Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 2 'Hoe groot is de kans om te worden gehackt?'

Gepubliceerd op 23 april 2022 om 09:00

De dreiging en impact van cyberaanvallen groeit met de dag. Meer en meer mensen en MKB'ers worden slachtoffer van online criminelen. Opvallend is dat we nog altijd en masse heel naïef in de wedstrijd staan, want zo'n hack zal jou toch niet overkomen?

De kans om te worden gehackt, groeit

In deze aflevering spreekt presentator Remy Gieling met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Daniël Verlaan (techjournalist RTL Nieuws), Frank Groenewegen (partner Cyber Risk Deloitte Nederland) en Ronald Prins (Hunt & Hackett). De drie deskundigen gaan in op vragen als: Hoe groot is de kans om als bedrijf of burger te worden gehackt? Welke soorten digitale aanvallen zijn er? Wat kunnen we leren van hacks uit het verleden? En wat kun je doen om je tegen cybercriminaliteit te beschermen? 

Groenewegen: 'Tegenwoordig zie je dat veel bedrijven die worden gehackt zelfs het journaal en de kranten halen. Ze komen volledig plat te liggen met alle gevolgen van dien. Cybercrime wordt alleen maar groter. Tijd om aan de slag te gaan!' Verlaan vult aan: 'Hoe het met de cyber security van bedrijven en burgers is gesteld, vraag je? Dat is eigenlijk belabberd. De onwetendheid bij veel burgers vloeit door naar het bedrijfsleven. De beperkte kennis neem je namelijk mee. Als medewerker klik je dan toch even op die phishingmail. Lang verhaal kort: ik hoop dat de basiskennis die we inmiddels anno nu zouden moeten hebben de komende jaren verbetert.'

Terugkerend item in Cyber Sessies is hoe bekende bedrijven zich tegen cyberaanvallen wapenen. Deze week is verslaggever Suzanne Blonk over de vloer bij Neerlands grootste beveiligingsbedrijf Fox-IT. Sinds 1999 helpen zij bedrijven bij cyberaanvallen. Leer welke criminele aanvallen vaak voorkomen en wat ertegen te doen is. 

5 tips om hackers buiten te houden

Wekelijks wordt de uitzending met een aantal praktische tips afgesloten. Voor bedrijven, voor burgers. Deze week haalt Verlaan zijn lijstje met vijf standaard basistips aan. Van werken met sterke wachtwoorden die je via een password manager kunt maken tot het leren herkennen van phishing en het maken van online en offline back-ups. Bekijk de volledige aflevering voor meer tips.

Elke week op Cybercrimeinfo posten we een aflevering van deze Cyber Sessies. Vandaag aflevering 2, 'Hoe groot is de kans om te worden gehackt?'

Bron: youtube.com, RTLZ, eset.com, rtlnieuws.nl

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws

Burgers en bedrijven digiweerbaar met de City Deal

Van digitale wijkambassadeurs tot een lokale helpdesk die wordt bemand door IT-studenten. In de 'City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime' gaan 8 steden, 3 ministeries, veiligheidsorganisaties en kennisinstellingen samen aan de slag om de cyberweerbaarheid te verhogen onder burgers en bedrijven. Met de ondertekening van de City Deal op 28 oktober 2020 gaat de 'City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime' van start.

Lees meer »

Ransomware weekoverzicht week 44 - 2020

Afgelopen week hebben we een gezamenlijke aanval gezien op de gezondheidszorg. We zagen ook dat enkele grote bekende bedrijven werden getroffen door ransomware die hun bedrijfsactiviteiten beïnvloedden.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 130 (week 44-2020)

Nieuwe vormen van phishing, aanvallen op ziekenhuizen en hoe snapchat misbruikt wordt door oplichters. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 130. Nog niet ingeschreven voor deze gratis nieuwsbrief over cybercrime en darkweb? Schrijf je dan hier in.

Lees meer »

Tweestapsverificatie vingerafdruk te koop met e-mailadressen en wachtwoorden

"Beveiliging op het internet is een eindeloos kat-en-muisspel. Terwijl beveiligingsspecialisten voortdurend nieuwe manieren bedenken om onze digitale gegevens te beschermen, verzinnen cybercriminelen nieuwe sluwe manieren om die verdediging te omzeilen. Onderzoekers van de TU/e hebben nu bewijs gevonden van een geavanceerde Russische online marktplaats die honderdduizenden zeer gedetailleerde gebruikersprofielen verhandelt. Deze 'fingerprints' stellen criminelen in staat om ultramoderne tweestapsverificatie te omzeilen, waardoor ze toegang krijgen tot waardevolle gebruikersinformatie, zoals creditcardgegevens." aldus de TU/e

Lees meer »

De evolutie van phishing: hoe beschermen we onszelf?

Dat criminelen creatieve methodes verzinnen om je geld te ontfutselen, weten we al langer dan vandaag. Echter, het herkennen van de slimme trucs wordt steeds moeilijker. Waar we enkele  jaren geleden nog konden adviseren hoe je een phishing mail of nep website herkent, is het nu haast  niet meer uit te leggen aan gebruikers.

Lees meer »

Beveilig je smartphone tegen hackers met deze 10 praktische tips

Onze smartphones bevatten veel persoonlijke informatie, zoals foto’s, video's, wachtwoorden, bankgegevens en nog veel meer. Tevens gebruikt de meerderheid van de smartphone gebruikers hun smartphone ook voor hun werk. Met deze tips beveilig jij je smartphone en je data nog beter tegen hackers en cybercriminelen.

Lees meer »

FBI:"De recente cyberaanvallen op ziekenhuizen is nog maar het begin"

De recente cyberaanvallen op Amerikaanse ziekenhuizen is nog maar het begin. De Federal Bureau of Investigation (FBI), het ministerie van Volksgezondheid en het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) zeggen dat cybercriminelen zich voorbereiden op een golf aan ransomware-aanvallen. De hackers zijn volgens de veiligheidsinstanties uit op geld en geven niets om de gezondheid of veiligheid van patiënten. Gezondheidsinstellingen krijgen het advies om hun digitale beveiliging op te schroeven.

Lees meer »

Kamer vragen DDoS-aanvallen

DDoS-aanvallen voorkomen is een onbegonnen zaak. Wel is het mogelijk om de kwetsbaarheid en impact van dergelijke cyberaanvallen te verkleinen. Om dat te bewerkstelligen is het belangrijk dat overheidsinstanties en het midden- en kleinbedrijf (MKB) hierover geïnformeerd worden en samenwerken. Door middel van publiekscampagnes moeten burgers zich bewust worden van de gevaren van DDoS-aanvallen.

Lees meer »

Berichten lezen voordat ze versleuteld werden

Politie en justitie slaagden er eerder dit jaar in om EncroChat te kraken. Daarbij maakten de opsporingsdiensten meer dan 20 miljoen berichten waarin criminele activiteiten uit de doeken worden gedaan buit. Nu blijkt dat de politie begin 2019 al infiltreerde in de beveiligde chatdienst. Daarbij wist de handhavingsinstantie de hand te leggen op foto’s, notities en financiële gegevens van de chatdienst.

Lees meer »