Cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven fors toegenomen

Gepubliceerd op 8 april 2022 om 12:58

ABN Amro ziet een sterke stijging in het aantal bedrijven dat te maken heeft gehad met een cyberaanval. Dat wordt duidelijk uit onderzoek van de bank onder 233 bedrijven.

Het percentage bedrijven dat te maken heeft gehad met cybercriminaliteit is gegroeid. Vorig jaar was dit nog 29% van alle ondervraagden, dit jaar is het 45%. De onderzoekers beschrijven dat er een steeds groter ‘aanvalsoppervlak’ is door verregaande digitalisering.

Ook heeft de stijging te maken met professionalisering van cybercriminelen. De geopolitieke spanningen komen daar bovenop: zo leidt de oorlog tussen Rusland en Oekraïne ook voor Nederlandse ondernemingen tot een verhoogd cyberrisico.

Toename na oorlog

“Bovenop de structurele toename in cyberaanvallen zagen we in de aanloop naar de escalatie van het conflict een duidelijke piek. Dit was nog voordat het grote publiek via het nieuws hoorde welke kant het in Oekraïne op zou gaan”, zegt Bastiaan van Nunen, Managing Director bij cyberbeveiligingsbedrijf MMOX.

Uit het onderzoek van ABN AMRO blijkt dat met name grotere bedrijven opvallend vaak met cyberaanvallen te maken hebben 63% van de respondenten uit deze categorie – gedefinieerd als bedrijven met een jaarlijkse omzet hoger dan tien miljoen euro – kreeg al eens te maken met cybercriminaliteit, waarvan 22% in het afgelopen jaar.

Voor kleinere bedrijven geldt ook een toename van cybercriminaliteit. Volgens de meting in februari 2022 ligt het percentage zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) dat ervaring heeft met cyberaanvallen op 32%. Dit bedroeg in april 2021 nog 13%. 

Pakkans 

“Een groep cybercriminelen zal liever een paar honderd kleine bedrijven aanvallen met een kleinere opbrengst en een kleinere pakkans dan een handvol grote bedrijven die al in een verhoogde staat van alertheid zijn”, zegt Van Nunen. Achterover leunen is er volgens hem in ieder geval niet bij: “Het zou naïef zijn om te denken dat cyberaanvallen zzp’ers niet zouden raken. Dat dacht men een jaar geleden ook over het midden- en kleinbedrijf.”  

De onderzoekers lichten het ‘gegroeide aanvalsoppervlak’ verder toe. “Wanneer een bedrijf te maken krijgt met een cyberaanval, is dit vaak geen geïsoleerd evenement. Zo kunnen aanvallen op grotere bedrijven verstrekkende gevolgen hebben voor kleinere partijen. Dit is zeker het geval op het moment dat grote technologieaanbieders het doelwit worden.” Als voorbeeld wordt het beveiligingslek in mailprogramma Microsoft Exchange genoemd, waarbij zeker 1.200 Nederlandse mailservers werden gekraakt.

Professionelere hackers

Dat hackers steeds professioneler worden merken de onderzoekers ook. “Op het moment dat cybercriminelen een bedrijf in het vizier hebben voor een ransomware-aanval, maken ze gerust een rekensom om vast te stellen wat het beste bedrag is om aan een partij te vragen. Wat kost het per dag als de operatie stil komt te liggen van een bedrijf met een omzet van acht miljoen? Wat is de ondernemer dus bereid te betalen?” "De hackers zijn al lang geen ‘script kiddies’ meer die bij hun moeder in de kelder zitten te coderen."

De vaardigheden van cybercriminelen ontwikkelen zich in lijn met de technologische ontwikkelingen. “Telefoons en laptops evolueren constant in termen van veiligheid. Waar voorheen een virus een bedrijf gemakkelijk op zijn grondvesten kon laten trillen, is daar tegenwoordig veel grover geschut voor nodig. Aanvallers kunnen niet achterblijven, die moeten blijven innoveren om schade aan te kunnen richten.” De volledige analyse van het onderzoek kunt u hier onder bekijken of downloaden.

FOR IMMEDIATE RELEASE
PDF – 779,7 KB 156 downloads

Bron:bnr.nl, abnamro.nl, agconnect.nl

Stelling: Het gebruik van wachtwoorden is een verouderde beveiligingstechniek die zijn langste tijd heeft gehad

Iedere seconde vinden er ergens ter wereld wel nieuwe pogingen plaats van cybercriminelen om websites, diensten, bedrijven of consumenten te hacken. Niet geheel onverwachts is er dus ook een toenemende kans op gelekte wachtwoorden, waardoor cybercriminelen eenvoudig toegang tot bedrijfsgegevens krijgen, aldus Beyond Identity, een leverancier van wachtwoordloze oplossingen voor identiteitsbeheer. Vorige maand meldde CyberNews dat er een bestand met de naam 'RockYou2021.txt' op een populair hackersforum is gezet. Daarbij gaat het om een verzameling van 8,4 miljard wereldwijd gelekte wachtwoorden. Ook in Nederland is het lekken van wachtwoorden schering en inslag.

