen te stelen.”

Veranderende cyberbeveiligingsdreigingen

VMware heeft in februari 2022 een online enquête uitgevoerd over veranderende cyberbeveiligingsdreigingen waarmee financiële instellingen worden geconfronteerd. 130 CISO's en security-leiders uit de financiële sector van over de hele wereld namen deel. 41% van de financiële instellingen heeft zijn hoofdkantoor in Noord-Amerika, 29% in Europa, 16% in Azië-Pacific, 12% in Midden- en Zuid Amerika, en 2% in Afrika. De respondenten werd gevraagd slechts één antwoord per vraag te selecteren. De volledige analyse van het onderzoek kunt u hier onder bekijken of downloaden.

Bron: vmware.com, dutchitchannel.nl

Modern Bank Heists 5 0 Report
PDF – 1,5 MB 186 downloads

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws

Criminelen gaan nu nog een stap verder na spoofing

De politie waarschuwt voor een vorm van bank helpdeskfraude, ook wel spoofing genoemd, waarbij een nep bankmedewerker naar de woning van het slachtoffer gaat. Er zijn inmiddels al een aantal gevallen bekend waarbij slachtoffers duizenden euro’s zijn kwijtgeraakt. Een “medewerker van hun bank” kwam naar het huis van de slachtoffers óf om geld over te maken op een zogenaamde 'veilige rekening', dit heet een “kluisrekening”, óf om de pinpas van het slachtoffer op te halen. Een 81-jarige en een 86-jarige Delftenaar werden hiervan onder andere het slachtoffer. De politie waarschuwt voor deze vorm van criminaliteit waar vooral ouderen het slachtoffer worden.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 131 (week 45-2020)

Flinke toename Whatsapp hacking, nieuwe soorten malware en de kracht van een botnetwerk. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 131. Nog niet ingeschreven voor deze gratis nieuwsbrief over cybercrime en darkweb? Schrijf je dan hier in.

Lees meer »

Fraudehelpdesk en Opgelicht?! meldingen week 45-2020

Het melden van digitale oplichting pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?! of Fraudehelpdesk dan weten want Samen bestrijden we cybercrime. Liever anoniem? Klik dan hier.

Lees meer »

Aanhouding maker en verkoper van 'Phishing panel'

Onder leiding van de Haagse cybercrime officier van justitie heeft het cybercrimeteam van de politie eenheid Den Haag een 19-jarige man aangehouden die ervan verdacht wordt tientallen zogenoemde 'phishing panels' te hebben gemaakt en verkocht. Met de panels kunnen anderen (criminele organisaties) phishing websites opzetten. Het is voor zover bekend de eerste keer dat een bouwer van dergelijke panels in Nederland is aangehouden.

Lees meer »

De slagkracht van een botnetwerk

Als je aan cyberaanvallen denkt, stel je waarschijnlijk een hacker met een capuchon voor die in een donkere kamer zit en drukdoende op zijn toetsenbord aan het typen is. Echter dit is niet altijd de realiteit van de meeste cyberaanvallen. Vele cyberaanvallen zijn inmiddels geautomatiseerd met behulp van voorgeprogrammeerde bots. Deze bots kunnen veelvoorkomende cyberaanvallen sneller en op veel grotere schaal uitvoeren dan menselijke hackers en ze zijn bovendien ook moeilijker te detecteren zijn.

Lees meer »

"Aanvallen op werken op afstand nemen toe"

Cybersecurity onderzoekers hebben deze week het 'Threat Report over Q3 2020' uitgebracht. In dit rapport worden de belangrijkste statistieken van detectiesystemen samengevat en worden opmerkelijke voorbeelden van cyber security onderzoek uitgelicht. Het rapport en de bevindingen werden gepresenteerd tijdens het virtuele evenement 'ESET European Cyber Security Day - Towards a Secure Post-COVID Future'.

Lees meer »

Diverse WhatsApp-accounts van politici overgenomen

Criminelen zijn erin geslaagd om de WhatsApp-accounts van diverse ambtenaren die werkzaam zijn voor de gemeente Den Bosch over te nemen. Via het platform probeerden ze geld afhandig te maken van nietsvermoedende slachtoffers. Volgens de politie en het Openbaar Ministerie is burgemeesters, wethouders, raadsleden en mensen van veiligheidsregio’s uit andere delen van het land hetzelfde overkomen.

Lees meer »

"Ambtenaren gebruiken meer dan veertig applicaties voor videoconferencing"

De Algemene Rekenkamer onderzocht tussen juli en oktober 2020 welke communicatiemiddelen ambtenaren, ministers, staatssecretarissen en andere hooggeplaatste overheidsmedewerkers gebruiken nu ze noodgedwongen thuis zitten. Uit deze inventarisatie blijkt dat er geen uniforme afspraken zijn over de wijze waarop ze op een veilige en verantwoorde manier met elkaar kunnen communiceren. Dat brengt risico’s met zich op het gebied van informatiebeveiliging, privacy en adequate archivering van informatie.

Lees meer »

Burgers en bedrijven digiweerbaar met de City Deal

Van digitale wijkambassadeurs tot een lokale helpdesk die wordt bemand door IT-studenten. In de 'City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime' gaan 8 steden, 3 ministeries, veiligheidsorganisaties en kennisinstellingen samen aan de slag om de cyberweerbaarheid te verhogen onder burgers en bedrijven. Met de ondertekening van de City Deal op 28 oktober 2020 gaat de 'City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime' van start.

Lees meer »