Grootste hackersmarktplaats ter wereld uit de lucht gehaald

Gepubliceerd op 12 april 2022 om 23:36

Europol heeft samen met de FBI en handhavingsinstanties uit verschillende Europese landen 'RaidForums' uit de lucht gehaald. De gehele infrastructuur is in beslag genomen. De beheerder en twee van zijn handlangers zijn aangehouden.

Grootste hackersmarktplaats ter wereld

RaidForums is volgens de Europese opsporings- en handhavingsinstantie de grootste hackersmarktplaats ter wereld. Het platform werd in 2015 gelanceerd en telt meer dan een half miljoen gebruikers. RaidForums kreeg zijn beruchte reputatie door toegang tot een aantal spraakmakende databanklekken van Amerikaanse en Britse bedrijven te verkopen.

De databases bevatten uiteenlopende persoonlijke gegevens, onder meer informatie over miljoenen creditcards, bankrekeningnummers, gebruikersnamen en wachtwoorden. Dergelijke gegevens zijn goud waard voor hackers en cybercriminelen: ze gebruiken de data bijvoorbeeld voor spamming, swatting, phishingDDoS-aanvallen uit te voeren of ransomware te installeren bij nietsvermoedende slachtoffers.

Deze datasets zijn verkregen uit cyberaanvallen die in de loop van de afgelopen jaren zijn uitgevoerd door hackers, zo weet Europol.

Operatie Tourniquet

Aan deze actie -ook wel bekend als operatie Tourniquet- ging ruim één jaar onderzoek vooraf. Door internationale samenwerking met opsporings- en handhavingsinstanties uit Zweden, Roemenië, Portugal, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de VS, konden rechercheurs de rollen van de belangrijkste doelwitten onderzoeken en vaststellen. De domeinnamen van RaidForums zijn overgenomen door Europol. Wie de sites nu bezoekt, krijgt een banner te zien waarop staat dat de domeinnamen in beslag zijn genomen.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie is een 21-jarige Portugese man de oprichter en beheerder van de hackersmarktplaats. Hij zit sinds 31 januari vast in een Britse cel, in afwachting van zijn uitlevering aan de VS.

“Ontregeling is altijd een belangrijke techniek geweest in de strijd tegen online threat actors. Door ons te richten op for a die grote hoeveelheden gestolen gegevens verbergen, blijven criminelen op hun hoede”, zo vertelt Edvardas Šileris, het hoofd van het Cybercrime Centre van Europol. Hij zegt dat Europol met zijn internationale partners zal blijven samenwerken om cybercriminaliteit moeilijker en riskanter te maken.

Eerder offline dit jaar

Het is de tweede illegale marktplaats die in korte tijd offline wordt gehaald. Eerder deze maand haalde de Duitse politie 'Hydra Market' uit de lucht. Via het platform werden verdovende middelen, vervalste documenten, wapens en ‘digitale diensten’ verkocht. De politie nam 23,1 miljoen euro aan Bitcoins in beslag. Het platform telde zo’n 17 miljoen klanten en ruim 19.000 geregistreerde verkopers.

In januari 2021 haalde de Duitse politie DarkMarket offline. Via het platform zouden er ruim 320.000 transacties zijn verricht, waarbij er meer dan 140 miljoen euro aan cryptocurrency is uitgegeven. In juni vorig jaar was het de beurt aan Slilpp. Meer dan tachtig miljoen gestolen inloggegevens voor bankrekeningen, online betaaldiensten, accounts voor providers en retailers werden via het platform verhandeld.

JUSTICE NEWS
PDF – 215,6 KB 180 downloads

Bron: europol.europa.eu, justice.gov, vpngids.nl

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws

Mobiele cyberrisico’s worden nog altijd flink onderschat

Uit onderzoek van G DATA, blijkt dat maar liefst 79 procent van de Nederlanders geen melding doet van valse sms-berichten. Het melding doen van valse sms-berichten en andere vormen van cybercrime is cruciaal omdat op deze manier onderzoek kan worden gedaan naar de daders. Alle aangiftes samen maken het mogelijk informatie te combineren en geven inzicht in de handelswijze van cybercriminelen. Hoe meer informatie, hoe groter de kans dat een onderzoek succesvol kan worden afgerond.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 39-2021

Systeem 130 Nederlandse boekhandels platgelegd door ransomware, minister wil verplichte externe audits en SOC-aansluiting voor het onderwijs en cybercriminelen lekken gegevens uitzendbureau Beverwijk na cyberaanval. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 178 week 39-2021

Traditionele criminaliteit neemt verder af cybercriminaliteit neemt verder toe, het moet anders en het kan anders, overheid te traag en cybercriminelen gingen afgelopen jaar 67% sneller te werk. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 178. Nog niet ingeschreven voor de nieuwsbrief over cybercrime en darkweb? Schrijf je dan hier in.

Lees meer »

Phishing, nepshop en fraude meldingen week 39-2021

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Ben je slachtoffer geworden van oplichting doe dan 'altijd' aangifte bij de politie.

Lees meer »

Beleggen in bitcoins? 80% verliezen al hun geld!

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ontvangt meer vragen en klachten over dubieuze internationale valuta en cryptomunten. Buitenlandse partijen die deze beleggingen aanbieden, adverteren steeds vaker op sociale media. Dat het om beleggingen met grote risico’s gaat, laten de aanbieders in het midden. Nederlanders riskeren hierdoor veel geld te verliezen.

Lees meer »

Phishing aanval met Apple AirTag

Securityspecialist Brian Krebs adviseert Apple-gebruikers om op te passen met 'AirTags' die ze op straat vinden. Met de ingebouwde NFC-chip in iPhones kunnen eerlijke vinders achterhalen wie de eigenaar van de verloren AirTag is. Hackers en cybercriminelen kunnen deze feature misbruiken om nietsvermoedende slachtoffers om te leiden naar een phishing-pagina.

Lees meer »

15 jarige krijgt jeugddetentie en leerstraf voor phishing en webshop fraude

De rechtbank Amsterdam heeft een vijftienjarige jongen wegens phishing en pakketfraude veroordeeld tot jeugddetentie en een leerstraf. Volgens de rechter maakte de tiener onderdeel uit van een criminele organisatie die slachtoffers maakte op onder andere Marktplaats en 2ehands.be. Slachtoffers werden benaderd via gekaapte en malafide accounts door personen die zich voordeden als kopers en verkopers van op de websites aangeboden goederen.

Lees meer »