Cybercriminele kartels richten zich nu ook op marktstrategieën, beleggingsrekeningen en banken

Gepubliceerd op 26 april 2022 om 16:52

Financiële instellingen zijn in toenemende mate slachtoffer van ransomware en hebben te maken met destructieve aanvallen. Cybercriminele kartels beperken zich niet langer tot fraude met overschrijvingen, maar richten zich nu ook op marktstrategieën, beleggingsrekeningen en banken.

Destructieve aanvallen toegenomen

Dit blijkt uit het vijfde Modern Bank Heists-rapport van VMware. In het rapport zegt 63% van de financiële instellingen dat het aantal destructieve aanvallen is toegenomen. Cybercriminelen zetten dit soort aanvallen in om bewijsmateriaal te laten verdwijnen. Daarnaast heeft 74% van de ondervraagden in het afgelopen jaar ten minste één ransomware-aanval meegemaakt, waarbij 63% het geëiste losgeld betaalde. De meerderheid van de financiële instellingen gaf aan dat ze Rusland als de grootste zorg beschouwen.

Uit het rapport blijkt ook dat cybercriminelen, als ze eenmaal toegang hebben tot een financiële organisatie, niet langer alleen uit zijn op overschrijvingen of toegang tot kapitaal. In plaats daarvan zijn cybercriminele kartels steeds vaker op zoek naar niet-openbare marktinformatie, zoals winstramingen, een beursgang en belangrijke transacties. 66% van de financiële instellingen heeft te maken gehad met aanvallen die gericht waren op marktstrategieën. Deze moderne marktmanipulatie komt overeen met economische spionage en kan worden gebruikt om handel met voorkennis te digitaliseren.

Wat opvalt uit het rapport

Belangrijke bevindingen uit het 2022 Modern Bank Heists Report zijn onder meer:

  • 60% van de financiële instellingen ondervond een toename van ‘island hopping’, waarbij cybercriminelen zich richten op de meer kwetsbare externe partners van een organisatie om de beveiliging van het doelwit te ondermijnen en toegang te krijgen tot hun netwerk. Dit is toegenomen met 58% ten opzichte van vorig jaar. Hieruit blijkt dat het kapen van de digitale transformatie van een financiële instelling - om de afdelingen middels ‘island hopping’ aan te vallen - het ultieme gewenste resultaat van een aanval is geworden.
  • 67% van de financiële instellingen heeft manipulatie van tijdstempels waargenomen. Deze aanval draagt de naam Chronos (naar de god van de tijd in de Griekse mythologie). Opmerkelijk is dat 44% van de Chronos-aanvallen gericht was op marktposities.
  • 83% maakt zich zorgen over de beveiliging van cryptovalutabeurzen. Het voordeel voor cybercriminelen om deze beurzen als doelwit te nemen, is dat succesvolle aanvallen direct in cybergeld kunnen worden omgezet.
  • De meerderheid van de financiële instellingen is van plan hun budget dit jaar met 20% tot 30% te verhogen. De top van de investeringsprioriteiten bestaat uit uitgebreide detectie en respons (XDR), beveiliging van workloads en mobiele beveiliging.

Cybersecurity een eindeloze race

Frederick Verduckt, Lead Cybersecurity SE - CoE - NEMEA bij VMware: “In cybersecurity spreekt de financiële wereld nog altijd tot de verbeelding, maar eigenlijk zijn er op het gebied van aanvalstechnieken weinig verschillen tussen sectoren. Ook cyberaanvallers zijn minder begaan met de sector dan met de schade die ze kunnen berokkenen. Hoe meer weerstand een organisatie kan bieden, des te minder hackers geïnteresseerd zijn. Wie security en businesscontinuïteit in één adem kan vermelden, heeft daarom een streepje voor. Succesvolle organisaties beseffen dat cybersecurity een eindeloze race is en gaan uit van een beleid dat inzet op hoge beschikbaarheid en het voorkomen van problemen. En dat zijn ook niet toevallig de sterkste punten van VMware.”

War for talent

Donald Lemmens, Account Executive Financiële Sector bij VMware BeLux: "De financiële wereld gaat hand in hand met security, zeker nu de sector zichzelf dankzij data opnieuw uitvindt. Maar waar de nadruk in het verleden voornamelijk lag op het beschermen van fondsen en reputatie, heeft iedereen onder impuls van nieuwe uitdagingen een eigen kijk op security gekregen. In de war for talent is de hybride werkplek bijvoorbeeld erg belangrijk, op veel plaatsen staat de beweging naar de cloud nog altijd hoog op de agenda, en dan zijn er nog de recente geopolitieke evoluties. Ook de rol van de CISO wordt overal anders ingevuld. Wel zien we dat veel organisaties security en het beschermen van klanten aan de hand van data als een opportuniteit zijn gaan beschouwen. Wat vroeger noodzakelijk was, is nu een enabler die tot nieuwe businessmodellen leidt."

Samenwerking van groot belang

Tom Kellermann, hoofd Cybersecurity Strategy, VMware: “Beveiliging is top-of-mind geworden voor zakelijke leiders in een tijd van toenemende geopolitieke spanningen en aanvallen met wipers en Remote Access Tools (RAT's). Het is daarnaast een recordjaar voor Zero Day-exploits. Financiële instellingen begrijpen nu dat de aanvallers van vandaag de dag overgaan van een overval naar een kaping en van vernieling tot vernietiging, om hun stempels op een uiterst kwetsbare sector te drukken. Samenwerking tussen de cyberbeveiligingsgemeenschap, overheidsinstanties en de financiële sector is van groot belang om deze opkomende, toenemende bedreigingen te bestrijden.”