Lees meer »

De belangrijkste cyberdreigingen voor Industrial Control Systems

Het beveiligen van industriële beheersystemen (Industrial Control Systems / ICS) is van vitaal belang. Onder meer de beveiliging van endpoints, de systemen waarop eindgebruikers vertrouwen, moet hierbij voldoende krijgen. In een rapport waarschuwt Trend Micro voor de risico’s en zet de belangrijkste dreigingen op een rijtje.

Lees meer »

10 jaar Cybersecuritybeeld Nederland: basis beveiligingsmaatregelen nog altijd niet op orde

Al tien jaar publiceert de overheid het Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) waarin cyberdreigingen en de kwetsbaarheid van de Nederlandse digitale infrastructuur centraal staan. De boodschap is al die tijd nagenoeg niet veranderd, en dat is dat organisaties basale beveiligingsmaatregelen nog altijd niet op orde hebben. Er ontstaat echter een kloof tussen bedrijven die wel en niet digitaal weerbaar zijn, zo laat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) weten.

Lees meer »

De grootste cyberaanvallen van 2021

De afgelopen jaren is het moeilijk geworden om het feit te negeren dat het digitale leven waar we allemaal deel van uitmaken volledig kwetsbaar is voor cybercriminelen. Hackers zijn blij met bijna elke mogelijkheid om geld te verdienen of plezier te hebben - van het creëren van een gratis lidmaatschap van een sportschool voor hun hele gezin tot het hacken van energiesystemen van hele landen.

Lees meer »

De meest voorkomende soorten cyberaanvallen in 2021

Het aantal cyberincidenten in 2021 is beangstigend, ook al zijn er pas zes maanden verstreken. Inbreken in een waterleidingnet in Florida en proberen het water te vergiftigen voor 15.000 inwoners. Een cyberaanval op het kanaal 9News Australia heeft ochtendshows geannuleerd. Een ransomware-aanval veroorzaakte de sluiting van de grootste brandstofpijpleiding in de VS en kostte $ 5 miljoen. En dat is slechts een deel van het droevige nieuws voor nu.

Lees meer »

"Onverantwoorde en destabiliserende gedrag in cyberspace"

De Europese Unie en de Verenigde Staten zeggen dat Chinese staatshackers cyberaanvallen hebben uitgevoerd door misbruik te maken van kwetsbaarheden in Microsoft Exchange Server. Daarmee hebben ze de economie, democratie en samenleving ernstige schade toegebracht. Ze zeggen er alles aan te doen om samen met internationale partners ‘kwaadaardig gedrag in cyberspace’ te bestrijden.

Lees meer »

Cyberweerbaarheid verhogen op 'automatiserings- en control systemen' met de 'Security Checker'

Een publiek-privaat samenwerkingsverband introduceerde afgelopen maandag de 'Security Check Procesautomatisering'. Dit is een interactieve zelfscan die is ontwikkeld om Nederlandse organisaties met ICS-SCADA systemen handvatten te bieden in het weerbaarder maken van deze systemen. Het samenwerkingscollectief presenteert de tool aan Hester Somsen, plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en aan Jos de Groot, directeur van de Directie Digitale Economie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Lees meer »

Wereldwijde ransomware aanval: hackers ontsleutelen voor $50 miljoen

Vrijdag 2 juli werden bedrijven wereldwijd getroffen door een ransomware-aanval. De aanvallers claimen meer dan een miljoen computers te hebben versleuteld en eisen 70 miljoen dollar voor een generieke decryptietool waarmee alle slachtoffers hun bestanden kunnen ontsleutelen. De exacte aanvalsvector was eerst nog onbekend, maar alles wees al snel naar het programma VSA van softwarebedrijf Kaseya. Managed serviceproviders (MSP's) gebruiken deze software om de systemen van hun klanten op afstand te beheren. In dit artikel geeft 'Security' een overzicht van de aanval en de laatste ontwikkelingen. Het artikel zal dan ook steeds worden bijgewerkt.

Lees meer »

"De Nederlandse politie heeft voortdurend een belangrijke rol in dit soort internationale onderzoeken"

Door een grootschalige en internationaal gecoördineerde actie zijn politie-eenheden uit diverse landen erin geslaagd om de VPN-provider DoubleVPN offline te halen. Politiediensten uit onder meer Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten zeggen dat hackers en cybercriminelen de VPN-service gebruikten om ransomware-aanvallen en andere digitale misdrijven uit te voeren. Nu de gehele infrastructuur van DoubleVPN platligt, is het criminele circuit een gevoelige klap toegebracht.

Lees meer »