Cryptovaluta zijn echte valuta's

Rick McElroy, principal cybersecurity strategist, VMware: “Cryptovaluta zijn echte valuta's, maar consumenten behandelen ze vaak alsof ze dat niet zijn. Mensen vertrouwen nieuwe beurzen, ook al bieden ze geen adequate bescherming. In een op crypto gebaseerde wereld moeten consumenten een zekere mate van verantwoordelijkheid op zich nemen bij de bescherming van hun cryptovaluta. Er zijn geen garanties dat cybercriminelen zich niet zullen richten op de beurzen, warm wallets of de cold storage. Ga ervan uit dat waar het geld is, er ook criminelen zullen zijn die het proberen te stelen.”

Veranderende cyberbeveiligingsdreigingen

VMware heeft in februari 2022 een online enquête uitgevoerd over veranderende cyberbeveiligingsdreigingen waarmee financiële instellingen worden geconfronteerd. 130 CISO's en security-leiders uit de financiële sector van over de hele wereld namen deel. 41% van de financiële instellingen heeft zijn hoofdkantoor in Noord-Amerika, 29% in Europa, 16% in Azië-Pacific, 12% in Midden- en Zuid Amerika, en 2% in Afrika. De respondenten werd gevraagd slechts één antwoord per vraag te selecteren. De volledige analyse van het onderzoek kunt u hier onder bekijken of downloaden.

Bron: vmware.com, dutchitchannel.nl

Modern Bank Heists 5 0 Report
PDF – 1,5 MB 178 downloads

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws

Malware toename met 229%

Gisteren kondigde 'G DATA CyberDefense' zijn jaarlijkse malware top 10 aan. In 2020 identificeerde de specialisten van het securitybedrijf maar liefst 16.1 miljoen malwaresamples. Dit zijn gemiddeld 76 nieuwe malware samples per minuut. Dit is een toename van 228.6 percent vergeleken met 2019.

Lees meer »

Geruchten WhatsApp, hoe zit dat nu?

WhatsApp gebruikers, dit moet je weten. De app is na 15 mei 2021 nauwelijks meer te gebruiken als je de nieuwe gebruiksvoorwaarden niet hebt geaccepteerd. Nieuwe berichten lezen of versturen is dan niet langer mogelijk: het beleid voor inactieve accounts treedt vanaf die datum in werking.

Lees meer »

Ransomware weekoverzicht 07-2021

Kia Motors America lijdt aan een ransomware aanval, Underwriters Laboratories (UL) certificeringsgigant getroffen door ransomware en verdachten achter Egregor-ransomware aangehouden in Oekraïne. Hier het overzicht van de nieuwste ransomware vormen en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 146 (week 07-2021)

Cyberaanval treft Hogeschool en Universiteit van Amsterdam, piek in cyberaanvallen op zorgsector in Europa en kroonjuwelen van Nederland in gevaar. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 146. Nog niet ingeschreven voor deze gratis nieuwsbrief over cybercrime en darkweb? Schrijf je dan hier in.

Lees meer »

Digitale fraude, oplichting meldingen week 07-2021

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Liever anoniem? Klik dan hier.

Lees meer »

Moord op bestelling via het darkweb

Moord op bestelling klinkt als iets uit films, maar een 37-jarige Hagenaar zocht tot twee keer toe op het darkweb iemand om zijn ex uit de weg te ruimen. Schijnbaar zonder scrupules wilde hij de moeder van hun twee jonge kinderen laten vermoorden. Gelukkig voor haar had de man te maken met oplichters die hem enkel van zijn geld af hielpen.

Lees meer »

Piek in cyberaanvallen op zorgsector in Europa

Het 'Computer Emergency Response Team' dat Nederlandse zorginstellingen adviseert over cybersecurity en informatiebeveiliging, waarschuwt ziekenhuizen en andere organisaties in de zorg voor ransomware-aanvallen. De afgelopen weken zagen medewerkers een piek in het aantal cyberaanvallen op de Europese zorgsector. Het is onduidelijk waarom het aantal aanvallen uitgerekend nu in de lift zit.

Lees meer »

‘Iedereen maakt fouten. Wij wachten op die van jullie’

De Nederlandse politie neemt een opvallende stap in de bestrijding van cybercriminaliteit. Op een forum waar veel hackers actief zijn, hebben agenten een waarschuwing geplaatst. Daarin adviseert de politie hen dat ze beter geen gebruik kunnen maken van onze IT-infrastructuur, omdat ze deze goed in de gaten houdt.

Lees meer »

Cyberaanval treft Hogeschool en Universiteit van Amsterdam

De Hogeschool en Universiteit van Amsterdam (HvA en UvA) zijn allebei het slachtoffer van een cyberaanval. Het Security and Operations Centre (SOC) heeft geconstateerd dat ‘onbekende derden’ zichzelf toegang hebben verschaft tot de ICT-omgevingen. Maatregelen zijn en worden genomen om de gevolgen van de aanval te beperken.

Lees meer »